Najnovije vijesti
Objavljeno vijesti danas: 53
Pošalji priču
Imaš priču, fotografiju ili video?
Kontra i Rišpet:

'Diskriminativna politika institucija očituje se kroz tretiranje pitanja zaštite istospolnih obitelji kroz poseban prijedlog zakona'

Zastava duginih boja
Foto: Davor Puklavec/PIXSELL
10.07.2014.
u 12:17

U svezi Zakona o životnom partnerstvu oglasila se i Inicijativa za životno partnerstvo. Inicijativa koja okuplja građane i građanke te udruge i organizacije koje se zalažu za donošenje tog zakona priopćila je kako će on istospolnim parovima omogućiti veliku razinu prava koju treba pozdraviti.

U svezi s konačnim prijedlogom Zakona o životnom partnerstvu istog spola priopćenjem su se oglasili Kontra, Rišpet i Ženska mreža Hrvatske koji su kako navode u priopćenju, protiv tog zakona.

- Obraćamo vam se vezano za Konačni prijedlog Zakona o životnom partnerstvu osoba istog spola koji se nalazi danas u Hrvatskom saboru na 2. čitanju. Podsjećamo da su državne institucije – Hrvatski sabor i Ustavni sud svojim neodgovornim ponašanjem prošle godine dopustile da se o pitanju manjinskih ljudskih prava raspiše referendum. Diskriminativna politika državnih institucija dalje se očituje kroz tretiranje pitanja zaštite istospolnih obitelji kroz poseban prijedlog zakona – Prijedlog Zakona o životnom partnerstvu osoba istog spola te izuzimanju posvajanja djece iz Prijedloga- navode u priopćenju.

U svezi Zakona o životnom partnerstvu oglasila se i Inicijativa za životno partnerstvoInicijativa koja okuplja građane i građanke te udruge i organizacije koje se zalažu za donošenje tog zakona priopćila je kako će on istospolnim parovima omogućiti veliku razinu prava koju treba pozdraviti.

- Prepoznavanje, reguliranje i zaštita obiteljskog života istospolnih parova koju predviđa Konačni prijedlog Zakona o životnom partnerstvu je, bez sumnje, pozitivan pomak i korak naprijed za sve nas građane i građanke RH bilo da smo lezbijke, gejevi, biseksualne i transrodne (LGBT) ili heteroseksualne osobe- navode u priopćenju.

No dodaju da ovo zakonsko rješenje za njih predstavlja tek prvi korak u osiguranju mirnog i sigurnog obiteljskog života za sve obitelji te da ono i dalje potvrđuje diskriminaciju i podjelu građana i građanki na institucije za „heteroseksualne obitelji“ (brak i izvanbračna zajednica) i „neheteroseksualne obitelji“ (životno partnerstvo i neformalno životno partnerstvo).

- Zagreb Pride koji je sudjelovao u radnoj skupini za izradu nacrta Zakona te se od samog početka zalaže da životno partnerstvo bude uključiva, a ne isključiva institucija, dakle otvorena i za istospolne i za raznospolne parove- navode u priopćenju.

>> HDZ prvo suzdržan pa protiv Zakona o životnom partnerstvu

Komentara 29

Avatar upitnik.pita
upitnik.pita
12:33 10.07.2014.

...opet ...ne razumijem zašto se navedena priča toliko forsira... kao što je negdje u svijetu nepristojno pitati koliko netko zarađuje, koje je vjere i za koga je glasao / glasovao... isto tako nije bitno (te nije pristojno pitati) s kim netko živi... s mamom i tatom... bakom... ženom... mužem... partnerom / partnericom... ili sam... te je li to nečiji izbor ili nužda (s 35 godina živjeti s mamom i tatom)... odnosno zašto pitati ono što ti netko sam ne kaže ili zašto odgovarati na nešto što te nitko nije pitao... i zašto svi mi moramo znati s kim netko živi... do sada za javne a sada i za nejavne osobe.... ako netko baš inzistira... neka se napravi web-stranica i neka se na nju upišu svi koji žele te upišu svoju spolnu orjentaciju, dob, spol i s kim žive, koliko zarađuju i sve drugo što žele... a onda oni koji žele neka pregledaju navedenu web-stranicu... a ostali koji ne žele neka ostanu pošteđeni intime raznoraznih poznatih i nepoznatih osoba...

VE
verakruz
12:39 10.07.2014.

Molim da se uvaži i moje mišljenje kao komentatora ovdje i da ne brišete komentare. Mislim da je degutantno više slušato ovih par udruga, koje uostalom okupljaju iste članove, a dobijaju svaka milijunske iznose od ovog jadnog naroda. Pored nezaposlenosti, siromaštva, pa čak i gladi velikog broja naših sugrađana, smatram da je pretjerano i preko svake mjere ovo njihovo isticanje. Također smatram da dijelim stavove ogromne većine građana da taj novac ( a radi se otprilike o milijardu i po kuna) koje raznorazne udruge dobijaju, treba biti utrošen na otvaranje radnih mjesta, na školstvo, zdravstvo i socijalu.

ZO
zoom
12:50 10.07.2014.

zašto? zato što je tako odlučila 2/3 većina na demokratskom referendumu!

Važna obavijest
Sukladno članku 94. Zakona o elektroničkim medijima, komentiranje članaka na web portalu i mobilnim aplikacijama Vecernji.hr dopušteno je samo registriranim korisnicima. Svaki korisnik koji želi komentirati članke obvezan je prethodno se upoznati s Pravilima komentiranja na web portalu i mobilnim aplikacijama Vecernji.hr te sa zabranama propisanim stavkom 2. članka 94. Zakona.

Za komentiranje je potrebna prijava/registracija. Ako nemate korisnički račun, izaberite jedan od dva ponuđena načina i registrirajte se u par brzih koraka.

Želite prijaviti greške?

Još iz kategorije