Najnovije vijesti
Objavljeno vijesti danas: 45
Pošalji priču
Imaš priču, fotografiju ili video?
KD Vatroslava Lisinskog

Ciklus Glazbene staze: SALÓN BUENOS AIRES

Glazbene staze
Foto: Promo
1/3
15.03.2017.
u 11:41

19.3.2017., nedjelja u 20 sati

Ciklus i Ansambl Glazbene staze privode svoju osmu koncertnu sezonu kraju. Kao i svake godine, za završni koncert pripremili su posebno atraktivan program kojeg će izvesti u bogatom, proširenome sastavu.

Ako ste ljubitelj latinoameričke glazbe i njezinih zaraznih plesnih ritmova, mala koncertna dvorana Vatroslava Lisinskog, u nedjelju 19. ožujka, mjesto je za vas. Na koncertu pod nazivom SALÓN BUENOS AIRES, Ansambl Glazbene staze povest će vas na putovanje Južnom Amerikom. Polazišna točka je Buenos Aires, glavni i najveći grad Argentine, jedna od vodećih luka Južne Amerike, koja se ubraja i među najznačajnija središta latinoameričke glazbe. Osobito je poznat po tangu, strastvenom i senzualnom plesu nastalom 1880-ih koji se zbog svojih pokreta dugo nije smatrao „pristojnim“, sve dok 1920-ih nije prihvaćen u pariškom visokom društvu, a kasnije je postao omiljen među plesnim zaljubljenicima diljem svijeta. Ansambl Glazbene staze izvest će kompoziciju Salón Buenos Aires nagrađivanog urugvajsko-američkog skladatelja Miguela del Aguile. Kroz tri stavka ovog djela upoznat će nas s tri karakteristična latinoamerička plesa: brazilsku sambu, argentinski tango i urugvajsku milongu, preteču tanga. Bit će ovo i prva izvedba ovog djela u Hrvatskoj.

Na programu koncerta nalaze se i dva djela, danas vjerojatno najpoznatijeg latinoameričkog kompozitora, Ástora Piazzolle, predstavnika novog tanga, koji je tradicionalni argentinski tango spajao s elementima jazza i klasične glazbe. Pijanistice Iva Ljubičić Lukić i Kosjenka Turkulin izvest će Tango suitu u obradi skladateljice Clarice Assad za klavir četveroručno, a ansambl će izvesti Libertango, jednu od najizvođenijih Piazzollinih kompozicija, često opisivane kao „pjesma slobode i senzualnosti“.

Na programu koncerta nalaze se i pjesme za sopran i klavir „Schuberta pampâ“ - Carlosa Guastavina. Njegove pjesme uvelike nadahnute argentinskim narodnim melodijama izvest će pjevačica Marija Lešaja i pijanistica Kosjenka Turkulin.

Posebno zanimljivo bit će čuti izvedbu dragocjene, još neobjavljene partiture Villla Lobosovih Danças características africanas, napisane za veliki komorni sastav kao i omiljenu skladbu Tico-Tico no Fubá Zequinhe de Abreua.

U izvedbi koncerta sudjeluje niz istaknutih domaćih glazbenika mlađe generacije:

Eda Rimanić, flauta
Vlade Matulić, klarinet
Đana Kahriman, violina
Val Bakrač, violina
Teodora Sucala Matei, violina
Mislav Salopek, viola
Jakov Kunjko, violončelo
Jura Herceg, kontrabas
Iva Ljubičić Lukić, klavir
Kosjenka Turkulin, klavir
Marija Lešaja, sopran

Više o koncertu pročitajte na:

Cijena ulaznica:

  • 40 kn

  • 50% popusta za učenike, studente i umirovljenike

  • Online prodaja

Želite prijaviti greške?

Još iz kategorije