Najnovije vijesti
Objavljeno vijesti danas: 13
Pošalji priču
Imaš priču, fotografiju ili video?
04.03.2015. u 22:00

Hoće li BiH krenuti europskom trasom, ovisi i o drugim 
dvama narodima

Hrvatska je sukreator, supotpisnik i garant Daytonskog mirovnog sporazuma i kao takva dužna je „miješati se u unutarnje stvari BiH“, pogotovo onda kada dolazi do neovlaštene izmjene tog okvira kao u slučaju narušavanja jednakopravnosti Hrvata u BiH.

Daytonski okvir promijenjen je nizom nametnutih odluka visokih predstavnika, od 2000. nadalje, prije svega izmjenom izbornog zakona što je dovelo do situacije da Bošnjaci Hrvatima teorijski, a sve češće i u praksi, mogu odrediti tko će ih „predstavljati“. U vrijeme dok su te odluke donošene, a BiH cementirana kao zemlja dva entiteta, srpskim i bošnjačkim, u što se Federacija de facto pretvorila, Hrvatska je stajala po strani i mirno promatrala političko eliminiranje vlastitog naroda u susjednoj državi. Ta nenormalna situacija, u kojoj su se svi smjeli petljati u unutarnje stvari BiH, od Amerike, Britanije, Rusije i Srbije do Turske, a Hrvatska je između haaške batine i EU mrkve sramežljivo stajala po strani, okončano je prije nekoliko godina, zahvaljujući nestanku spomenute „mrkve“ i „batine“, boljem razumijevanju tamošnjeg stanja i promjeni politike s kojom su započeli bivši predsjednik Josipović, a naročito premijer Milanović. RH je danas u poziciji da može pomoći, ali i uvjetovati europski put BiH.

Posjet predsjednice Sarajevu tumačim kao prijateljsku poruku BiH da će imati pomoć Hrvatske pri uključivanju u euroatlantske integracije, ali i da je osiguravanje jednakopravnosti Hrvata uvjet bez kojeg se neće moći napraviti ni prvi korak. Uvjeren sam da će Hrvatska, bez obzira na to tko bio na vlasti, davati sve jaču potporu interesima Hrvata u BiH onako kako ih artikuliraju njihovi legitimni predstavnici okupljeni u Hrvatski narodni sabor BiH. Njegova zadnja rezolucija potpuno je na liniji lanjske rezolucije Europskog parlamenta koja poziva na federaliziranje zemlje kao srednji put između separatizma i unitarizma, što su dominantne težnje srpske i bošnjačke politike u BiH. Danas se interes Hrvata u BiH podudara s europskom trasom. Hoće li BiH njom krenuti, ovisi i o predstavnicima drugih dvaju naroda.

>> Predsjednica Grabar-Kitarović posjet BiH završila ćevapima s Halidom Bešlićem

Komentara 8

TH
than
23:39 04.03.2015.

Hrvatska ne moze pomoci kako vidimo niti samoj sebi, a mi bi pomagali drugima ?!?!? E to je taj balkanski osjecaj 'velicine' koji se javlja kod vecine balkanskih drzava. Nazalost, rezultati na 'terenu' demantiraju to da smo sposobni za ista.

CI
cinbenik
05:50 05.03.2015.

Hrvatska je garant a Dayton bog za Hrvate i ostale u BiH a potpisao ga je HDZe.Posjeta Kolinde je bitna za BiH ka lanski snijeg...Jasno je MZ prepoznala Covica i HDZe koji su uz Dodika glavna kocnica BIH i da zbog seperatizma i "rata" zakonima koce napredak i stete Hrvatima,kojima je jedini spas EU od totalnog HDZe unistenja

OP
opančar
13:32 06.03.2015.

dajte narode, gdje vam je pamet ,tko u EU hrvatsku više išta pita, nekidan naši europarlamentarci digli neku galamu protiv srbije, kolko sam skužio švabo nas kulturno prokop, a dal će bih ući u EU, o tom odlučuje Njemačka i točka.

Važna obavijest
Sukladno članku 94. Zakona o elektroničkim medijima, komentiranje članaka na web portalu i mobilnim aplikacijama Vecernji.hr dopušteno je samo registriranim korisnicima. Svaki korisnik koji želi komentirati članke obvezan je prethodno se upoznati s Pravilima komentiranja na web portalu i mobilnim aplikacijama Vecernji.hr te sa zabranama propisanim stavkom 2. članka 94. Zakona.

Za komentiranje je potrebna prijava/registracija. Ako nemate korisnički račun, izaberite jedan od dva ponuđena načina i registrirajte se u par brzih koraka.

Želite prijaviti greške?

Još iz kategorije