Najnovije vijesti
Objavljeno vijesti danas: 1
Pošalji priču
Imaš priču, fotografiju ili video?
APSURDI Zakon iz 1978. regulira samo umjetnu oplodnju muževim i doniranim sjemenom, a banke sperme ugašene

Devedeset parova čeka donaciju jajne stanice i sperme - uzalud!

hrv-beba-txt.jpg
import
VL
Autor
Diana Glavina
27.01.2006.
u 19:01

Znanje, iskustvo, vještina liječnika te njihovi osobni etički stavovi i danas su u hrvatskoj medicini  dvadeset tri godine nakon rođenja naše "prve bebe iz epruvete"  i temelj i okvir za obavljanje postupaka medicinski potpomognute reprodukcije. Da se prirodne znanosti razvijaju brže od humanističkih, u ovom slučaju od legislative, ne može biti opravdanje za to što je u Hrvatskoj još uvijek na snazi zakon iz 1978. koji regulira samo dvije metode "umjetne oplodnje"  muževim sjemenom i doniranim sjemenom drugoga muškarca.

Nove metode, stari zakon
 Liječnici žele zakon, traže zakon, no sve je zasad ostalo na dva pokušaja u proteklih nekoliko godina. Neplodni bračni parovi nisu, naravno, prestali dolaziti na liječenje, liječnici su usvajali i provodili nove metode potpomognute reprodukcije koje omogućuje suvremena medicina, ali ne i zakon  kaže doc. dr. Hrvoje Vrčić, voditelj programa laboratorija za izvantjelesnu oplodnju u zagrebačkoj Klinici za ženske bolesti i porode.
 Ako situaciju promatramo s ljudske strane, trenutačno je naš najveći problem oko pedeset bračnih parova u Hrvatskoj koji unatoč želji ne mogu postati roditelji jer trebaju donaciju jajne stanice. To su žene koje nemaju vlastite zrele jajne stanice jer su preboljele neku malignu bolest pa su zbog liječenja ostale u prijevremenoj menopauzi, žene kojima su uklonjeni jajnici zbog neke bolesti. Ne govorim o ženama kojima je više od pedeset godina jer sam i osobno protiv da se žene u toj dobi oplođuju doniranom jajnom stanicom, nego o mladim ženama koje su, ne svojom krivnjom, ostale bez šanse da začnu. Ti bračni parovi odlaze iz Hrvatske. Najčešća je destinacija Češka, ali i druge tranzicijske zemlje poput Moldavije, Ukrajine, Rumunjske  kaže dr. Vrčić.
I muškarcima liječenje maligne bolesti oštećuje spermatogenezu, a ako nisu prije terapije sačuvali i pohranili svoje sjeme, potrebna je donacija. U Hrvatskoj je danas četrdesetak parova, odosno muškaraca koji, da bi dobili dijete, trebaju donaciju sjemena. Na žalost, i oni su na listama čekanja inozemnih klinika, u zemljama u kojima zakon omogućuje donaciju sjemena strancu. Hrvatska, dakle, nije dobila zakon o umjetnoj oplodnji, ali je izgubila banke sperme prije otprilike godinu dana.

Skup odabir dragovoljaca
 Banke sperme, ni naša u Petrovoj, a ni ona u Klinici "Vuk Vrhovac", više nemaju zalihe sjemena dobrovoljnih davatelja. Donatori su uglavnom bili studenti Zagrebačkog sveučilišta, najčešće medicinari, studenti Kineziološkog fakulteta, studenti FER-a. O darivanju sjemena studentima se obično govorilo na petoj godini medicine pa bi se tako informacija širila, ali čemu promocija kad novca za to nemamo  kaže dr. Vrčić.
Odabir dragovoljaca za donaciju sjemena, objašnjava, vrlo je skup postupak, ali ne zato što se donorima išta plaća. Za izgubljeno vrijeme dobili bi dnevnicu, oko 400 kuna. Ali procedura odabira i zamrzavanja sjemena, što podrazumijeva testiranje stanja zdravlja potencijalnog donora (spolno prenosive bolesti, hepatitis, HIV, nasljedne bolesti) košta između dvije i tri tisuće kuna. I odmrzavanje ima svoju cijenu. I to je procedura, složenija nego što se zamišlja, a o financijskoj situaciji u zdravstvu ne moramo govoriti. Danas zamrzavamo sjeme samo od pacijenata KBC-a s malignom bolešću koji kreću na terapiju koja će im spasiti život, ali će im i trajno oštetiti spermatogenezu, napominje dr. Vrčić.
Iako, dakle, nije riječ o iznimno velikim potrebama za tuđom jajnom stanicom i spermom, dr. Vrčić smatra da ne bi bilo beznačajno ni da je posrijedi samo jedan bračni par koji čeka, jer riječ je o ljudima koji žele dijete i kojima treba pomoći u zemlji. Ovako oni odlaze u inozemstvo.


Cijene

Izvantjelesna oplodnja na klinikama u inozemstvu, primjerice u Sloveniji, stoji između tri i četiri tisuće eura, u Austriji, Njemačkoj, u SAD-u i puno više od toga, čak do 20.000 dolara. Samo lijekovi za izvantjelesnu oplodnju koštaju između šest i deset tisuća kuna. Kupnja jajne stanice ili sperme dodatno poskupljuje medicinsku proceduru.

Želite prijaviti greške?

Još iz kategorije