Najnovije vijesti
Objavljeno vijesti danas: 50
Pošalji priču
Imaš priču, fotografiju ili video?
FACEBOOK

Zuckerberg: Svakog dana uklonimo milijun lažnih izbornih računa

Mark Zuckerberg
Foto: Andreas Gebert/REUTERS/PIXSELL
1/6
18.02.2020.
u 15:50

Regulativa za društvene mreže trebala bi biti negdje između one za telekome i one za medije

Prvi čovjek najutjecajnije društvene mreže Facebooka Mark Zuckerberg pohodi ovih dana skupove u članicama Europske unije i iskazuje namjeru da učini sve kako bi Facebook uredio i očistio od lažnih vijesti, posebno onih koji se tiču izbora. Pri tom naglašava kako je regulacija potrebna, te istovremeno predlaže kojim bi smjerom trebalo krenuti. Na sigurnosnoj konferenciji u Münchenu Mark Zuckerberg je istaknuo kako se Facebook popravio u borbi protiv internetskih lažnih izbornih objava.

Štetu ukljanja 35.000 ljudi

Dnevno Facebook uklanja milijun lažnih računa a tim od 35.000 zaposlenika radi na provjeravanju potencijalno štetnog sadržaja. – Od predsjedničkih izbora u SAD 2016. Facebook je identificirao 50 koordiniranih informativno-lažnih operacija, uključujući u posljednjih nekoliko tjedana, jednu iz Rusije koja je ciljala na Ukrajinu, a drugu iz Irana koja je ciljala na Sjedinjene Države – izvijestio je prvi čovjek Facebooka.

– Velika većina zloćudnih računa nisu državni akteri, već je neželjena pošta, većinu njih uhvatila je umjetna inteligencija koja detektira koji se računi ne ponašaju kao ljudi. Iznos koji je tvrtka potrošila na sigurnost u ovoj je godini veći od ukupnog prihoda društvene mreže u 2012. godini – izjavio je prošle subote u Münchenu Zuckerberg.

Kada se radi o regulativi, spremni su, pojašnjava Mark Zuckerberg, na okvire unutar kojih će se korisnici osjećati sigurnijima kada se radi o njihovim vlastitim podacima koje dijele, kao i kada se radi o lažnim vijestima.

– Trenutačno postoje dva okvira koja reguliraju industriju, onaj koji se odnosi na telekome i onaj koji se odnosi na medije. To nas stavlja u poziciju da smo odgovorni, primjerice, za ono što je izrečeno u telefonskom razgovoru iako smo je samo proslijedili – rekao je Zuckerberg. Naglasio je kako oni nisu ni novine te da ih se ne može regulirati prema istom standardu, jer velika količina materijala koji je objavljen na mreži znači da su modeli različiti.

Regulacija je potrebna

Ipak, prihvatio je činjenicu da društvene mreže ne mogu i ne smiju biti tek pasivni vodiči za informacije bez da preuzimaju ikakvu odgovornost za štetan sadržaj. – Zapravo mislim da bi regulativa društvenih mreža trebala biti negdje između postojećih regulativa za telekome i onih za medije – izjavio je Zuckerberg.

Facebook kao i ostali utjecajni internetski divovi poput Twittera i Alphabetova Googlea, pod iznimnim su pritiskom svjetskih vlada i političkih stranaka i neprestano ih se optužuje za širenje lažnih vijesti i netočnih te štetnih informacija. Tek je nekoliko mjeseci do predsjedničkih izbora u SAD 2020., a usto i građani oko 80 zemalja u ovoj godini će izaći na birališta, stoga šef Facebooka pokušava promptno reagirati. Jučer je Facebook izdao i tzv. ‘white paper’ koji se odnosi na regulaciju online sadržaja gdje se ističe kako je potreban ujednačen pristup.

Još nema komentara

Nema komentara. Prijavite se i budite prvi koji će dati svoje mišljenje.
Važna obavijest
Sukladno članku 94. Zakona o elektroničkim medijima, komentiranje članaka na web portalu i mobilnim aplikacijama Vecernji.hr dopušteno je samo registriranim korisnicima. Svaki korisnik koji želi komentirati članke obvezan je prethodno se upoznati s Pravilima komentiranja na web portalu i mobilnim aplikacijama Vecernji.hr te sa zabranama propisanim stavkom 2. članka 94. Zakona.

Za komentiranje je potrebna prijava/registracija. Ako nemate korisnički račun, izaberite jedan od dva ponuđena načina i registrirajte se u par brzih koraka.

Želite prijaviti greške?

Još iz kategorije