Najnovije vijesti
Objavljeno vijesti danas: 132
Pošalji priču
Imaš priču, fotografiju ili video?
IRB

Centar za detektore, senzore i elektroniku traži šefa i znanstvenike

IRB
Foto: Jurica Galoic/PIXSELL
15.09.2015.
u 07:30

Predstavljen je projekt PaRaDeSEC vrijedan 2,705.000 eura. Hrvatska bi kroz PaRaDeSEC imala mogućnost ostvariti jači znanstveni utjecaj na institucije kao što je CERN

U Institutu Ruđer Bošković jučer je predstavljen projekt “Jačanje potencijala u razvoju modernih detektora, senzora i elektroničkih uređaja – PaRaDeSEC”.

Taj projekt trenutačno je najveći u Hrvatskoj kada se radi o programu Horizon 2020. čija je ukupna vrijednost 2,705.000 eura, od čega je iz EU pristiglo 2,434.500 eura. Prezentaciju ravnatelja IRB-a dr. sc. Tome Antičića i njegovih pomoćnika dr. sc. Nevena Soića i dr. sc. Stjepka Fazinića pratio je i rektor Sveučilišta u Zagrebu dr. sc. Damir Boras. IRB se pri dobivanju tog projekta obvezao da će provesti seriju mjera usmjerenih na jačanje izvrsnosti kako bi se u tom institutu postigli uvjeti jednaki uvjetima u takvim institucijama drugdje u svijetu. Taj će projekt Ruđeru omogućiti da zaposli vrhunske svjetske stručnjake.

Traže se šef novog Centra za detektore, senzore i elektroniku te još četiri znanstvenika koji bi bili u njegovu najužem timu. Tim bi projektom Hrvatska mogla postati relevantna i na polju razvoja modernih detektora, senzora i elektroničkih uređaja za njihovo korištenje. Hrvatska bi kroz taj vrlo kompetitivan projekt dobila mogućnost jačeg tehnološkog i znanstvenog utjecaja na institucije poput CERN-a. U tijeku je inicijativa da se Hrvatska pridruži CERN-u u razvoju novih detektora i senzora za taj centar.Tu je i mogućnost da Hrvatska dobije 400 milijuna eura vrijedno istraživačko postrojenje za razvoj materijala za fuzijski reaktor.

>> Pronađenih 400 kg uranija u bačvama nije sve, ima toga još

Još nema komentara

Nema komentara. Prijavite se i budite prvi koji će dati svoje mišljenje.
Važna obavijest
Sukladno članku 94. Zakona o elektroničkim medijima, komentiranje članaka na web portalu i mobilnim aplikacijama Vecernji.hr dopušteno je samo registriranim korisnicima. Svaki korisnik koji želi komentirati članke obvezan je prethodno se upoznati s Pravilima komentiranja na web portalu i mobilnim aplikacijama Vecernji.hr te sa zabranama propisanim stavkom 2. članka 94. Zakona.

Za komentiranje je potrebna prijava/registracija. Ako nemate korisnički račun, izaberite jedan od dva ponuđena načina i registrirajte se u par brzih koraka.

Želite prijaviti greške?

Još iz kategorije