Naslovnica Biznis Kompanije i tržišta

Zlatko Marić opet prvi na listi najuspješnijih zaštitara u Hrvatskoj

Iako je znatno povećao prihode, Zlatko Marić je 2018., zbroji li se poslovanje obiju njegovih tvrtki, završio s minusom od 74,5 mil. kn i sa 100-tinjak manje zaštitara
24. lipnja 2019. u 18:55 4 komentara 613 prikaza
Foto: Boris Scitar/Vecernji list/PIXSELL
Pogledajte galeriju 1/4

Unatoč snažnoj izloženosti prema Agrokoru, Zlatko Marić lani je uspio sa svoje dvije zaštitarske tvrtke znatno povećati prihode, sa 250,7 na 302,9 milijuna kuna, pa je nakon jednogodišnje stanke ponovno istisnuo Securitas na drugo mjesto liste najuspješnijih zaštitara.

Zgrada Sokol Marića TRGOVAČKI SUD Sokol Marić odustao od tužbe protiv HNB-a

No za razliku od prethodnih godina, kad je konstantno bilježio po više od 20 milijuna kuna neto dobiti, lanjsku je godinu – zbrojimo li poslovanje obje njegove tvrtke, Sokol Marić i Sokol – završio s minusom od 74,5 milijuna kuna, a ukupan broj zaposlenih zaštitara pao je na 2524, stotinjak manje nego prije.

Banke podržale nagodbu

Prihodi njegove stare tvrtke Sokol Marić, koja je zbog sloma Agrokora završila u postupku predstečajne nagodbe, lani su pali s 216 na 95,3 milijuna kuna, uz 102,2 milijuna kuna minusa i pad broja zaposlenika s 2950 na 450.

– Riječ je o očekivanim rezultatima na temelju suradnje s dugogodišnjim korisnicima naših usluga. Tvrtka Sokol Marić dijelila je sudbinu svih velikih dobavljača Agrokora, no polovicom travnja prihvaćen nam je plan naše predstečajne nagodbe. Podržale su ga i sve velike novčarske institucije u RH, što nam je jako značajno kao poslovno korektan potez naših dugogodišnjim partnera – rekao nam je Ante Perčin, član uprave Sokol Marića.

Zlatko Marić, vlasnik zaštitarske tvrtke Sokol Marić Regresne mjenice Banke pristale otpisati 50% potraživanja

Securitas Hrvatska opet je drugi, iako su i oni svoje prihode poboljšali s 251,8 milijuna na 273,9 milijuna kuna, a drugi su i po neto dobiti.

Treći je Klemm Security koji je prihod povećao sa 119,7 na 126 milijuna kuna. Klemm je prvi po neto dobiti koja je narasla sa 16,4 na 23,6 mil. kn.

Slobodni pad

Četvrta je AKD-zaštita, ta tvrtka u državnom vlasništvu najviše je povećala prihode, sa 76,5 na 105,4 milijuna kuna. Godinu su napokon završili u plusu i to od 1,7 milijuna kuna. Bilić-Erić Security je peti, sesvetski zaštitari udvostručili su dobit s četiri na osam milijuna kuna. Prihodi su im narasli s 94,4 na 112,3 milijuna.

V-grupa, koja je završila na 9. mjestu, nastavlja slobodni pad u prihodima, s 20,3 na 15,5 milijuna kuna, a toliki im je bio i lanjski minus.

Zlatko Marić, vlasnik zaštitarske tvrtke Sokol Marić STEČAJEVI Sokol Marić: U roku od osam dana sudu moraju dostaviti izmijenjeni plan restrukturiranja

Na osmo mjesto probio se Noky security. Lani je tvrtka prokurista Mirka Norca uprihodila deset milijuna kuna više nego 2017. i zapošljava dvostruko više ljudi, umjesto 166 sada ih je 350.

– Proširili smo se na sve regije u RH. Dio ugovora sklopili smo s privatnim tvrtkama, a drugi dio preko javne nabave koja je sve transparentnija, no nismo se javljali na sve natječaje jer u zaštitarstvu manjka ljudi – rekao nam je Anton Šajgo, direktor Noky Securityja. Zaštita-Zagreb na 10. je mjestu sa 14,8 milijuna kuna ukupnih prihoda u lanjskoj godini, te s neto gubitkom od 3,2 mil. kuna.

SightRun
PAMETNIJE TRČANJE
Oduševljeni smo: Aplikacija koja spaja tehnologiju, trčanje i putovanja

A1 izdvaja za Vas

  • josipkucko59:

    normalno da je povecal prihode ukinul mi je dodatak na staz koji mi nije godinama placal

  • Avatar grom76
    grom76:

    Priče za malu djecu da propada radi Agrokora.Dobra izlika za oprat lovu.