Najnovije vijesti
Objavljeno vijesti danas: 172
Pošalji priču
Imaš priču, fotografiju ili video?
Preuzimanje

Zagrebačka burza kupila Ljubljansku

Foto: Grgur Zucko/PIXSELL
17.07.2015.
u 00:10

ZSE krenuo u osvajanje meta u regiji i dokapitalizaciju

Zagrebačka burza kupila je Ljubljansku burzu i ne misli stati samo na tome, izjavila je za Poslovni dnevnik predsjednica uprave Ivana Gažić. Kupoprodajni ugovor između ZSE i Bečke burze – donedavne vlasnice slovenskog tržišta kapitala – potpisan je jučer, a njime je ZSE stekao 100 posto udjela u LJSE. Prvi napisi o mogućnosti kupnje LJSE-a pojavili su se prije dva mjeseca, ali među financijašima je malo tko vjerovao u takvu mogućnost. Kako je kazala Gažić, vlasništvo će se prenijeti tek kada se ispune dva uvjeta iz ugovora. Prvi je dobivanje odobrenja hrvatskog i slovenskog regulatora tržišta kapitala, a drugi održavanje skupštine dioničara ZSE na kojoj će se odlučivati o dokapitalizaciji.

Kapitalizacija je druga važna vijest koja je došla s domaće burze. ZSE bi se dokapitalizirao sa 15 milijuna kuna izdavanjem novih dionica. Od toga bi se 11 milijuna kuna iskoristilo isključivo za akviziciju slovenske burze. Potom bi se nove dionice izlistale na Zagrebačkoj burzi.

Ivana Gažić pretpostavlja da u dokapitalizaciji neće sudjelovati svi postojeći dioničari, ali je za očekivati kako će u vlasničku strukturu ući novi dioničari iz redova investicijskih i mirovinskih fondova. Sve bi to trebalo dati novi zamah ZSE, koji zanimaju i druge mete u regiji. Ipak, čelnica ZSE-a po tom pitanju najavljuje kako će novim potencijalnim preuzimanjima pristupati oprezno.

– Dogovorili smo s prodavateljem da nećemo javno objaviti cijenu stjecanja. Samo navođenje ove cijene i ne bi bilo korektno jer ovu transakciju vidimo kroz više elemenata, a to su ugovor o distribuciji burzovnih podataka putem Bečke burze za LJSE i ZSE koji su na snazi, osiguravanje ugovora o korištenju trgovinske platforme za LJSE te ponuda za sklapanje ugovora o korištenju trgovinskog sustava Xetra i za ZSE, koju još razmatramo. Razlike između sustava koji trenutačno koristimo i onoga o kojem razmišljamo doista su velike – rekla je šefica uprave Ivana Gaži.

>> Tvrtke počele prepoznavati financiranje na burzama

Komentara 1

SA
samoborka
07:08 17.07.2015.

I jos jedna slo firma dopala u hr vlasnistvo.. Nekad Slovenija a danas Alpska Hrvatska:) Divno mi u Hr to radimo..svoje firme u Hr rasprodali, a otkupili valjda 90% firmi na podrucju ex Yu. Ako nista drugo..mozemo barem biti zadovoljnii sto bacamo prekogranicne susjede u depru.

Važna obavijest
Sukladno članku 94. Zakona o elektroničkim medijima, komentiranje članaka na web portalu i mobilnim aplikacijama Vecernji.hr dopušteno je samo registriranim korisnicima. Svaki korisnik koji želi komentirati članke obvezan je prethodno se upoznati s Pravilima komentiranja na web portalu i mobilnim aplikacijama Vecernji.hr te sa zabranama propisanim stavkom 2. članka 94. Zakona.

Za komentiranje je potrebna prijava/registracija. Ako nemate korisnički račun, izaberite jedan od dva ponuđena načina i registrirajte se u par brzih koraka.

Želite prijaviti greške?

Još iz kategorije