Najnovije vijesti
Objavljeno vijesti danas: 109
Pošalji priču
Imaš priču, fotografiju ili video?
SMART SYSTEM

Armatrixov pištolj puca samo u rukama pravog vlasnika

Armatrix
Foto: Armatrix
1/3
05.02.2014.
u 10:36

Sustav se sastoji od pištolja i sata koji moraju biti dovoljno blizu da bi pištolj funkcionirao

Što ako oružje završi u rukama krivih ljudi? Tvrtka Armatrix ima rješenje za taj problem - pištolj koji puca samo u rukama svog pravog vlasnika.

Armatrixov Smart System sastoji se od pištolja iP1 kalibra .22 LR i sata iW1, koji na sebi ima čitač otisaka prstiju pa ga može aktivirati samo vlasnik.

Sustav koristi radiofrekvencijsku identifikaciju (RFID), a uređaji moraju biti dovoljno blizu da bi pištolj radio. Drugim riječima, pištolj je bez sata praktički bezopasan jer iz njega ne možete pucati. Možete ga eventualno baciti na nekoga.

Na pištolju se nalazi svjetlo koje svijetli zeleno kada su uređaji dovoljno blizu, a crveno kada nisu.

Armatrix u ovom slučaju koristi vlastiti pištolj, no tvrtka panira razviti tehnologiju za novo oružje drugih proizvođača te je ponuditi ljudima koji već imaju oružje.

Tvrtka je sustav predstavila fundaciji Smart Tech Challenges, koja nagrađuje rješenja koja oružje čine sigurnijim kako bi se izbjegle tragedije. Fundacija je osnovana kao odgovor na pucnjavu u školi Sandy Hook u Connecticutu 2012. godine, kada je ubijeno 26 djece.

Komentara 2

DU
Deleted user
17:33 05.02.2014.

Nekada smo se bojali da ne zataji samo pištolj, a sada se, razvojem tehnologije, taj strah udvostručio.

Avatar possibilis
possibilis
08:24 21.02.2014.

Dodje provalnik u kucu a ti kazes "cekaj malo da nadjem sat".

Važna obavijest
Sukladno članku 94. Zakona o elektroničkim medijima, komentiranje članaka na web portalu i mobilnim aplikacijama Vecernji.hr dopušteno je samo registriranim korisnicima. Svaki korisnik koji želi komentirati članke obvezan je prethodno se upoznati s Pravilima komentiranja na web portalu i mobilnim aplikacijama Vecernji.hr te sa zabranama propisanim stavkom 2. članka 94. Zakona.

Za komentiranje je potrebna prijava/registracija. Ako nemate korisnički račun, izaberite jedan od dva ponuđena načina i registrirajte se u par brzih koraka.

Želite prijaviti greške?

Još iz kategorije