Najnovije vijesti
Objavljeno vijesti danas: 5
Pošalji priču
Imaš priču, fotografiju ili video?
Nova pravila

Imate druge prihode uz plaću? Od 2014. obvezna porezna prijava

porez, prijava poreza (1)
Goran Jakuš/PIXSELL
28.10.2013.
u 09:05

Prema sadašnjim pravilima netko tko je uz plaću ostvarivao autorski ili umjetnički honorar nije obvezan podnijeti godišnju prijavu poreza na dohotak.

Od 1. 1. 2014. godine na snagu bi trebale stupiti novosti koje se tiču oporezivanja poreza na dohodak. Prema tome sve će fizičke osobe koje ostvare drugi dohodak biti obvezne podnositi godišnju prijavu poreza na dohodak, piše Novi list.

Prema sadašnjim pravilima netko tko je uz plaću ostvarivao autorski ili umjetnički honorar nije obvezan podnijeti godišnju prijavu poreza na dohodak.

Kako su objasnili iz Ministarstva financija, javila se potreba izjednačavanja postupka oporezivanja svih primitaka koji se ostvare vlastitim radom neovisno o pravnom odnosu između isplatitelja i osobe koja je obavila rad. Razlog tome su izmjene na tržištu rada i propisa, ali i trenda zapošljavanja. Navodi se da sve više tvrtki pribjegava izdvajanju sporednih poslovnih funkcija i zapošljavanja samo privremeno, od projekta do projekta.

Obveznici podnošenja godišnje porezne prijave bit će i svi radnici i umirovljenici kojima se zakonom o povremenim poslovima otvara mogućnost dodatne zarade.

>> Milanović: Neće biti novih poreza, to je netko izmislio

Još nema komentara

Nema komentara. Prijavite se i budite prvi koji će dati svoje mišljenje.
Važna obavijest
Sukladno članku 94. Zakona o elektroničkim medijima, komentiranje članaka na web portalu i mobilnim aplikacijama Vecernji.hr dopušteno je samo registriranim korisnicima. Svaki korisnik koji želi komentirati članke obvezan je prethodno se upoznati s Pravilima komentiranja na web portalu i mobilnim aplikacijama Vecernji.hr te sa zabranama propisanim stavkom 2. članka 94. Zakona.

Za komentiranje je potrebna prijava/registracija. Ako nemate korisnički račun, izaberite jedan od dva ponuđena načina i registrirajte se u par brzih koraka.

Želite prijaviti greške?

Još iz kategorije