Orah je voćka čudnovata i po boji koju dugotrajnije ostavlja na rukama berača mladih plodova. To svojstvo omogućuje da se proizvede kvalitetna prirodna boja koja je bez neugodna mirisa i štetna djelovanja. Mlade plodove oraha uberite, ogulite i sitno narežite zelenu ljusku, stavite je u metalnu posudu, prelijte vodom i kuhajte dok obojena tekućina ne postane gusta.
Nakon hlađenja boju procijedite i spremite u zatvorenu staklenu ambalažu koju do uporabe spremite na tamno mjesto. Kao tekućinu preporučujemo da rabite kišnicu ili destiliranu vodu u omjeru 2:1, odnosno dvije litre vode za jedan kilogram orahove ljuske, od čega se dobije 1,5 l guste tamnožute boje. Ona se razblažuje ovim vrstama tekućine da bi se dobili svjetliji tonovi. Tijekom pripreme i proizvodnje orahove boje upotrijebite gumene rukavice, jer se boja teško i dugotrajnije skida s kože. Preporučujemo da orahe berete u fazi okoštavanja jezgre, jer ljuska ima veću masu, a i lakše se guli.
Orahova boja služi za bojenje drvenih obloga i predmeta te tekstila. Ako se jedna žličica boje pomiješa s 1 dl maslinova ulja, dobit će se učinkovita smjesa za sunčanje tijela koja osim zaštite kože dugotrajnije ostavlja preplanulu boju.