Najnovije vijesti
Objavljeno vijesti danas: 5
Pošalji priču
Imaš priču, fotografiju ili video?
Istraživanje

Glavni ekonomisti banaka pesimistični: U 2014. godini pad BDP-a 0,7%

'07.09.2012., Sibenik - Sve veca neimastina tjera ljude da traze pet ambalazu po kontejnerima na sibenskoj rivi.  Photo: Hrvoje Jelavic/PIXSELL'
Foto: Hrvoje Jelavić/Pixsell
14.07.2014.
u 13:10

To ne čudi kada je riječ o državnoj potrošnji, za koju se očekuje realni pad od 1,8%

Šest najvećih hrvatskih banaka upošljava glavne ekonomiste i/ili osobe zadužene za strateški razvoj. Hrvatska udruga banaka osnovala je njihov klub. Cilj je povremenim provođenjem anketa prikazati reprezentativno mišljenje glavnih ekonomista o najvažnijim gospodarskim kretanjima i očekivanjima.

U „Izgledima“ HUB prikazuje rezultate ankete o ekonomskim očekivanjima. Glavni ekonomisti ističu da iznose osobne stavove, a ne stavove uprava banaka. Anketa je provedena tijekom mjeseca lipnja 2014.

U nastavku donosimo rezultate ankete:

Iako su proteklih mjeseci iz EU stizale vijesti o oporavku BDP-a i potražnje, što je probudilo nadu o pozitivnim učincima prelijevanja na hrvatsko gospodarstvo, glavni ekonomisti vodećih hrvatskih banaka ostali su uglavnom vjerni ranijim prognozama. A one su prilično pesimistične. Prosječno očekivanje promjene realnog BDP-a za ovu godinu i dalje je u minusu: -0,7%. Kod svh glavnih ekonomista prognoze su negativne. Promatraju li se komponente BDP-a na rashodnoj strani, jasan je i uzrok: ekonomisti očekuju da će jedini pozitivan doprinos doći od izvoza (+2,2% u prosjeku). Doprinos svih ostalih komponenti je negativan.

To ne čudi kada je riječ o državnoj potrošnji, za koju se očekuje realni pad od 1,8%. Međutim, zanimljivo je primijetiti da se i kod investicija, za koje su mnogi najavljivali početak oporavka u ovoj godini, i dalje očekuje mali minus. S time je u skladu i očekivanje da će se nastaviti razdoblje eksternog suficita (saldo tekućeg računa bilance plaćanja 1,2% BDP-a) i visoke nezaposlenosti (18%). Izostanak rasta logično će utjecati i na lošiju fiskalnu realizaciju od planirane. Ekonomisti u prosjeku očekuju saldo opće države na 4,9% BDP-a, što je lošije od zahtjeva EU u okviru Procedure prekomjernog deficita (4,6%). Zanimljivo je da pri tome postoje velike razlike među očekivanjima pojedinih ekonomista, zbog čega prosjek ne treba smatrati reprezentativnim. Najveći pesimist očekuje deficit na razini od 5,5% BDP-a, a najveći optimist na razini od 3,8% BDP-a. Rezutat takvih kretanja vidi se u brzoj akumulaciji javnog duga. Bez uključenih jamstava i HBOR-a u svakom će slučaju prijeći 70% BDP-a. Pri tome treba skrenuti pažnju da ekonomisti u svoje prognoze nisu uključili učinke reklasifikacije duga, koje se očekuje na jesen. Zbog toga je razlika između javnog duga sa i bez jamstava u prikazanim prognozama i dalje velika.

Međutim, vjerojatna je velika reklasifikacija jamstava u javni dug, zbog čega će se službena brojka kretati na višoj razini od prikazane, bliže 80%. Jedina uvjetno rečeno dobra vijest odnosi se na financijska tržišta. Očekuje se zadržavanje povijesno niskih kamatnih stopa tržišta novca, razmjerno niskih prinosa na državne obveznice (tek malo iznad 4%) i stabilnoga tečaja koji se na kraju godine očekuje u rasponu između 7,60 i 7,68 kuna za euro. Međutim, razduživanje će se nastaviti: svi ekonomisti prognoziraju negativnu stopu rasta kredita za 2014. U 2015. očekuje se tek malo bolja ekonomska situacija. Očekivani rast od 0,7% (svi ekonomisti očekuju pozitivnu stopu rasta) dolazi kao rezultat oporavka investicija i zaustavljanja pada osobne potrošnje. Javna potrošnja ostaje u minusu kao i 2014., no zanimljivo je da deficit opće države unatoč tome ostaje iznad razine od 4%.

Jedno od objašnjenja visokog deficita krije se među prognozama financijskih tržišta: očekuje se očekivani prinos na dugoročne državne obveznice približno za 1 postotni bod veći nego 2014. Tečaj ostaje stabilan, krediti veoma blago (gotovo neprimjetno) rastu, a ponavljanje priče iz ranijih godina vidljivo je i na tekućem računu bilance plaćanja koji ostaje u suficitu.

Očekivana stopa nezaposlenosti tek je malo niža od 18%. Prikazane su prognoze u skladu s glavnim prognozama međunarodnih financijskih
institucija. Ukazuju na nešto što se nitko na početku krize (2008./09.) nije usudio prognozirati: da će Hrvatska ući u jednu od najduljih mirnodopskih recesija. Ili su ekonomisti-bankari možda preveliki pesimisti?

Cjelukupni dokument možet pročitati ovdje.

Ključne riječi

Još nema komentara

Nema komentara. Prijavite se i budite prvi koji će dati svoje mišljenje.
Važna obavijest
Sukladno članku 94. Zakona o elektroničkim medijima, komentiranje članaka na web portalu i mobilnim aplikacijama Vecernji.hr dopušteno je samo registriranim korisnicima. Svaki korisnik koji želi komentirati članke obvezan je prethodno se upoznati s Pravilima komentiranja na web portalu i mobilnim aplikacijama Vecernji.hr te sa zabranama propisanim stavkom 2. članka 94. Zakona.

Za komentiranje je potrebna prijava/registracija. Ako nemate korisnički račun, izaberite jedan od dva ponuđena načina i registrirajte se u par brzih koraka.

Želite prijaviti greške?

Još iz kategorije