Najnovije vijesti
Objavljeno vijesti danas: 20
Pošalji priču
Imaš priču, fotografiju ili video?
'Afrika - Možemo zajedno'

Dejan Nemčić u Tanzaniji uručio prve donacije školskog pribora afričkoj djeci

Dejan Nemčić
Foto: VL
1/4
21.07.2016.
u 16:59

Unatoč teškim uvjetima afrička djeca nikada ne plaču, uživaju u skromnosti i malim stvarima koje imaju

Dejan Nemčić, omiljeni profesor geografije iz Garešnice koji je u sklopu humanitarne udruge za pomoć djeci trećega svijeta "Možemo zajedno" pokrenuo veliki projekt "Afrika - možemo zajedno" sretno je stigao u Afriku gdje je uručio prve donacije hrvatskih škola, građana i tvrtki.

Njegov dolazak na afrički kontinent još je više potvrdio potrebu za projektima i donacijama ove vrste, dok brojna afrička djeca nisu krila oduševljenje uručenim donacijama, jer je uručen školski pribor za neke učenike doista predstavljao „prvi školski pribor“ u njihovim mladim životima.

S posebnom su zanimljivošću slušali Dejanova predavanja o kontinentima svijeta, Europi, Hrvatskoj, Zagrebu i Dejanovu rodnom mjestu Garešnici. 

U znak zahvale i lijepog prijateljstva kojeg su s ovim osebujnim profesorom uspjeli sklopiti u ovako kratko vrijeme odlučili su uz njegovu podršku naučiti i hrvatsku navijačku pjesmu „Samo je jedno u mom životu vrijedno“.

"Nakon što sam sletio u Afriku suočio sam se s očekivanim, no ipak pomalo nestvarnim kulturološkim šokom, ali i uistinu pravom neimaštinom koje mi u našim okvirima ne možemo ni biti svjesni. Odmah sam krenuo družiti se s djecom koja su na prvi kontakt prilično sramežljiva i ozbiljna, no kada se s njima sprijateljite oni postaju najdivnija bića na svijetu." - Rekao je Nemčić

"Oni vole učiti, marljivi su i puno rade za svoj opstanak. Ustaju u 5 sati ujutro i idu spavati u 23 sata. To su djeca koja se uvijek smiju, žive svaki trenutak i ne razmišljaju o sutra. Svojim predivnim i toplim osmijehom zarazili su i mene, stalno me grle, vuku za ruke za šetnju… Ukratko, to su djeca koja trebaju svu ljubav ovog svijeta."

Podsjetimo, ovaj humanitarni projekt prvenstveno je osmišljen s ciljem unapređenja obrazovanja i poboljšanja zdravstvenih uvjeta u afričkim zemljama te je, uz sudjelovanje više od 50 hrvatskih
škola
, tvrtki i mnogo građana, prikupljeno mnogo školskog pribora za afričke škole, kao i donacija za lijekove protiv malarije

Vjerujući da obrazovanje treba biti dostupno svakom pojedincu, projekt je podržala i izdavačka kuća Profil Klett, u želji da i što više afričke djece dobije tu mogućnost.

"Unatoč teškim uvjetima u kojima žive, ta djeca nikada ne plaču, uživaju u skromnosti i onim malim stvarima koje imaju. Od njih i mi možemo mnogo toga naučiti." - Zaključuje Nemčić.

>> Veliki zeleni zid zaustavio bi migracije mladih iz Afrike i ekstremizam

Komentara 3

TA
taxiico
17:06 21.07.2016.

bravo. jednostavno i ljudski. samo vidim nema baš komentara. dezurni pljuvaci jos nisu srocili tekst.

Važna obavijest
Sukladno članku 94. Zakona o elektroničkim medijima, komentiranje članaka na web portalu i mobilnim aplikacijama Vecernji.hr dopušteno je samo registriranim korisnicima. Svaki korisnik koji želi komentirati članke obvezan je prethodno se upoznati s Pravilima komentiranja na web portalu i mobilnim aplikacijama Vecernji.hr te sa zabranama propisanim stavkom 2. članka 94. Zakona.

Za komentiranje je potrebna prijava/registracija. Ako nemate korisnički račun, izaberite jedan od dva ponuđena načina i registrirajte se u par brzih koraka.

Želite prijaviti greške?

Još iz kategorije