Najnovije vijesti
Objavljeno vijesti danas: 174
Pošalji priču
Imaš priču, fotografiju ili video?
Ante Kotromanović:

'Vojska neće biti medijator u političkoj areni dok god sam ja ministar obrane'

13.01.2015., Zagreb - Ministar Ante Kotromanovic potpisao je u Ministarstvu obrane Ugovor o nabavi vojne opreme za potrebe OS RH.  Photo: Zarko Basic/PIXSELL
Foto: Žarko Bašić/Pixsell
22.05.2015.
u 15:06

U igri za mimohod su Jarun, prostor ispred NSK i neka druga mjesta, a nadam se da ćemo pokazati panzerhaubitze i nove helikoptere

Proslava 20. obljetnice Oluje dva je mjeseca bila jedna od glavnih političkih tema u Hrvatskoj. Sukob vladajućih i oporbe izbio je zbog ideje da se jubilarna obljetnica velikog dana obilježi i vojnim mimohodom u Zagrebu. Kad se takvom scenariju suprotstavio predsjednik HDZ-a Tomislav Karamarko, više nije bilo jasno kako će izgledati proslava Dana pobjede i domovinske zahvalnosti. Sve do ovih dana, kad je napokon postignut kompromis – vojna parada održat će se 4. kolovoza u glavnom gradu, a središnja proslava u Kninu. O tome smo razgovarali s ministrom obrane Antom Kotromanovićem.

S obzirom na početna neslaganja između premijera i predsjednice, tko je predložio kompromisno rješenje – da mimohod bude 4. kolovoza u Zagrebu, a središnja proslava 5. kolovoza u Kninu?

Nakon različitih ideja, mišljenja u proteklom razdoblju, jučerašnja (srijeda, op.a.) odluka o proslavi Oluje donesena je jednoglasno i za mene je to jedino važno. Imat ćemo mimohod u Zagrebu i središnju proslavu u Kninu i želim da to proslavimo na najbolji mogući način.

Što Hrvatskoj znači vojna parada u Zagrebu?

Mimohod će označavati dvadeset godina naše pobjede. Dvadeset godina otkad smo izvukli zemlju iz ratnog vihora i osigurali da Hrvatska uživa blagodati mira. Ovo je i prigoda da se sjetimo svih onih koji su dali svoj doprinos obrani domovine.

Mislite li da HV može biti integrirajući faktor u politički podijeljenoj Hrvatskoj?

Oružane snage RH imaju svoju ustavnu ulogu u hrvatskom društvu i oduvijek su bile institucija oko koje je postojalo nacionalno jedinstvo. Međutim, njihova uloga ne smije biti i nikada neće biti uloga medijatora u političkoj areni. Dok sam ministar, takvo što neću dopustiti.

No političari kao da to zaboravljaju?

Hrvatska je uvijek u važnim pitanjima postizala jedinstvo. Mislim da trenutačnim političkim podjelama dajemo preveliku važnost. Sasvim je normalno da u demokratskim društvima postoje različita mišljenja. Ali ne bi bila normalna situacija u kojoj ne bismo mogli postići dogovor i donijeti odluke. Ovom odlukom o mimohodu još smo jedanput jasno pokazali da Hrvatska funkcionira kao odgovorna država.

Što će nam pokazati Oružane snage?

Oružane snage želim vidjeti u najboljem mogućem svjetlu. Vojska mora pokazati spremnost i odlučnost. Tijekom Domovinskog rata dokazala se kao pobjednička vojska, a odgovorno tvrdim da je i danas spremna odgovoriti na sve izazove. Naša Hrvatska vojska izrasla je u znoju i krvi. Koja je država na takav način stvorila oružane snage?! Ponavljam, mi smo spremni za boj, za rat. Nikakvi politikanti ne mogu umanjiti vrijednost HV-a.

Zna li se točno mjesto održavanja parade?

Točno mjesto u idućim će danima odrediti struka s obzirom na zahtjeve održavanja ovog mimohoda. Želimo mjesto koje će biti atraktivno, dostojanstveno i koje će istodobno omogućiti nužne pretpostavke za održavanje takvog događaja.

Koje su opcije u igri?

