Najnovije vijesti
Objavljeno vijesti danas: 99
Pošalji priču
Imaš priču, fotografiju ili video?
mali uzgajivači

Zašto se jaja moraju izleći u 7 prostorija?

26.11.2016., Maovice, Vrlika - Otvoreni uzgoj kokosi Hrvatice na OPG-u obitelji Totic u Maovicama. Uz sina Ivana u uzgoju mu pomazu roditelji Ante i Mara. Photo: Ivo Cagalj/PIXSELL
Foto: Ivo Cagalj/PIXSELL
11.03.2017.
u 11:55

Iz Ministarstva poljoprivrede kažu da će promijeniti pravilnik, ali životinje će za tržište i dalje morati potjecati iz registriranog uzgoja

Mali uzgajivači autohtonih pasmina peradi u RH, zagorskog purana i kokoši hrvatice, koji su pod zaštitom EU, ne mogu se regularno baviti leženjem pilića i obnavljanjem ili širenjem jata zbog skupe i komplicirane procedure za registraciju valionika.

– Na meti smo inspektora koji inzistiraju na registraciji valionika da se može izleći, ajmo reći, 30 ili 50 pilića godišnje, a da bi OPG-ovac uzgajivač kokoši hrvatice registrirao valionik, mora imati sedam prostorija uz zadovoljavanje mnoštva sanitarnih uvjeta i hrpu novca. A zadruga, kao pravna osoba, mora imati isto to plus 11 prostorija – poručuje Željko Tomas, tajnik Hrvatskog saveza uzgajivača izvornih pasmina peradi, i sam uzgajivač kokoši hrvatice. Kaže da je Pravilnik za valenje (leženje) pilića iz 1995., a tada nije postojala izvorna pasmina peradi, ni kokoš hrvatica ni zagorski puran.


– Tražimo izmjenu pravilnika za male uzgajivače kokoši hrvatice iz slobodnog uzgoja, da nam se prilagode propisi, odnosno da se uvede primarni valionik za male uzgajivače. Potrebne su i sanitarne kontrole – kaže Tomas.


– Kokoš hrvatica uzgaja se na otvorenom, u prirodi. Ima nagon da se dva puta godišnje “raskvoca” i prirodno izleže piliće, a to radi vani, ispod kamena ili u grmlju. Kako za te piliće koje je kvočka izlegla izvan valionika dobiti papire? – iznosi problem Tomas i zaključuje da je riječ o još jednoj birokratskoj zamci za male OPG-ovce. Iz Ministarstva poljoprivrede kažu da će promijeniti pravilnik, ali ističu da će i dalje žive životinje i njihovi proizvodi namijenjeni tržištu morati potjecati iz registriranih objekata za uzgoj, koji uključuju i valionice.

– Ministarstvo planira 2017. pristupiti izradi novog pravilnika o uvjetima kojima moraju udovoljavati objekti za valenje peradi, pri čemu će se razmatrati mogućnosti propisivanja uvjeta koji bi bili primjenjivi u odnosu na specifičnost određenih nacionalnih osobitosti peradarske proizvodnje. Naravno, pri tome će se paziti da oni ne povećavaju rizik za javno zdravlje i zdravlje životinja te da nisu protivni nacionalnim i propisima EU – rekli su iz Ministarstva.

>>Domaći farmeri ulažu u uzgoj autohtonih i mesnih pasmina

Ključne riječi

Komentara 6

Avatar jocker-3
jocker-3
12:20 11.03.2017.

Žalosno je kad o kokošima odlučuju oni koji ni neznaju kak izgleda živa kokoš....

Avatar jocker-3
jocker-3
12:17 11.03.2017.

Nigdje nisu naveli zašto baš 7 prostorija,ni koje veličine....što sve treba imati u tim prostorijama...možda stolice za kokošje sastanke,neke su za hdz.....

GO
Goredolje00
12:18 11.03.2017.

Jaja ne lego koke negoih nesu

Važna obavijest
Sukladno članku 94. Zakona o elektroničkim medijima, komentiranje članaka na web portalu i mobilnim aplikacijama Vecernji.hr dopušteno je samo registriranim korisnicima. Svaki korisnik koji želi komentirati članke obvezan je prethodno se upoznati s Pravilima komentiranja na web portalu i mobilnim aplikacijama Vecernji.hr te sa zabranama propisanim stavkom 2. članka 94. Zakona.

Za komentiranje je potrebna prijava/registracija. Ako nemate korisnički račun, izaberite jedan od dva ponuđena načina i registrirajte se u par brzih koraka.

Želite prijaviti greške?

Još iz kategorije