Najnovije vijesti
Objavljeno vijesti danas: 2
Pošalji priču
Imaš priču, fotografiju ili video?
Ministar Hajdaš Dončić:

'Ja sigurno neću ostaviti lešine kao što ih je meni ostavio Kalmeta'

Siniša Hajdaš Dončić
Foto: Dusko Marusic/PIXSELL
24.06.2015.
u 09:02

U ranu jesen mogao bi se raspisati natječaj za Pelješki most, a koncem ove godine krenula bi gradnja, najavio je ministar pomorstva, prometa i infrastrukture

Ministar pomorstva, prometa i infrastrukture Siniša Hajdaš Dončić u ponedjeljak će predstaviti studiju o financiranju i izgradnji Pelješkog mosta, najavio je to u emisiji "A sada Vlada" na Prvom programu hrvatskog radija.

– U ranu jesen mogao bi se raspisati natječaj za Pelješki most, a koncem ove godine krenula bi gradnja – rekao je. Izgradnja Pelješkog mosta koštat će od 200 do 220 milijuna eura, a u Ministarstvu se nadaju kako će bar 50 posto financirati Europska unija.

Hajdaš Dončić osvrnuo se i na monetizaciju autocesta.

– Hrvatska je svoje ceste gradila novcem poreznih obveznika, dok su mnoge druge europske zemlje gradile kroz fondove koji su postojali u prošlosti – rekao je.

– Obavili smo krug razgovora sa Svjetskom bankom i dogovorili model koji se sastoji od tri komponente, prva je refinanciranje duga gdje razgovaramo s kreditorima kako pokriti ostatak duga po sličnom modelu kao što smo riješili jedan dio duga Hrvatskih željeznica. Drugi dio je samo restrukturiranje HAC-ONC-a, očekuje je ozbiljnije restrukturiranje, zamjena naplatnih postaja s aparatima, smanjenje broja zaposlenih, odnosno administracije, a ne radnika na terenu... U trećoj fazi dolazi do samog IPO HAC-onca gdje se mijenjaju dva zakona – pojasnio je ministar prometa. 60 posto dionica HAC-ONC-a dat će na hrvatsko tržište.

– Očekujemo sigurno više od milijardu i pol eura – rekao je.

Napomenuo je kako je samo ove godine HAC-u na naplatu stiglo 4 milijarde kuna duga za kredit, a sljedećih godina taj će iznos biti još veći.

– Za nekoliko godina vidjet će se da vlada SDP ipak prvo misli na Hrvatsku pa onda na stranku za razliku od dečkiju i cura iz HDZ-a – komentirao je ministar te se osvrnuo na svog prethodnika:

– Ja neću ostaviti lešine kao što je meni ostavio Kalmeta, ostavit ćemo tvrtke koje su restrukturirane ili je u tijeku rekonstrukcija.

Ministar je govorio i o stanju u Croatia Airlinesu.

– U 10. mjesecu svjetska banka bit će nam konzultant u nekom od modela bilo dokapitalizacije, privatizacije ili prodaje Croatia Airlinesa. U interesu nam je da Croatia Airlines ostane, da ostane naziv Croatia Airlines, ali da država iz većinskog paketa krene u manjinski – rekao je.

Na pitanje kada će se održati parlamentarni izbori ministar je odgovorio:

– Na izbore ćemo kad dođe vrijeme za to, kad bude lijepo vrijeme za to.

>> 'Do kraja godine društvo HAC-ONC bit će privatizirano'

Komentara 52

ZD
zdepar
09:17 24.06.2015.

ovo je najpametniji čovjek u vladi, on je odlučio da u jeku turističke sezone obustavi otkup dijela pvc ambalaže, računa da će ih po cesti šutati i sakupljati turisti, on je monetizaciju uvjetovao svojom ostavkom, i ..još je tu, a monetizacije nema, to je naš kaj-daš stručnjak, osoba od našeg najvećeg povjerenja...njegova riječ je ...

FI
fileck
09:16 24.06.2015.

Usta moja hvalite me! Imaš putra na glavi da se radije zakopaš negdje u pijesak i ne javljaš! Doduše, Kalmeta ima bar 10 puta više od tebe ali to tebe ne amnestira. I naravno, što treba napomenuti, nesposoban si do neba.

MI
MileKubura
09:49 24.06.2015.

Iza tebe ce ostati pustoš, spaljena i opljačkana zemlja

Važna obavijest
Sukladno članku 94. Zakona o elektroničkim medijima, komentiranje članaka na web portalu i mobilnim aplikacijama Vecernji.hr dopušteno je samo registriranim korisnicima. Svaki korisnik koji želi komentirati članke obvezan je prethodno se upoznati s Pravilima komentiranja na web portalu i mobilnim aplikacijama Vecernji.hr te sa zabranama propisanim stavkom 2. članka 94. Zakona.

Za komentiranje je potrebna prijava/registracija. Ako nemate korisnički račun, izaberite jedan od dva ponuđena načina i registrirajte se u par brzih koraka.

Želite prijaviti greške?

Još iz kategorije