Najnovije vijesti
Objavljeno vijesti danas: 187
Pošalji priču
Imaš priču, fotografiju ili video?
ipak se kreće!

Grčić: Vidljive su promjene, moguća je i pozitivna stopa rasta

Branko Grčić
Foto: Patrik Macek/PIXSELL
13.05.2014.
u 12:59

Potpredsjednik Vlade i ministar Branko Grčić obznanio da je industrijska proizvodnja u prvom kvartalu 2014. rasla, te da su povećane i investicije, kao i prihodi u gospodarstvu. - Možemo vjerovati i u pozitivnu stopu rasta - istaknuo je on

Potpredsjednik Vlade i ministar regionalnog razvoja i europskih fondova Branko Grčić danas je stao pred novinare govoriti o Vladinim rezultatima u gospodarstvu u ovoj godini te "sipao" brojke koje bi trebali reći kako nam ide naprijed i bolje.

Industrijska je proizvodnja u prva tri mjeseca 2014. rasla 2,2, 1,6 i 0,7 posto u odnosu na isto razdoblje lani, u tom prvom kvartalu ove godine mogli bismo doživjeti i pozitivnu stopu BDP-a!

Prihodi su, nastavio je Grčić, u gospodarstvu u 2013. povećani sa 602 na 612 milijardi kuna, a investicije u dugotrajnu imovinu povećane za 14 posto na 4,6 milijardi kuna, za što su, prema njemu, najzaslužniji mali poduzetnici.

- To su poruke koje smo htjeli danas poslati - vidljivi i objektivni pokazatelji promjena u gospodarstvu, ali pokazati i na neke ozbiljnije probleme koji prate određene sektore - objašnjava Grčić i napominje da je "pomaku doprinijelo i uvođenje reda u sustavu predstečajne nagodbe, te privatizcaija brodogradnje".

Iako će službene podatke Državni zavod za statistiku objaviti tek za 10-15 dana, Grčić se pozvao na analizu Ekonomskog instituta koja je zaključila da je hrvatsko gospodarstvo u prvom tromjesječju 2014. aktivnije nego koncem prošle godine i da to upućuje da bismo prvi kvartal ove godine mogli zabilježiti pozitivan rast BDP-a.

Na čemu temelji optimizam? Rekao je da je prema službeni podacima industrijska proizvodnja rasla sva tri mjeseca ove godine, da je u ožujku bio i snažan porast potrošnje građana od 1,3 posto, a posebno je naveo porast izvoza u prva 3 mjeseca 2014., koji je veći u usporedbi s istim razdobljem lani za čak 7,87 posto, ili 1,2 milijarde kuna.

 

Sve to bi, prema Grčiću, trebalo rezultirati pozitivnom stopom rasta BDP-a u prvom kvartalu. Raduje ga i podatak da je u prva tri mjeseca uvoz povećan za samo 1,8 posto, pa sada pokrivenost uvoza izvozom iznosi 59 posto, a na početku godine je bila skromnih 55,6 posto.

Grčić je priznao da je pozitivnim trendovima kumovala i 1,1 milijarda kuna veća potrošnja države od one planirane, što je objasnio bržim isplatama pomoći, prvenstveno poljoprivredi i gospodarstvenicima.

Potpredsjednik Vlade iznio je i podatak prema kojemu je u travnju na Zavodu za zapošljavanje bilo registrirano 354.449 ljudi, što je 0,3 posto manje nego u travnju 2013.

- Prvi put nakon 2008. imamo smanjenje broja nezaposlenih, ono jest malo ali šalje važnu poruku da se gospodarstvo očito oporavlja - kaže on. Citirao je i podatke Fine za poslovanje realnog sektora u 2013. godini, gdje su svi pokazatelji u uzletu, a posebno ga raduje što je ukupan broj zaposlenih u 2013. iznosio 830.928, tj. 22.235 više nego 2012. godine.

Branko Grčić najavio je da će s novim ministrom financija Borisom Lalovcem idući tjedan krenuti u "road show", u kojem planiraju izdati 1 milijardu eura vrijedne euro obveznice, čime bi, tvrdi Grčić, Hrvatska pokrila sve obveze u 2014. godini.

Grčić je jedan od rijetkih ljudi koji se veseli silnim kišama u svibnju, jer zbog punih akumulacija očekuje jaču proizvodnju električne enegije, što bi se također trebalo vidjeti u ukupnim rezultatima energetskog sektora u 2. kvartalu 2014. godine.

Upitan kad će HZZO biti izdvojen iz državne riznice, Grčić je kazao:

- Prvi plan bio je da to bude 1. srepnja, a hoće li biti tada ili mjesec-dva kasnije nije presudno, jer Vlada od toga ionako neće odustati - naglasio je Grčić.

- Nadamo se i dobroj turističkoj sezoni, jer dolazi i najpropulziviniji dio godine. Nastavaljamo sa svojom strategijom fiskalne konsolidacije i ubrzanoj provedbi reformi. Očekujemo preporuke iz Europske komisije (EK) koje će ocijeniti jesmo li izabrali dobar smjer. U provedbi reformi nas EK podržav,a kao i Svjetstka banka - napominje Grčić i ističe: "Poruka svim skepticima - reforme ne stoje, one idu i sigurno će se i ubrzavati!"

>>Trebalo bi se dogoditi čudo da ove godine ostvarimo rast BDP-a

Komentara 24

Avatar zabadalo5
zabadalo5
13:42 13.05.2014.

Da je ministar biti lako, ministar bi bio svako. Ali, Grčiću, da su pokupili bilo koga s ulice, obavljao bi taj posao bolje od tebe!

Avatar zabadalo5
zabadalo5
13:38 13.05.2014.

O ne, o ne. Opet Grčić o mogućem rastu!

Avatar CorleoneMichael
CorleoneMichael
13:40 13.05.2014.

Ništa pozitivno ne može biti sa kukuriku Vladom...

Važna obavijest
Sukladno članku 94. Zakona o elektroničkim medijima, komentiranje članaka na web portalu i mobilnim aplikacijama Vecernji.hr dopušteno je samo registriranim korisnicima. Svaki korisnik koji želi komentirati članke obvezan je prethodno se upoznati s Pravilima komentiranja na web portalu i mobilnim aplikacijama Vecernji.hr te sa zabranama propisanim stavkom 2. članka 94. Zakona.

Za komentiranje je potrebna prijava/registracija. Ako nemate korisnički račun, izaberite jedan od dva ponuđena načina i registrirajte se u par brzih koraka.

Želite prijaviti greške?

Još iz kategorije