Naslovnica Kultura Knjige

Grabar-Kitarović: Potrebna je intenzivnija promocija glagoljice kao čuvarice hrvatskoga identiteta

U glagoljici se zrcali burna prošlost naše domovine, rekla je predsjednica
06. studenoga 2018. u 22:26 3 komentara 265 prikaza
Zagreb: Kolinda Grabar-Kitarović otvorila izložbu "Hrvatska glagoljica"
Foto: Goran Stanzl/PIXSELL
Pogledajte galeriju 1/16

Izložbu "Hrvatska glagoljica", postavljenu u predvorju Nacionalne i sveučilišne knjižnice(NSK) u Zagrebu, svečano je danas navečer otvorila predsjednica Republike Kolinda Grabar-Kitarović, naglasivši kako je potrebna intenzivnija promocija glagoljice kao čuvarice hrvatskoga identiteta.

INICIJATIVA ŠEST INSTITUCIJA Predlažu da 22. veljače bude Dan hrvatske glagoljice

"Treba postati dijelom ne samo našega brenda nego i naše svakodnevice. U glagoljici se zrcali burna prošlost naše domovine", rekla je predsjednica dodavši kako je hrvatska kultura obogatila europsku i svjetsku baštinu.

Istaknula je kako je Hrvatska od svoje najranije povijesti mjesto susreta različitih kultura i tromeđa gdje su se sudarale velike sile - Turska, Mletci i Habsburška Monarhija.

Zagreb: Kolinda Grabar-Kitarović otvorila izložbu "Hrvatska glagoljica"
1 / 16
Zagreb: Kolinda Grabar-Kitarović otvorila izložbu "Hrvatska glagoljica"

Ministrica kulture Nina Obuljen Koržinek istaknula je kako djela hrvatske kulture treba učiniti što dostupnijima širokoj javnosti. Glagoljica je vrijednost po kojoj smo drukčiji od drugih, ona je dio našega identiteta, rekla je.

NSK je organizirala izložbu u sklopu programa Europske godine kulturne baštine pod sloganom "Slovimo glagoljicom". 

Izložba pruža prikaz glagoljice kroz prizmu njezina povijesnog razvoja, tipografije, kulturološkoga utjecaja i suvremene primjene.

Večernji list poklanja knjižicu o glagoljici Danas uz Večernji list Naučite lako čitati i pisati prvo hrvatsko pismo

Najstariji hrvatski epigrafski spomenici i tisuće stranica najvrjednijih knjiga i dokumenata ispisanih glagoljicom svjedoče o dugovječnosti i neprekidnu razvoju hrvatske kulture, koja je to pismo ne samo prigrlila već ga i od 13. stoljeća oblikovala u novi, vlastiti sustav poznat kao uglata ili hrvatska glagoljica.

Taj je novi i za hrvatsku kulturu specifičan tip glagoljskoga pisma tijekom stoljeća postao jednim od središnjih simbola našega kulturnog identiteta. Put je do takva statusa uglate glagoljice vodio preko vrijednih ruku klesara, umornih očiju pisara, gorljivosti popova glagoljaša, vještine naših najstarijih majstora tiska, predanosti znanstvenika te kreativnosti i viđenja pojedinaca u kulturnim industrijama, ističe se u opisu izložbe.

Promocija knjige Hrvatski brevijar HRVATSKI BREVIJAR U Splitu predstavljena najveća knjiga pisana glagoljicom u Hrvatskoj

Prezentacijskim tehnikama građa je predstavljena u nekoliko tematskih cjelina – od teorija o postanku glagoljice, područja njezine geografske pojavnosti, preko glagoljskih pisara, glagoljaškoga pjevanja i glagoljskih spomenika, sve do izbora najvrjednijih rukopisnih i tiskanih djela na glagoljici, kao i suvremene primjene glagoljice u komunikaciji, gospodarstvu, kulturi i javnome životu.
Izložba Hrvatska glagoljica predstavlja završnicu u ciklusu aktivnosti posvećenome promicanju najstarijeg hrvatskog pisma u sklopu Europske godine kulturne baštine koji je započeo poticajem za proglašenje 22. veljače, ujedno i Dana NSK.

Izložba se održava pod pokroviteljstvom predsjednice Republike Kolinde Grabar-Kitarović, Vlade, Hrvatskoga sabora i Grada Zagreba te uz potporu Ministarstva kulture, Zaklade Hrvatske akademije znanosti i umjetnosti, Zaklade Nacionalne i sveučilišne knjižnice u Zagrebu i Zaklade Adris.

Izložba je za posjetitelje otvorena do 15. prosinca

Pogledajte video o misterioznim ljudima - tko su zelena djeca, svjedokinja Kennedyjeva ubojstva...

[video: 26181 / Pogledajte video o misterioznim ljudima - tko su zelena djeca, svjedokinja Kennedyjeva ubojstva...]
Jaja Spar
Prirodna namirnica
Dočekajte Uskrs sa zdravim domaćim jajima

A1 izdvaja za Vas

  • IvanLu:

    Potrebno je intenzivnije stvaranje radni mjesta i povećanje porodiljni naknada jer bez toga neće biti potrebno čuvati hrvatski identitet. Gospodo, zasučite rukave i prihvatite se posla a pustite praznu priču.

  • serđo12:

    Znači idemo polako na istok odakle smo izgleda i došli!

  • Direkt:

    KikaLinda kerovodja gluposti i srama.