Najnovije vijesti
Objavljeno vijesti danas: 179
Pošalji priču
Imaš priču, fotografiju ili video?
Nova povijest Hrvata

Dinko Šokčević napisao povijest Hrvata i Hrvatske

16.01.2016., Zagreb -  Povodom dvodnevnog predstavljanja narodnih obicaja sokackih Hrvata iz Madjarske u Zagrebu pod nazivom - Pohod busa iz Mohaca  u prostoru Madjarskog instituta  sastali su se gradonacelnik Grada Zagreba Milan Bandic i gradonacelnik ma
19.04.2017.
u 12:44

Dinko Šokčević napisao povijest Hrvata i Hrvatske

Nakon što je u Mađarskom institutu Balassi u središtu Zagreba prošlog tjedna ugostio hrvatsku predsjednicu i mađarskog predsjednika, ravnatelj tog instituta i povjesničar Dinko Šokčević u četvrtak će u Knjižnici HAZU u 18 sati predstaviti knjigu “Hrvatska od stoljeća 7 do današnjih dana”. Monografiju su objavili Durieux i Društvo mađarskih znanstvenika i umjetnika u Hrvatskoj.

Na predstavljanju će govoriti predsjednik HAZU Zvonko Kusić, veleposlanik Mađarske u Hrvatskoj József Zoltán Magyar, pomoćnica ministrice kulture Iva Hraste Sočo, urednik Velimir Visković i recenzenti Damir Karbić i Stjepan Matković.

– Sam autor zapravo je jedna od rijetkih osoba koja je sposobna premostiti sve te razlike, kako na lingvističkoj razini, tako i samom činjenicom da je istovremeno punopravni predstavnik obiju nacionalnih historiografija i nacionalnih entiteta (kao Hrvat iz Mađarske, koji se školovao i u Mađarskoj i u Hrvatskoj te djeluje u obje zemlje kao povjesničar-istraživač i sveučilišni profesor koji je predavao hrvatsku povijest u Mađarskoj i mađarsku u Hrvatskoj). Iz tog razloga, pogled koji autor na hrvatsku povijest donosi (a i hrvatsko-mađarske odnose i njihovo povijesno koegzistiranje u dugom razdoblju, od dolaska Mađara u današnju domovinu preko razdoblja zajedničke državne zajednice do vremena uglavnom prijateljskih odnosa dvaju susjednih i kulturno izrazito srodnih naroda nakon njezina raspada 1918. godine) izrazito je različit od pogleda većine ostalih autora koji se njom bave, a, po mom osobnom mišljenju, i puno objektivniji – istaknuo je u recenziji Damir Karbić.

U knjizi autor prikazuje povijest Hrvata i Hrvatske od najranijih vremena pa do suvremenoga razdoblja, ističe Karbić. •

Ključne riječi

Komentara 2

ME
Meter
14:35 19.04.2017.

Neka bude objektivno i na znanstvenim temeljima, kako i priliči historiji - učiteljici života

SM
stari_mačak
10:21 21.04.2017.

Možda bi primjereniji naziv knjige bio: "Hrvatska, od naših dana do stoljeća 7."

Važna obavijest
Sukladno članku 94. Zakona o elektroničkim medijima, komentiranje članaka na web portalu i mobilnim aplikacijama Vecernji.hr dopušteno je samo registriranim korisnicima. Svaki korisnik koji želi komentirati članke obvezan je prethodno se upoznati s Pravilima komentiranja na web portalu i mobilnim aplikacijama Vecernji.hr te sa zabranama propisanim stavkom 2. članka 94. Zakona.

Za komentiranje je potrebna prijava/registracija. Ako nemate korisnički račun, izaberite jedan od dva ponuđena načina i registrirajte se u par brzih koraka.

Želite prijaviti greške?

Još iz kategorije