Najnovije vijesti
Objavljeno vijesti danas: 2
Pošalji priču
Imaš priču, fotografiju ili video?
Mimohod 4. kolovoza

Generali iz Oluje pomirili premijera i predsjednicu

08.03.2015., Zagreb - U dvorani Josipa Sokcevica obiljezen je Svjetski dan Roma. Zoran Milanovic, Kolinda Grabar Kitarovic, Josip Leko.  Photo:
Foto: Sanjin Strukić/PIXSELL
1/7
21.05.2015.
u 13:00

Dogovorom je izbjegnuta i ustavna kriza oko toga tko zapovijeda, odnosno određuje korištenje vojske u miru

Predsjednica Kolinda Grabar-Kitarović i premijer Zoran Milanović dogovorili su kompromisno rješenje oko dvadesete obljetnice Oluje: veliki vojni mimohod održat će se u Zagrebu 4. kolovoza, a središnja proslava Oluje bit će dan poslije – 5. kolovoza – u Kninu. Time je, čini se, izbjegnuta i moguća ustavna kriza zbog sukoba oko ovlasti vrhovne zapovjednice. Da se događa nešto važno, moglo se nazrijeti već i iz najave "obraćanja naciji" predsjednice RH Kolinde Grabar-Kitarović. Petnaestak minuta prije podneva ona je na Pantovčaku, u vrlo kratkom obraćanju, objavila javnosti da će sudjelovati u radu Odbora za središnje obilježavanje Dana pobjede i domovinske zahvalnosti i Dana hrvatskih branitelja te zastupati stajalište da samo toga dana u Kninu može biti središnja proslava, no da je spremna prihvatiti vojni mimohod uoči ili nakon 5. kolovoza. Predsjednica je kazala kako želi da taj dan bude Dan pobjede, a ne dan podjela. Tim stavom "vratila" se na prvobitni stav o dva događaja u dva dana, dok je "otpao" stav da se mimohod održi 2016. HDZ je, sve do ovog dogovora, bio protiv održavanja mimohoda.

Kako je Večernji list prvi objavio uoči sjednice Odbora, prijedlog takvog rješenja došao je od četiri zapovjednika iz Oluje, Petra Stipetića, Ante Gotovine, Mladena Markača i Marijana Marekovića, a s njime su se složili i predsjednica i premijer. Može se, dakle, reći da su spor između Grabar-Kitarović i Milanovića riješili – generali.

Službena potvrda da je mimohod dogovoren za 4. kolovoza uslijedila je nedugo nakon završetka sjednice Odbora, kada se medijima obratio ministar obrane Ante Kotromanović, koji je rekao da je odluka donesena jednoglasno.

– Želimo proslaviti na najjače. Idemo to napraviti za generale i povodom pobjede – rekao je Kotromanović i dodao da će proslava pokazati zajedništvo, dostojanstvo i spremnost vojske za koju je rekao da se rodila u krvi.

Nije rekao "bazi"

Da je premijer u međuvremenu odustao od inzistiranja na tome da mimohod bude istog dana kada i proslava u Kninu, nisu bili svjesni ni članovi vladajuće koalicije, a ni viđeniji SDP-ovci. Tako su još jučer popodne zdušno branili održavanje mimohoda i proslave isti dan te kritizirali predsjednicu Grabar-Kitarović. HNS-ov Igor Kolman cijelu je priču oko organizacije proslave nazvao teatrom apsurda.

– Peti kolovoza jedan je od najvažnijih dana u povijesti i svi koji u ovoj zemlji obnašaju visoke političke funkcije trebali bi paziti da njihovo ponašanje cijelu priču ne dovodi do razine rugla – komentirao Kolman.

SDP-ova Ingrid Antičević Marinović kaže da bi joj bilo draže da je predsjednica "redovnim obraćanjem" izvijestila javnost o svom stavu.

– Mislim da je dobro da sudjeluje u radu, ali navještaj ultimatuma nije dobar – rekla je i dodala kako ipak misli da je dan dovoljno dug da bi se ujutro održala proslava u Kninu, a kasnije mimohod u Zagrebu.

I HDSSB-ov Josip Salapić zagovarao je održavanje proslave i mimohoda isti dan, a smatra da izvanredna press-konferencija stvara dojam napetosti na relaciji kohabitacije predsjednice i Vlade, smatra.

