Najnovije vijesti
Objavljeno vijesti danas: 128
Pošalji priču
Imaš priču, fotografiju ili video?
Beneficije saborskih zastupnika

Most kritizira HDZ i SDP: Mi smo obećanje ispunili. Zaustavili su naš prijedlog izmjene zakona

Most u Saboru
Foto: Marko Lukunić/PIXSELL
1/2
19.02.2016.
u 00:01

Budući da se zakon ne može primjenjivati retroaktivno, Podolnjak priznaje kako više nije moguće spriječiti sadašnje zastupnike da koriste "šest plus šest", no ističe kako Most neće odustati od prijedloga.

MOST je večeras preko Facebooka kritizirao HDZ i SDP zbog toga što nisu uspjeli provesti svoju ideju ukidanja naknade zastupnicima dobivanja pune plaće šest mjeseci nakon isteka mandata te još pola plaće kroz sljedećih šest mjeseci.

"Naši kolege zastupnici iz HDZ-a i SDP-a zaustavili su naš prijedlog izmjene Zakona o beneficijama saborskih zastupnika. Točnije, njih 48. Mi smo obećanje ispunili tražeći izmjenu, međutim previše je, čini se, 'profesionalnih političara' koji nakon isteka mandata očito ne žele dijeliti sudbinu ostalih građana i gubitkom posla uglavnom ostati bez prihoda", napisali su iz Mosta te dodali da će se zalagati da se "zakon promijeni za sljedeći saziv Sabora, s obzirom na to da je to sada nemoguće". 

"Svaki dan ćemo podsjećati kolege na naš prijedlog i čekati jednog po jednog od tih 48 da odustanu od svog zahtjeva", zaključuju iz Mosta. 

"Naša je namjera bila da zakon ide po hitnom postupku"

Potpredsjednik Hrvatskog sabora Robert Podolnjak (Most) ranije danas je objasnio da je 48 zastupnika ovoga i prošlog saziva zatražilo da im se aktivira pravo na naknadu pune plaće šest mjeseci nakon isteka mandata te još pola plaće kroz sljedećih šest mjeseci. Podolnjak je novinare u Saboru podsjetio da je Most na samom početku novog saziva u proceduru uputio prijedlog izmjena Zakona o pravima i obvezama saborskih zastupnika kojima bi se ukinula mogućnost naknade plaće. 

"Naša je namjera bila da zakon ide po hitnom postupku, kroz jedno čitanje, i to odmah nakon davanja povjerenja vladi, kao prva točka. Predložili smo to u trenutku kada smo smatrali da se zakon može odnositi na sve zastupnike osmog saziva. Da smo ga tada hitno donijeli, ni jedan od novih zastupnika ne bi mogao iskoristiti to pravo, no stav Domoljubne koalicije, ali i drugih stranaka, bio je da zakon ne može ići izravno u Sabor, nego da prije toga mora ići na radna tijela, koja tada nisu bila konstituirana", kazao je Podolnjak

 Budući da se zakon ne može primjenjivati retroaktivno, Podolnjak priznaje kako više nije moguće spriječiti sadašnje zastupnike da koriste "šest plus šest", no ističe kako Most neće odustati od prijedloga.  "Nećemo odustati, ovaj zakon ćemo u svakom slučaju izmijeniti, ali tako da se odnosi na sljedeći saziv", kazao je Podolnjak. 

 

Naši kolege zastupnici iz HDZ - Hrvatska demokratska zajednica i SDP Hrvatske zaustavili su naš prijedlog izmjene Zakona...

Posted by MOST nezavisnih lista on 18. veljače 2016

>> Većina bivših ministara ne usudi se okušati na tržištu rada

Komentara 124

ST
stefj
21:21 18.02.2016.

Tja, ne može retroaktivno? Ma nemojte... A porez na dobit se može retroaktivno naplaćivati, ništa nije smetalo prošlu vladu da tako definira zakon. Od 2000. godine do kad su donijeli zakon. Ništa nije niti Jacu smetalo da retrogradno uvede zakone o nezastarjevanju i slično... U ovoj državi sve je moguće (mada poslije ipak padne na ustavnom sudu s punim pravom), no sad odjednom smanjenje plaća nije moguće. Bar privremeno, kao dobra volja...

DU
Deleted user
00:11 19.02.2016.

i ovo je najavljeni dio reformi na balkanski nacin..ajdete vatat rake govnjare..

DU
Deleted user
06:59 19.02.2016.

Gospodo mostovci, sklopili ste sporazum (ne koaliciju) u kojem su nabrojene sve reforme i promjene koje će se učiniti. Pročitajte što piše na kraju, ako netko ne poštuje pravila sporazuma. Ili je došla do izražaja moć uvjeravanja Karamarka (u prijevodu: trgovina)

Važna obavijest
Sukladno članku 94. Zakona o elektroničkim medijima, komentiranje članaka na web portalu i mobilnim aplikacijama Vecernji.hr dopušteno je samo registriranim korisnicima. Svaki korisnik koji želi komentirati članke obvezan je prethodno se upoznati s Pravilima komentiranja na web portalu i mobilnim aplikacijama Vecernji.hr te sa zabranama propisanim stavkom 2. članka 94. Zakona.

Za komentiranje je potrebna prijava/registracija. Ako nemate korisnički račun, izaberite jedan od dva ponuđena načina i registrirajte se u par brzih koraka.

Želite prijaviti greške?

Još iz kategorije