Najnovije vijesti
Objavljeno vijesti danas: 50
Pošalji priču
Imaš priču, fotografiju ili video?
MRAK TARITAŠ:

'Obnova kuća u županjskoj Posavini koštat će između 500 i 600 milijuna kuna'

Anka Mrak Taritaš
Foto: Marko Mrkonjić/PIXSELL
1/5
19.01.2015.
u 14:12

Građani zahtjeve za obnovu obiteljskih kuća mogu predati do 1. veljače, što je i krajnji rok

Prema službenim podacima Ministarstva graditeljstva i prostornoga uređenja, a koje je danas na konferenciji za novinare iznijela ministrica Anka Mrak Taritaš, na području županjske Posavine do sada je obnovljeno 1126 obiteljskih kuća.

– Od toga broja 870 kuća su, uz financijsku pomoć države, obnovili sami vlasnici, a 256 država. U obnovi se još nalazi 838 kuća od kojih većinu obnavlja država. Do sada je uklonjeno 315 objekata. Ukupni troškovi obnove obiteljskih kuća na području županjske Posavine stradalima u svibanjskim poplavama koštat će između 500 i 600 milijuna kuna – rekla je Mrak Taritaš. Dodala je kako je to manje nego što se predviđalo, ali i kako će do krajnjega roka za podnošenje zahtjeva za obnovu biti podneseno još stotinjak zahtjeva i da u postupku obnove neće biti više od 2100 kuća. Napomenula je i da građani zahtjeve za obnovu obiteljskih kuća mogu predati do 1. veljače što je i krajnji rok. Izuzetak su osobe koje se nalaze u nekim pravnim postupcima poput brakorazvodnih parnica i slično. Ministrica je istaknula kako država neće pristati da se novcem poreznih obveznika obnavlja nešto na što se nema pravo.

Bila je ovo prilika i da se daju konkretni odgovori u vezi s obiteljima smještenim u kontejnerskim naseljima.

– U tim naseljima smješteno je ukupno 178 obitelji koje su također podnijele zahtjev za obnovu, ali od kojih za 54 obitelji nije bilo u mogućnosti donijeti odluke o obnovi. Donijeli smo 124 odluke o obnovi pri čemu je 78 kuća u radu, 33 su kuće završene dok su na 13 kuća završeni radovi. Kod ovih 54 za koje nisu donesene odluke postoji bojazan da neće biti niti donesene. Radi se o ljudima koji nisu niti imali imovinu odnosno ili su bili podstanari, ili nemaju riješene imovinsko-pravne odnose na način su suvlasnici u manjim dijelovima, a većinski vlasnik ne želi obnovu ili nisu državljani Republike Hrvatske – rekla je Mrak Taritaš govoreći o problematici obitelji smještenih u kontejnerskim naseljima u Gunji, Rajevu Selu i Račinovcima. Problem tih obitelji  rješavati će se u suradnji s drugim ministarstvima.

Ministrica je još jednom skrenula pozornost na slučajeve u kojima pojedinci pokušavaju ostvariti za sebe korist koja im ne pripada. Rađeno je to na način da je neposredno nakon poplave bilo dovoljno da pojedinac zahtjev za obnovu podnese na osnovu svjedočenja dva svjedoka kako živi u stradaloj nekretnini. Međutim, radom na terenu ova pojava je razotkrivena tako da je MUP-u proslijeđeno na provjeru 147 takvih slučajeva. Od toga broja MUP je do sada riješio 58 zahtjeva od kojih je za 33 utvrđeno da nitko u nekretnini nije živio niti prebivao prije poplave.

– Ovu obnovu radimo novcem poreznih obveznika Republike Hrvatske i za svaku uloženu kunu moramo odgovarati – istaknula je Mrak Taritaš.

Informacije iz Ministarstva govore i kako je država raskinula ugovor s jednim izvođačem radova na obnovi u Posavini jer nije dobro radio te su njegovi poslovi dodijeljeni drugom izvođaču. Ministrica je rekla i kako su rokovi, koje su u obnovi dani izvođačima, bili nerealni i kako je toga država svjesna.

 – Naši koordinatori imaju jasne upute i  radit ćemo sukladno zakonu i programu. Kada budemo gotovi, otići ćemo. Drugu ili treću kuću nekome nećemo raditi. Jednako tako nekome tko ne živi na ovom području država novcem poreznih obveznika neće raditi novu kuću. Rok do kojega prikupljamo sve podatke je 1. veljače. Sve što do tada skupimo mi ćemo do ljeta odraditi.

Komentara 8

Avatar Becarina
Becarina
15:10 19.01.2015.

Obnova je trebala biti gotova do zime a vecu sumu su poklonili Srbiji pa sada , opet , nema za Hrvate.

TA
tamanitelj
14:53 19.01.2015.

Opet ova jedriličarka ,,slabo mi je

OB
Objektivno...
15:34 19.01.2015.

Mrak. Ajmo opet zvati 060 9011. Al' ne neki privatni nego pravi...

Važna obavijest
Sukladno članku 94. Zakona o elektroničkim medijima, komentiranje članaka na web portalu i mobilnim aplikacijama Vecernji.hr dopušteno je samo registriranim korisnicima. Svaki korisnik koji želi komentirati članke obvezan je prethodno se upoznati s Pravilima komentiranja na web portalu i mobilnim aplikacijama Vecernji.hr te sa zabranama propisanim stavkom 2. članka 94. Zakona.

Za komentiranje je potrebna prijava/registracija. Ako nemate korisnički račun, izaberite jedan od dva ponuđena načina i registrirajte se u par brzih koraka.

Želite prijaviti greške?

Još iz kategorije