Najnovije vijesti
Objavljeno vijesti danas: 5
Pošalji priču
Imaš priču, fotografiju ili video?
UDARAC IZ SPLITA

Baldasar pozvao Milanovića i kompletno vodstvo SDP-a na ostavku. Opačić: Ne pada nam na pamet davati ostavke

Ivo Baldasar i Zoran Milanović
Foto: Ivo Čagalj/PIXSELL
1/2
28.12.2015.
u 23:30

Izbori se mogu izgubiti, ali obraz ne, rekao je Baldasar

Svega nekoliko sati nakon konstituirajuće sjednice Sabora u SDP-u je započela “pobuna”. Splitski gradonačelnik i član Glavnog odbora SDP-a Ivo Baldasar poručio je čelnicima svoje stranke da podnesu ostavke, pripreme stranku za što brže unutarstranačke izbore i da tako dokažu da su zaista demokrati. Na pitanje očekuje li da će Zoran Milanović i rukovodstvo SDP-a to i napraviti, kaže da ne zna.

Neka članovi odluče

– Samo ih podsjećam na demokratske uzuse. Neka podnesu ostavke i opet se kandidiraju. Neka članovi stranke odluče – kaže Baldasar. Dodao je i da to govori u svoje ime, a ne u ime splitskog SDP-a iako drži da većina članova dijeli njegovo mišljenje. Ogradio se i od izjave Zorana Milanovića o kriminalnoj organizaciji, ustašama i zločincima.

– Ne možeš tako prozivati suprotnu stranu ni na taj način istupati – poručio je Baldasar.

Svojim kolegama poručio je da nije frustriran i da se ne udaljava od stranke, već da postupa onako kako treba postupati socijaldemokrat.

Na reakciju iz vodstva SDP-a nije trebalo dugo čekati. Baldasaru poručuju da mu neće davati na važnosti i neka iza njegovih riječi stane i splitska organizacija SDP-a. Očito ga, kažu, boli što nije bio na listi za Sabor.

– Ali on jako dobro zna zašto nije bio na listi. Neka se sjeti što je radio za 10. travnja (godišnjica proglašenja NDH). Očito je to razlog zbog čega je rekao to što je rekao – kaže naš izvor iz vodstva SDP-a aludirajući na činjenicu da je Baldasar 10. travnja poslao vijenac na spomenik poginulim pripadnicima IX. Bojne HOS-a “Rafael vitez Boban”.

Član Predsjedništva SDP-a Arsen Bauk poručuje pak kako bi se ovaj poziv Baldasara mogao pravdati da je došao dan nakon izbora.

– Ali kako su bili prije 50-ak dana malo je zakasnio. Ako ovaj istup znači da je počela kampanja za unutarstranačke izbore u SDP-u tada mogu kazati da svatko ima pravo odabrati način na koji će se natjecati u tim izborima – poručio je Bauk.

Podsjetio je i kako je SDP na lokalnim razinama, pa i u Splitu, znao gubiti izbore, ali tada su, kaže, pozivi na ostavke izostali. Ono s čime se Bauk ipak slaže s Baldasarom je da izbore u stranci treba provesti što prije i nikako ne čekati krajnji rok, a to je šest mjeseci od provedenih parlamentarnih izbora.

Komadina, Picula, Ostojić...

A kako sada stvari stoje, nekoliko je imena u igri zainteresiranih za predsjedničku funkciju. Osim Zlatka Komadine, koji je jedini javno istaknuo svoju kandidaturu za šefa SDP-a, spominje se i SDP-ov eurozastupnik Tonino Picula, a u zadnje vrijeme sve se glasnije špekulira da tu ambiciju ima i Rajko Ostojić. Ljudi u stranci bliski aktualnom šefu uvjereni su da će se Milanović ponovno kandidirati za predsjednika stranke i da nema prave konkurencije.

'Mi smo izbore dobili'

Baldasarove izjave komentirala je i potpredsjednica SDP-a Milanka Opačić

– Bilo je samo pitanje vremena tko će u SDP-u to zatražiti. Međutim, što se tiče mene, a mislim i cijelog rukovodstva koje je bilo u vladi, nemamo razloga i ne pada nam na pamet davati ostavke. Mi smo izbore dobili, a to što nismo sastavili vladu pitanje je jedne velike prijevare na koju reagira i jedan velik dio građana – rekla je u HRT-ovom Otvorenom Milanka Opačić. 

– Što se tiče Baldasara, to nije ništa novo. On već godinu i pol pokušava rušiti Milanovića. Napokon je s time izašao u javnost – dodala je. 

SDP je pak na Twitteru napisao kako se prema statutu njihove stranke unutarstranački izbori moraju održati u roku od 150 dana nakon objave službenih rezultata izbora. Na njima se mogu kandidirati sve članice i članovi, a izbor se vrši po sustavu jedan član jedan glas za predsjednika/icu stranke. 

>> 'Most je izabrao ići u većinu s kriminalnom, špijunskom i proustaškom koalicijom'

>> Nažalost, Milanović je spreman i lagati da ostane na vlasti

Komentara 272

Avatar TvojUjko
TvojUjko
19:29 28.12.2015.

Zoki i ekipa će preći Pupovcu

JO
josko
19:32 28.12.2015.

Bravo splitski gradonačelniče. Ovaj tip (šef SDP) je posve van sebe i ne priznaje poraz. Nedopustivo u demokraciji i svakoj civilizaciji.

Avatar HRVATSKI CENTAR OIE
HRVATSKI CENTAR OIE
19:29 28.12.2015.

Glas razuma iz SDP-a.

Važna obavijest
Sukladno članku 94. Zakona o elektroničkim medijima, komentiranje članaka na web portalu i mobilnim aplikacijama Vecernji.hr dopušteno je samo registriranim korisnicima. Svaki korisnik koji želi komentirati članke obvezan je prethodno se upoznati s Pravilima komentiranja na web portalu i mobilnim aplikacijama Vecernji.hr te sa zabranama propisanim stavkom 2. članka 94. Zakona.

Za komentiranje je potrebna prijava/registracija. Ako nemate korisnički račun, izaberite jedan od dva ponuđena načina i registrirajte se u par brzih koraka.

Želite prijaviti greške?

Još iz kategorije