Najnovije vijesti
Objavljeno vijesti danas: 124
Pošalji priču
Imaš priču, fotografiju ili video?
TVRTKA ZA REKORDE

Pulski Infobip počeo je 2017. godinu s više od tisuću radnika

Infobip
Foto: Facebook
06.02.2017.
u 07:00

Infobip je ovime postao uvjerljivo najveća hrvatska softverska tvrtka po broju zaposlenih, a za petama mu je zagrebačka IN2 grupa

Dok se najveće kompanije u Hrvatskoj, pripadnice stare garde, po broju radnika smanjuju, iz novog vala malih i srednjih poduzetnika, koji posljednjih godina kontinuirano vapi za stručnom i bolje plaćenom radnom snagom, na popis dvadesetak najkrupnijih hrvatskih poslodavaca izdigla se prvi put jedna hrvatska softverska tvrtka.

Pulski Infobip, koji je široj javnosti postao poznat kad je Poslovni dnevnik lani otkrio da njegovu softversku uslugu koristi 3,2 milijardi ljudi, u 2017. godinu ušao je s više od tisuću radnika.

– Sada imamo nešto više od tisuću zaposlenih od čega polovina radi u Hrvatskoj, odnosno u Zagrebu, Puli i Rijeci, a ostali zaposlenici, mahom prodaja, rade u uredima širom svijeta – potvrdila nam je Martina Dodić iz Infobipa.

Kompanija je time potukla nekoliko domaćih rekorda. Infobip je ovime postao uvjerljivo najveća hrvatska softverska tvrtka po broju zaposlenih. Za petama mu je zagrebačka IN2 grupa, koja je lani premašila 600 zaposlenih i također želi doseći magičnu tisućicu.

Koliki je to uspjeh za domaću softversku industriju, najbolje pokazuje izvješće analitičke kuće IDC Adriatics koja prije pet godina u Hrvatskoj nije mogla naći više od tri IT tvrtke s 200 ili više radnika. U 2013. u Hrvatskoj je već bilo dvostruko više IT tvrtki koje su imale 200 ili više radnika.

Tada su to bile: IN2 grupa, državna tvrtka APIS IT, HT-ov Combis, domaći proizvođač računala Končar INEM, bivši PBZ-ov IT odjel Intesa SanPaolo Card, domaći proizvođač opreme za pametne prometnice Telegra te, dakako, Infobip.

Usporedbe radi, svih tih sedam tvrtki tada je zapošljavalo 2100 radnika u Hrvatskoj.

Koliko je hrvatskih IT tvrtki s više od 200 zaposlenih danas, teško je reći, jer smo u IDC-u Adriatics doznali da posljednje dvije godine ne rade analizu najvećih IT kompanija u nas.

Međutim, u branši doznajemo da su brojke dodatno narasle, a podaci za 2015. pokazuju da je tada u domaćim proizvođačima softvera radio svaki 100. radnik u Hrvatskoj ili njih 12.642. 

>> Prijevare u akademskim krugovima: U Rijeci i Osijeku plagijatore uspješno otkriva softver

Još nema komentara

Nema komentara. Prijavite se i budite prvi koji će dati svoje mišljenje.
Važna obavijest
Sukladno članku 94. Zakona o elektroničkim medijima, komentiranje članaka na web portalu i mobilnim aplikacijama Vecernji.hr dopušteno je samo registriranim korisnicima. Svaki korisnik koji želi komentirati članke obvezan je prethodno se upoznati s Pravilima komentiranja na web portalu i mobilnim aplikacijama Vecernji.hr te sa zabranama propisanim stavkom 2. članka 94. Zakona.

Za komentiranje je potrebna prijava/registracija. Ako nemate korisnički račun, izaberite jedan od dva ponuđena načina i registrirajte se u par brzih koraka.

Želite prijaviti greške?

Još iz kategorije