Jarun i prostor ispred Nacionalne i sveučilišne knjižnice, ali i neka druga mjesta koja ćemo tek obići.

Hoće li sudjelovati svi rodovi Oružanih snaga? Koliko će vojnika sudjelovati, koliko borbenih vozila...?

Naravno, svi će biti prisutni. Naši planovi razvoja uključuju ravnomjeran razvoj svih triju grana Oružanih snaga i slijedom toga svi će biti zastupljeni na mimohodu. Dovršavamo projekcije, no moja je procjena da će sudjelovati oko 3000 pripadnika OSRH, uključujući i ostale resore koji imaju svoju ulogu u sustavu nacionalne sigurnosti.

Hoće li vojska na mimohodu pokazati neko novo oružje? Možda panzerhaubitze i nove helikoptere?

Kao ministar volio bih da to ostvarimo. Ministarstvo obrane u protekle je tri godine u modernizaciju uložilo više od dvije i pol milijarde kuna i pokrenulo niz projekata. Međutim, nabava kompleksnih sustava i oružja dugotrajan je proces koji se zasniva na jasnim ugovornim obvezama i rokovima isporuke. S dobavljačima ćemo ispitati je li moguće da spomenute sustave dobijemo i prije roka i da ih pokažemo na mimohodu. Ali i bez toga, OSRH imaju dovoljno opreme za pokazati – na ponos svih poreznih obveznika. Pokazat ćemo čvrstinu hrvatskog vojnika, njegov ponos i odlučnost!

A kako će sve početi?

Načelnik Glavnog stožera general zbora Drago Lovrić podnijet će prijavak predsjednici i to će biti znak za početak mimohoda.

Spominjalo se da će mimohod završiti vatrometom?

Da, želimo to, po uzoru na francuski mimohod. Organizirat ćemo svečani prijem i vatromet pobjede.

Hoće li biti još iznenađenja?

Nadamo se da će biti još dobrih ideja.

Tko će zapovijedati mimohodom?

Dopustite da taj detalj otkrijemo kad za to dođe vrijeme.

Hoćete li zvati predstavnike NATO-a, predstavnike međunarodne zajednice?

Na mimohod namjeravamo pozvati naše prijatelje i saveznike. Konačna lista država i uzvanika još je u izradi. Vjerujem da će na mimohodu biti velik broj naših prijatelja.

Hoćete li zvati i predstavnike SAD-a?

Hoćemo.

Koliki će biti troškovi vojnog mimohoda?

Konačni podaci bit će poznati uoči održavanja, no vodit ćemo se principom racionalnosti. Što više sredstava namijenjenih za mimohod bit će istodobno uloženo i u opremu OSRH. Ali želim i da se 20. obljetnica Oluje proslavi svečano, ponosno i dostojanstveno, kako to i zaslužuje.

Komentara 20

KA
kajinx
15:19 22.05.2015.

...dok god sam ja ministar obrane. Strpi se malo, nećeš dugo.

NE
Neo001
15:35 22.05.2015.

286. ALKA – 2001. Vojvoda: ANTE KOTROMANOVIĆ "A najviše pozdrava mom osobnom prijatelju, vojvodi sinjskom, general – bojniku Mirku Norcu!" - tako zbori juda i izdajica. Očito mu naškodila invalidnost PTSP-a

Avatar alojzijelojzek1967
alojzijelojzek1967
15:35 22.05.2015.

Prelac pašo, na tvoju sreću još nećeš dugo.

Važna obavijest
Sukladno članku 94. Zakona o elektroničkim medijima, komentiranje članaka na web portalu i mobilnim aplikacijama Vecernji.hr dopušteno je samo registriranim korisnicima. Svaki korisnik koji želi komentirati članke obvezan je prethodno se upoznati s Pravilima komentiranja na web portalu i mobilnim aplikacijama Vecernji.hr te sa zabranama propisanim stavkom 2. članka 94. Zakona.

Za komentiranje je potrebna prijava/registracija. Ako nemate korisnički račun, izaberite jedan od dva ponuđena načina i registrirajte se u par brzih koraka.

Želite prijaviti greške?

Još iz kategorije