Najnovije vijesti
Objavljeno vijesti danas: 25
Pošalji priču
Imaš priču, fotografiju ili video?
za 2015. godinu

Grabar-Kitarović u Sarajevu primila nagradu 'Isa beg Ishaković'

Kolinda Grabar Kitarović u Sarajevu
Foto: Twitter
1/3
10.09.2015.
u 23:00

Na sastanku u Sarajevu naznačena su i otvorena pitanja između Hrvatske i BiH

Predsjednica Kolinda Grabar-Kitarović, koja je u radnom posjetu BiH, primila je u Sarajevu Međunarodnu nagradu 'Isa beg Ishaković' za 2015. godinu koju dodjeljuje  Komitet za dodjelu Međunarodne nagrade Isa beg Ishaković.

Predsjednica je u svom govoru rekla da joj iz Sarajeva naviru uspomene iz studentskih dana kada je znala doći u posjet prijateljima s prijateljicom.

-Bezbrojni koraci koje sam učinila od Marijinog dvora do Baščaršije, bezbrojni susreti s ljudima na Čeki, to je ono pravo Sarajevo. I to Sarajevo, i ta Bosna i Hercegovina svakako je dala obol i mojoj mladosti i formiranju i moje ičnosti, kako osobne tako i političke - izjavila je Grabar-Kitarović i dodala da prima nagradu s dubokim poštovanjem te kao izraz priznanja i njoj, ali na simboličan način i Hrvatskoj.

- Ova nagrada posebno mi je draga i kao pripadnici hrvatskoga naroda, naroda čija je povijest na teritoriju Bosne i Hercegovine dio cjeline njegove nacionalne povijesti, kao što je istovremeno bitan dio povijesti Bosne i Hercegovine. Možemo li zamisliti hrvatsku povijest, kulturu i književnost bez, primjerice, Mladena Šubića, Hrvoja Vukčića Hrvatinića, Matije Divkovića, Grge Martića, Antuna Branka Šimića, Nikole Šopa ili Maka Dizdara? Možemo li bez njih zamisliti bosanskohercegovačku povijest, kulturu i književnost? Tisuće imena i tisuće primjera govore o toj interaktivnoj prožetosti Hrvata i Hrvatske s Bosnom i Hercegovinom. Ona samim tim uključuje raznovrsne veze Hrvatske i Hrvata s Bošnjacima i Srbima u Bosni i Hercegovini, kao s njezinim konstitutivnim narodima, ali i s pripadnicima svih manjinskih zajednica koje čine bogatstvo Bosne i Hercegovine - rekla je Grabar-Kitarović.

'BiH mora postati politički emancipiranja država'

Europska unija mora dati snažnu potporu viziji europske budućnosti Bosne i Hercegovine, a BiH mora pokazati spremnost za snažnije i obuhvatnije reforme, ne samo socijalne i gospodarske nego i institucionalne, te poštovati standarde koje donosi približavanje Europskoj uniji, rekla je predsjednica Kolinda Grabar-Kitarović tijekom razgovora s članovima Predsjedništva BiH u Sarajevu, na početku radnog posjeta BiH.

Kako je priopćeno iz Ureda predsjednice, K. Grabar-Kitarović rekla je da BiH mora postati politički emancipirana država i funkcionirati bez institucije visokog predstavnika. Dodala je kako prilikom svojih susreta s predstavnicima međunarodne zajednice često potiče razgovore o Bosni i Hercegovini i njezinoj budućnosti u Europskoj uniji i NATO-u. Članovi Predsjedništva Bosne i Hercegovine složili su se s Predsjednicom Republike kako je euroatlantski put jedini put budućnosti za Bosnu Hercegovinu te kako se moraju uložiti dodatni napori da bi se na tom putu sustiglo ostale zemlje s prostora jugoistoka Europe. Od Republike Hrvatske očekuju da bude istinski partner na putu prema tim integracijama, stoji u priopćenju.

Na sastanku su naznačena i otvorena pitanja između dviju država i postignuta suglasnost da se ubrza njihovo zatvaranje putem mehanizama međudržavnih povjerenstava. Posebno su izdvojeni pitanje tradicionalne trgovine i prilagodbe SSP-a, granično pitanje, prometno povezivanje te izgradnja velikih energetskih objekata zbog njihova mogućeg negativnog učinka na okoliš. Prilikom susreta razgovaralo se i o izbjegličkom pitanju.

>> Kolinda Grabar-Kitarović posjetit će Sarajevo, Mostar i Banju Luku

>> Pantovčak želi Hrvatsku nakon 100 godina politički maknuti s Balkana

Komentara 74

KN
knjizevnik19
17:05 10.09.2015.

Posebno treba istaknuti brigu za Hrvate u BiH. To su nasi sunarodnjaci koji su u teškom polozaju u BiH.

Avatar Benedikta
Benedikta
20:46 10.09.2015.

Naša se Predsjednica zalaže za sve Hrvate :)

KN
knjizevnik19
17:02 10.09.2015.

Nasa predsjednica, nas ponos.

Važna obavijest
Sukladno članku 94. Zakona o elektroničkim medijima, komentiranje članaka na web portalu i mobilnim aplikacijama Vecernji.hr dopušteno je samo registriranim korisnicima. Svaki korisnik koji želi komentirati članke obvezan je prethodno se upoznati s Pravilima komentiranja na web portalu i mobilnim aplikacijama Vecernji.hr te sa zabranama propisanim stavkom 2. članka 94. Zakona.

Za komentiranje je potrebna prijava/registracija. Ako nemate korisnički račun, izaberite jedan od dva ponuđena načina i registrirajte se u par brzih koraka.

Želite prijaviti greške?

Još iz kategorije