Najnovije vijesti
Objavljeno vijesti danas: 0
Pošalji priču
Imaš priču, fotografiju ili video?
Posjet Belišću

Mesić: Ne možemo reći da su sve firme s prostora bivše Jugoslavije bile neuspješne

stjepan mesić
Foto: Marko Mrkonjic/PIXSELL
1/7
02.02.2017.
u 17:00

Bilo je velikih firmi koje su poslovale u svijetu. Sad neki žele izjednačiti sve što je socijalizam, za njih je sve isto, ali nije sve isto. Firme nisu uvijek ovisile o komitetima. Ni komitet nije mogao dovesti u firmu nekog menadžera po nekim drugim kriterijima, osim sposobnosti

- Nismo mi sami u svijetu. Europa do kraja nije ostvarila svoj identitet. Nova je situacija da je Donald Trump izabran za predsjednika SAD-a i svi očekuju što će se dogoditi. On je nepredvidiv, ali rekao je dvije značajne stvari - Amerika se ne smije sukobljavati s Rusijom, a drugu, Amerika ne smije rušiti režime i dovoditi svoje podobne režime. Ako se samo to ostvari, moglo bi se dogoditi bolje nego što smo očekivali prije američkih izbora – izjavio je bivši hrvatski predsjednik Stjepan Mesić u četvrtak u Belišću.

Osvrnuo se i na stavove kako prijeti velika opasnost od Rusije. - Amerika ima 750 baza u svijetu, u 120 država. Rusija ima samo jednu, u Siriji. Ali kada se plasira kod nas ta politika, onda se jednostrano plasira – nastavio je.

Mišljenja je i kako se Europa "pretvorila u birokratsku asocijaciju s centrom u Burxsellesu". - Nemate danas u Europi lidera. To su sve sivi administrativci, birokrati. Nema jednog Churchilla, De Gaulla – rekao je. Mesić se u Belišću, inače, sastao s poduzetnicima, a tema su bile potencijalne nove investicije. Izjavio je kako je Slavonija bogata resursima, "ali premalo se u nju ulagalo".

- Došlo je nakon osamostaljenja do pogrešne, pa rekao bih i kriminalne privatizacije u Hrvatskoj. Tamo gdje su špekulanti preuzimali firme, one su uglavnom propadale. Ne možemo reći da su sve firme s prostora bivše Jugoslavije bile neuspješne. Bilo je velikih firmi koje su poslovale u svijetu, na temelju dobrog menadžmenta i dobre proizvodnje. Sad neki žele izjednačiti sve što je socijalizam, za njih je sve isto, ali nije sve isto.

Firme nisu uvijek ovisile o komitetima. Ni komitet nije mogao dovesti u firmu nekog menadžera po nekim drugim kriterijima, osim sposobnosti. Teoretski, radnici su putem svojih organa upravljanja upravljali firmom kao da su vlasnici – izložio je on. Prve greška je napravljena onda kad se mislilo, nastavio je, "da će biti moguće prodati firmu i da će generator uspjeha biti promjena vlasničke strukture".

- A vlasnicima su postali špekulanti koji se u poslu nikada nisu potvrdili. Radnici su otišli na ulicu, imovina je rasprodana – naveo je. Bila je, dodao je, i "jedna zabluda i s našom dijasporom".

- Govorilo se kako imamo tamo Hrvate koji imaju po milijun, dva dolara na svojim računima. Ali jesu li to poduzetnici? Ne, to su štedljivi ljudi. Poduzetnik je onaj tko ima dvije ili pet tisuća eura, a zna na koji način ih oploditi. Tu smo, nažalost, u Slavoniji ostali na brisanom prostoru. I zato se Slavonija iseljava – rezimira Mesić.

Komentara 8

AO
all_or_nothing
20:51 02.02.2017.

da mesić kaže da je 2+2=4 ja mu ne bih vjerovao.

MA
Manolo46
20:50 02.02.2017.

Čekaj malo, ovaj je uništio politiku u Hrvatskoj, napravio od nje cirkus, uništio je sustav nacionalne sigurnosti dilajući dokumente, i sad ste ga pozvali da priča o ekonomiji? Zar se tu ima još nešto za uništiti?

SS
S.Savić
21:46 02.02.2017.

"- Govorilo se kako imamo tamo Hrvate koji imaju po milijun, dva dolara na svojim računima" Dijaspora je to imala i dala vam lijep komad toga - trebao si učiniti nešto s tim novcem za boljitak Hrvatske, a ne ga zadržati za sebe.

Važna obavijest
Sukladno članku 94. Zakona o elektroničkim medijima, komentiranje članaka na web portalu i mobilnim aplikacijama Vecernji.hr dopušteno je samo registriranim korisnicima. Svaki korisnik koji želi komentirati članke obvezan je prethodno se upoznati s Pravilima komentiranja na web portalu i mobilnim aplikacijama Vecernji.hr te sa zabranama propisanim stavkom 2. članka 94. Zakona.

Za komentiranje je potrebna prijava/registracija. Ako nemate korisnički račun, izaberite jedan od dva ponuđena načina i registrirajte se u par brzih koraka.

Želite prijaviti greške?

Još iz kategorije