Najnovije vijesti
Objavljeno vijesti danas: 148
Pošalji priču
Imaš priču, fotografiju ili video?
Politička komunikacija

Od 'lekarke' i ubojica do lopova i oficira JNA

izbori
Foto: Sanjin Strukić/PIXSELL
1/11
08.09.2016.
u 16:15

Politika je prljav posao i ružne političke komunikacije, nažalost, uvijek će biti svuda u svijetu, kaže politički psiholog Ivan Šiber

Što je datum izbora bliži, to kampanja koja je počela pristojno i dosadnjikavo postaje sve žešća. Ponajprije tu govorimo o političkoj komunikaciji kandidata i uvredama koje iznose na račun svojih suparnika, a koje ne priliče javnom prostoru.

Pojedinci koji te uvrede iznose prolaze bez ikakvih posljedica, a najveća sankcija, ako je tako možemo uopće nazvati, jest upozorenje Etičkog povjerenstva o povredi Izbornog etičkog kodeksa, koje su zasad dobila samo dva kandidata – HDZ-ov Stevo Culej i HSS-ov Stipe Gabrić Jambo. Budući da su se u provokacije suparnika počele ubacivati i optužbe i uvrede na račun članova njihovih obitelji, Etičko je povjerenstvo ovih dana pozvalo sve sudionike izbora da se u kampanji suzdrže od iznošenja podataka o privatnom životu suparnika u izborima i članova njihovih obitelji.

Roditelji u kampanji

Sezonu uvreda u ovoj kampanji otvorio je HDZ-ov Stevo Culej vrijeđajući zastupnika romske manjine Veljka Kajtazija. SDP-ov Zoran Milanović u tajno snimanom razgovoru s braniteljima majku šefa HDZ-a Andreja Plenkovića naziva “vojnom lekarkom”, a kasnije se odbija ispričati za tu opasku tvrdeći da je to bila činjenično točna tvrdnja. To mu zamjera povratnik u HDZ Milan Kujundžić te se na njega obrušava nizom diskvalifikacija koje nije bio spreman dodatno objasniti ni argumentirati.

HSS-ov Stipe Gabrić Jambo uvrijedio je majku Mostova Nikole Grmoje, a priču je ovih dana zaokružio Mostov kandidat za ministra kulture, glumac Siniša Ružić uvrijedivši olimpijku Sandru Perković.

Slična priča i u svijetu

Samo neke od ovih uvreda rezultirale su isprikama, uglavnom njihovih šefova, no neke prolaze bez posljedica. Politički psiholog Ivan Šiber kaže da je ovakva razina komunikacije neprimjerena, ali i da je istodobno sve to kod nas puno blaže u odnosu na ono što se događa u svijetu, primjerice kad je riječ o kampanji za američkog predsjednika, o uvredama filipinskog predsjednika na račun Baracka Obame...

– Politika je nažalost prljav posao i to nas ne treba previše iznenađivati. Toga ima i uvijek će biti, čisti nedostatak političke kulture, no to ipak ne utječe pretjerano na birače koji se i dalje na izborima opredjeljuju po logici stranačkog identiteta – objašnjava Šiber te dodaje da stabilno biračko tijelo nadilazi sve gluposti koje dolaze iz njihovih stranaka.

– To su sve periferni incidenti koji imaju periferan utjecaj na kampanju i birače. Najjače je odjeknula tajna snimka Milanovića s braniteljima, no on je time privukao pažnju i rekao bih, dobio na imidžu, dok sve ostalo kako dođe, tako prođe – kaže Krešimir Macan, PR stručnjak specijaliziran za krizno komuniciranje i strateško komuniciranje u kampanji.

>> Prepucavanje Jamba i Grmoje na Facebooku zbog Beljaka, uključio se i Petrov

>> Mostovac Ružić: Ispričavam se Sandri Perković jer sam je nazvao glupačom

Komentara 38

Avatar juricamesko
juricamesko
16:47 08.09.2016.

nitko od ovih partijskih komentatora koji sebe nazivaju politickim analiticarima nama snage reci da je Zoran Milanovuc do kraja zagadio javni prostor te da mu uopce nije mjesto u tom javnom prostoru a kamo li u saboru.

Avatar nemam-pojm@
nemam-pojm@
16:34 08.09.2016.

"političari" samo daju smjernice i signale medijima, mediji su ti koji služe kao oružje za masovno ... Nemamo ni moralne odgovornosti, nemoral postaje način ponašanja

Avatar transdanubier
transdanubier
16:46 08.09.2016.

milostiva, netko vrlo, vrlo nepismen vam je napisao tu parolu i tutnuo vam je u ruku a da je niste ni pročitali! tako se manipulira umirovljenicima i umirovljenicama!

Važna obavijest
Sukladno članku 94. Zakona o elektroničkim medijima, komentiranje članaka na web portalu i mobilnim aplikacijama Vecernji.hr dopušteno je samo registriranim korisnicima. Svaki korisnik koji želi komentirati članke obvezan je prethodno se upoznati s Pravilima komentiranja na web portalu i mobilnim aplikacijama Vecernji.hr te sa zabranama propisanim stavkom 2. članka 94. Zakona.

Za komentiranje je potrebna prijava/registracija. Ako nemate korisnički račun, izaberite jedan od dva ponuđena načina i registrirajte se u par brzih koraka.

Želite prijaviti greške?

Još iz kategorije