Najnovije vijesti
Objavljeno vijesti danas: 59
Pošalji priču
Imaš priču, fotografiju ili video?
pomoć siromašnima

HHO vladajućima: Pronađite sredstva za pučke kuhinje!

siromaštvo (1)
Sanjin Strukić/PIXSELL
02.05.2013.
u 15:20

HHO-a stoga poziva Vladu RH, a posebno Ministarstvo socijalne politike i mladih, da pojačaju napore u skrbi za osnovna ljudska prava svojih građana, a koji su ovoga trenutka u dramatičnoj situaciji ''pukog preživljavanja“

Povodom Međunarodnog praznika rada Hrvatski helsinški odbor za ljudska prava (HHO) upozorio je na dramatičan razvoj socijalne situacije u Hrvatskoj te izrazio zabrinutost zbog činjenice da ''beskrupuloznim, nerijetko čak i rješenjima na rubu zakona, ponekad i izvan njega, desetine obitelji svakodnevno ostaju bez krova nad glavom, a stotine, pa i tisuće, bez osnovnih sredstava za život.'' 

No ono što je zabrinjavajuće je, napominje HHO, što se sve ovo zbiva pred očima pravosudnih institucija i drugih segmenata vlasti ove države. One kao da su gluhe i slijepe za sva ta dramatična događanja i prekoračenja ovlasti, koja katkad graniče s mafijaškim postupcima. 

- Broj građana RH koji žive na rubu gladi dramatično raste, a hrvatska država ne osigurava im ni najosnovnije uvjete za ''puko preživljavanje“. Postojeće pučke kuhinje, koje uglavnom vode Caritas, Crveni križ i Merhamet, smještene su najčešće u većim gradovima i sve teže podmiruju potrebe naših gladnih sugrađana. Prema pedantnim tvrdnjama europskih statističara, u Hrvatskoj oko milijun i pol građana živi u siromaštvu. Na udaru ovog ''socijalnog tsunamija“, posebno su građani RH koji žive u ''provinciji“, u malim gradovima ili većim naseljima. U njima uopće nema pučkih kuhinja, a tamošnji Crveni križ, Caritas i druge humanitarne organizacije, muku muče s financijskim sredstvima - piše u priopćenju HHO kojemu se svakodnevno obraćaju osobe tražeći pomoć zbog svog socijalnog stanja. 

IO HHO-a stoga poziva Vladu RH, a posebno Ministarstvo socijalne politike i mladih, da pojačaju napore u skrbi za osnovna ljudska prava svojih građana, a koji su ovoga trenutka u dramatičnoj situaciji ''pukog preživljavanja“, te da u suradnji s postojećim humanitarnim organizacijama, a možda i sami, osnuju i podupru barem pokretanje pučkih kuhinja, posebno u malim sredinama, po uzoru na druge europske zemlje. 

- Svjesni smo činjenice da Hrvatska ima velike financijske probleme, ali ne takve da ne bi mogla pronaći načina i sredstava, uključujući i one iz fondova EU, kojima bi se ublažili dramatični učinci galopirajuće gospodarske i socijalne krize - piše na kraju priopćenja kojeg potpisuje Ivan Zvonimir Čičak.

>>Štulhofer se pred Čičkom odrekao spornih profesora

Još nema komentara

Nema komentara. Prijavite se i budite prvi koji će dati svoje mišljenje.
Važna obavijest
Sukladno članku 94. Zakona o elektroničkim medijima, komentiranje članaka na web portalu i mobilnim aplikacijama Vecernji.hr dopušteno je samo registriranim korisnicima. Svaki korisnik koji želi komentirati članke obvezan je prethodno se upoznati s Pravilima komentiranja na web portalu i mobilnim aplikacijama Vecernji.hr te sa zabranama propisanim stavkom 2. članka 94. Zakona.

Za komentiranje je potrebna prijava/registracija. Ako nemate korisnički račun, izaberite jedan od dva ponuđena načina i registrirajte se u par brzih koraka.

Želite prijaviti greške?

Još iz kategorije