– Sjetimo se predsjednika Tuđmana kada je imao vojni mimohod na Jarunu, a možda ljudi zaboravljaju da je doček vojske nakon Oluje bio na glavnom zagrebačkom trgu. Mislim da je Knin trebao biti mjesto obilježavanja u prijepodnevnim satima, a glavni grad Hrvatske, po uzoru na europske države, nakon toga – kaže Salapić te podsjeća da se predsjednica nekoliko puta predomišljala oko termina i mjesta održavanja mimohoda.

U Knin treba ići vlakom

– Generalski zbor je za to da se mimohod održi dan prije središnje proslave 5. kolovoza u Kninu. Predlažemo da se u Knin ide vlakom, uz usputna stajanja u Karlovcu i Gospiću – zbornim područjima u Oluji. Drago mi je što je postignut kompromis i nađen zajednički jezik. U suprotnom bi načelnik stožera bio u nevolji. Kad sve prijeđe u sferu politike, onda svi gledaju samo kako bi skupili bodove. A Oluja ne bi smjela biti oluja razilaženja, već zbližavanja – reakcija je predsjednika Hrvatskog generalskog zbora generala Pavla Miljavca. Uoči jučerašnjeg sastanka Odbora umirovljeni general Marijan Mareković rekao nam je da mu je "zanimljivo rješenje" o mimohodu dan prije Knina: – Proslava mora biti bez obzira na sve.

Komentara 59

Avatar Bruno
Bruno
13:26 21.05.2015.

Od vremena Stipe Mesica HV je devastirana na jednu jako nisku razinu , nemaju sto pokazati na mimohodu a troskovi su oko famoznih 17 miijuna . Milanovic nije uspio u namjeri da razvodni proslavu u Kninu kao sto je obecao Pupovcu i Stazicu, Kolinda je uspjesno obranila paravu proslavu 5.8. , ja se na njenom mjestu ne bi ni pojavio na mimohodu . Zasto niko od novinara ne informira o cemu se u stvari radi, nego samo poluistine a Neistina je da su ih "pomirili . S kim da se miri , Milanovicu je istekao rok trajanja i nikad vise nece donositi nikakve odluke u Hrvatskoj . Moramo ga podnositi jos par mjeseci i to je to. Osim ovih 17 milijuna ostavit ce jos koju milijardu duga pa ce mimohod" izgledati kao sitnica .

MA
Manolo46
13:32 21.05.2015.

Evo sad će i Puhovski komentirati o tome treba li ili ne slaviti Oluju. Još samo Šešlj i to je to. Sad su svi za Oluju, a do prije dvije godine zločin pa zločin. A Gotovina je dok je bio u Haagu bio normalan, branio se istinom, branio i sebe i Tuđmana, branio se da nije bilo zločina, a onda je došao u Hrvatsku koja je skrojena po Mesićevoj mjeri, rekao da se neće baviti politikom, da je on samo ribar, a sad se petlja u politiku. To je dokaz da je ova država toliko ogrezla u lažima, a za to je najviše kriv Mesić. Jer kad čak i Ante Gotovina počne lagati, čovjek koji nikad u životu nije lagao, jasno je da se pustio linijom manjeg otpora. Ovdje više nikog ne zanima istina. Što se više laže to bolje za onog tko laže. Samo, kakve će posljedice na kraju biti za državu i narod? To se nitko ne pita, a sve veliki "domoljubi"...

Avatar mirica19
mirica19
13:04 21.05.2015.

Taman kad smo mislili da je ova trakavica završila, evo nove priče... Ljudi, Predsjednica je odlučila, pomirite se s tim!

Važna obavijest
Sukladno članku 94. Zakona o elektroničkim medijima, komentiranje članaka na web portalu i mobilnim aplikacijama Vecernji.hr dopušteno je samo registriranim korisnicima. Svaki korisnik koji želi komentirati članke obvezan je prethodno se upoznati s Pravilima komentiranja na web portalu i mobilnim aplikacijama Vecernji.hr te sa zabranama propisanim stavkom 2. članka 94. Zakona.

Za komentiranje je potrebna prijava/registracija. Ako nemate korisnički račun, izaberite jedan od dva ponuđena načina i registrirajte se u par brzih koraka.

Želite prijaviti greške?

Još iz kategorije