Najnovije vijesti
Objavljeno vijesti danas: 141
Pošalji priču
Imaš priču, fotografiju ili video?
Summit EU

Hrvatska i još 8 zemlja traže od Komisije da istraži njemačko-ruski plinovod

plinovod sjeverni tok
Foto: DPA/PIXSELL
18.03.2016.
u 21:45

Hrvatska se, kako doznajemo iz Vlade, pridružila ovoj inicijativi jer smatra da je to važno zbog planiranog LNG terminala na Krku i energetske strategije

Na marginama summita EU Hrvatska je, zajedno sa zemljama Višegradske skupine, Rumunjskom i baltičkim državama, potpisala pismo kojim od Europske komiisije traži da ispita je li novi rusko-njemački plinovod Sjeverni tok 2 u skladu sa zakonodavstvnom Unije. 

Komisija je, podsjetimo, gradnju sličnog plinovoda Južni tok proglasila suprotnom zakonima EU, što je zaustavilo taj projekt, a neke države su se i ranije javno pitale kako projekt Sjeverni tok može biti legalan, a Južni tok nelegalan. Prema planovima, Sjeverni tok 2 udvostručio bi izravan izvoz plina iz Rusije u Njemačku. 

Hrvatska se, kako doznajemo iz Vlade, pridružila ovoj inicijativi jer smatra da je to važno zbog planiranog LNG terminala na Krku i energetske strategije. 

U pismu kojim traže od Komisije istragu o legalnosti Sjevernog toka 2, devet zemalja traži da se ispita je li taj projekt u skladu sa zaključcima Europskog vijeća iz prosinca 2015., kada se svih 28 država članica suglasilo da svaka nova energetska infrastruktrura mora biti u skladu s tzv. Trećim energetskim paketom, propisima Unije koji su poslužili kao argument za proglašavanje Južnog toka nelegalnim. 

>> Sjeverni tok 2 protivan je sankcijama EU-a Rusiji

Komentara 11

Avatar superhik74
superhik74
23:27 18.03.2016.

"Quod licet iovi non licet bovi" (Sto je dozvoljeno Jupiteru (Bogu) nije dozvoljeno govedu) ocigledno Hrvatskim naivcima nije jasno da je Njemacka Bog (Jupiter) dok smo mi kao sto je pokojni predsjednik Tudjman lijepo rekao "stoka sitnog zuba".

Avatar Futuregzaktni
Futuregzaktni
07:58 19.03.2016.

...."od Europske komiisije traži da ispita je li novi rusko-njemački plinovod Sjeverni tok 2 u skladu sa zakonodavstvnom Unije". Pa ako nije u skladu sa zakonodavstvom Unije, malo ce "frizirati" zakon i sve ce biti cisto kao djecija suza, a istocno-europska i balticka bijeda, moze samo lajati i nista vise od toga. Ukratko, biti ce onako, kako velikim igracima odgovara, sve ostalo je utopija.

VE
verakruz
09:19 19.03.2016.

Još jednom hvala našoj Predsjednici što je Hrvatsku uvela u Višegradsku skupinu. Napokon se, zajedno sa nama prijateljskim zemljama, zajedno možemo boriti za naše interese u EU. Pušićku, Milančeta i ostale ne da nije bilo briga, nego su nam stalno radili protiv naših nacionalnih interesa. Još samo da otkrijemo zašto Orepić štiti unutarnje neprijatelje i možemo krenuti disati punim plućima. Jer ovo što radi Petrov je van svake pameti i morala.

Važna obavijest
Sukladno članku 94. Zakona o elektroničkim medijima, komentiranje članaka na web portalu i mobilnim aplikacijama Vecernji.hr dopušteno je samo registriranim korisnicima. Svaki korisnik koji želi komentirati članke obvezan je prethodno se upoznati s Pravilima komentiranja na web portalu i mobilnim aplikacijama Vecernji.hr te sa zabranama propisanim stavkom 2. članka 94. Zakona.

Za komentiranje je potrebna prijava/registracija. Ako nemate korisnički račun, izaberite jedan od dva ponuđena načina i registrirajte se u par brzih koraka.

Želite prijaviti greške?

Još iz kategorije