Najnovije vijesti
Objavljeno vijesti danas: 147
Pošalji priču
Imaš priču, fotografiju ili video?
Novoizabrani predsjednik

Pročitajte biografiju novog predsjednika Sabora Bože Petrova

božo petrov
Foto: Davor Puklavec/PIXSELL
1/7
14.10.2016.
u 16:11

Zbog nespojivosti dužnosti, uoči konstituiranja novog saziva Sabora, Petrov je u četvrtak podnio ostavku na mjesto potpredsjednika Vlade jer bez te ostavke ne bi mogao prisegnuti i postati predsjednik Sabora

Novoizabrani predsjednik Hrvatskog sabora Božo Petrov rođen je 16. listopada 1979. godine u Metkoviću, gdje je završio osnovnu školu, a Franjevačku klasičnu gimnaziju u Sinju.

Diplomirao je i magistrirao na Medicinskom fakultetu Sveučilišta u Mostaru. Godine 2010. specijalizirao je psihijatriju te se zapošljava kao specijalist psihijatrije na Odjelu za akutnu psihijatriju u KB Mostar. Radio je i kako stručni suradnik na Medicinskom fakultetu za područje medicinske informatike i biostatike te asistent na predmetu “Medicinska informatika i znanstvena metodologija”. 

Nakon kratke karijere u struci, odlučuje se i politički angažirati na lokalnim izborima u svibnju 2013. godine, na kojima kao kandidat Mosta pobjeđuje dotadašnjeg gradonačelnika Metkovića Stipu Gabrića Jamba u drugom krugu izbora sa 67,9 posto glasova.

Rušenjem Jamba s vlasti u ekonomski devastiranom Metkoviću Petrova brojni mediji uskoro promiču u novu nadu hrvatske politike. Simpatije velikog dijela javnosti pobrao je odmah po preuzimanju dužnosti gradonačelnika kada je srezao svoja i primanja gradske uprave na minimalac, a njegovi zamjenici radili su kao volonteri. Petrov je za medije izjavljivao da je radikalnim rezovima dug Metkovića smanjio sa 17,6 na 6,4 milijuna kuna.

Uskoro se promiče u vođu tzv. trećeg puta i s nezavisnom listom Most izlazi na parlamentarne izbore 2015. S osvojenih 19 mandata Most na čelu s Petrovom postaje politička opcija koja odlučuje ishod izbora te se nakon dugotrajne pregovaračke trakavice, tijekom koje ih napušta četvero zastupnika, odlučuje na “savez” s Domoljubnom koalicijom te postaje potpredsjednikom Vlade Tihomira Oreškovića.

Zbog nespojivosti dužnosti, uoči konstituiranja novog saziva Sabora, Petrov je u četvrtak podnio ostavku na mjesto potpredsjednika Vlade jer bez te ostavke ne bi mogao prisegnuti i postati predsjednik Sabora.

Oženjen je i otac trojice sinova.

>> Petrov je izabran za predsjednika Sabora: 'Pred ovim sazivom stoje veliki izazovi'

>> Petrov: Sabor će raditi i u petak i u subotu i ponedjeljak

Komentara 36

MA
mark2
17:17 14.10.2016.

Možda je u naslovu trebalo pisati "životopis".

Avatar Melankolija
Melankolija
17:39 14.10.2016.

Priznajem vakultet u Mostaru isto kao i onaj u Teslicu.

Avatar kravata
kravata
16:25 14.10.2016.

Neka bude da je tocno , nece mu biti lako , premlad za fotelju koju je uzeo , trazio ucijenio i dogovorio.

Važna obavijest
Sukladno članku 94. Zakona o elektroničkim medijima, komentiranje članaka na web portalu i mobilnim aplikacijama Vecernji.hr dopušteno je samo registriranim korisnicima. Svaki korisnik koji želi komentirati članke obvezan je prethodno se upoznati s Pravilima komentiranja na web portalu i mobilnim aplikacijama Vecernji.hr te sa zabranama propisanim stavkom 2. članka 94. Zakona.

Za komentiranje je potrebna prijava/registracija. Ako nemate korisnički račun, izaberite jedan od dva ponuđena načina i registrirajte se u par brzih koraka.

Želite prijaviti greške?

Još iz kategorije