Najnovije vijesti
Objavljeno vijesti danas: 108
Pošalji priču
Imaš priču, fotografiju ili video?
dobit od 53,3 mil. kn

HRT ostvario najbolji rezultat u posljednjih 10 godina

hrt
Foto: Igor Kralj/PIXSELL
1/3
11.03.2015.
u 16:36

Prihodi od oglašavanja porasli su za 0,4% u odnosu na prošlu godinu, dok je prihod od mjesečne pristojbe rastao za 0,5% u odnosu na 2013. godinu

Hrvatska radio televizija ostavila je najbolje poslovne rezultate u posljednjih deset godina – dobit od 53,3 milijuna kuna, prihode u visini od 1,395 milijardi kuna, što je pad na godišnjoj razini od 1,3 posto, dok su rashodi bili 2,1 posto manji – 1,342 milijarde kuna, rečeno je na susretu s novinarima na HRT-u.  

Dobit će se utrošiti za pokrivanje gubitaka iz ranijih godina, a koji je sada smanjen na i dalje visokih 650 milijuna kuna. To i znači da ako i sljedećih godina HRT ostvari dobit na istoj razini, trebat će joj 12 godina da pokrije kumulirani gubitak iz ranijih godina. Na početku mandata sadašnjeg ravnatelja Gorana Radmana gubici su iznosili 740 milijuna kuna. Lani je po prvi puta nakon deset godina HRT počeo bankama otplaćivati glavnicu, jer do sada su to bile samo kamate, a krediti su se reprogramirali. Ukupne financijske obveze uključujući i dospjele su se tako smanjile u odnosu na godinu prije.

Povećana je i likvidnost, što je skratilo rokove plaćanja obveza dobavljačima. Prema planu, u ovoj će se godini otplatiti 100 milijuna kuna kredita.  Pristojba se neće povećavati, iako za to ima zakonske mogućnosti, a na toj razini bi ostala do 2018. godine, ponajprije zbog loše ekonomske situacije. Prihodi od oglašavanja padaju, no na HRT-u ionako više ne računaju da im to budu glavni izvori financiranja, nego će se usmjeravati na izvoz licenci, odnosno vlastitih proizvoda, kao što je svojevremeno bio slučaj s dokumentarnom serijom Hrvatski kraljevi.  

Trenutačno je na HRT-u zaposleno 2960 osoba, a plan je doći do razine od 2700 djelatnika. Na početku restrukturiranja bilo ih je 3360. Količina emitiranog i proizvedenog radijskog, televizijskog i ostalog programskog sadržaja veća je za šest posto u odnosu na lani, gledanost na četiri TV kanala povećana je za 0,5 posto, a slušanost radijskog programa za pet posto. Puno je uloženo u novu tehnologiju, pa su se tako restrukturirala inozemna i mala dopisništva čiji je broj prepolovljen na njih 25 i koja su postala multimedijski centri.  HRT je i završio prvu fazu investicijskog ciklusa vrijednog 78,5 milijuna kuna, a uspješno su realizirana 73 projekta.

>> Nije problem vrijeme emitiranja Dnevnika HTV-a, nego njegov sadržaj

Komentara 7

R0
R00kie
14:36 11.03.2015.

ostvario bi i ja rezultat takav da natjeram sve da mi placaju 80kn ali nebi dofurao 3500 uhljeba na hrt

ZA
zaokica
15:51 11.03.2015.

Koliko ste ukrali od pretplate da bi upucali novac i pomogli vladi o tome niti rijeci ,zalostan i oskudan program,najavne spice bez i jednog obiljezja hrvatskog znakovlja,bajkovita hrvatska da dobro lijepo ali na cetvrtom zasto ne na prvom

LK
L@k@konjic@
17:49 11.03.2015.

Nemam komentara 80 kn mjesečno od svake kuće u hrvatskoj za nista i kredit imate??? i tek sada počeli glavnicu otplaćivati? ?? ma previše je tu uhljeba! !!

Važna obavijest
Sukladno članku 94. Zakona o elektroničkim medijima, komentiranje članaka na web portalu i mobilnim aplikacijama Vecernji.hr dopušteno je samo registriranim korisnicima. Svaki korisnik koji želi komentirati članke obvezan je prethodno se upoznati s Pravilima komentiranja na web portalu i mobilnim aplikacijama Vecernji.hr te sa zabranama propisanim stavkom 2. članka 94. Zakona.

Za komentiranje je potrebna prijava/registracija. Ako nemate korisnički račun, izaberite jedan od dva ponuđena načina i registrirajte se u par brzih koraka.

Želite prijaviti greške?

Još iz kategorije