Večernji List - najnovije vijesti iz Hrvatske, svijeta, sporta, showbiza i lifestyle
Naslovnica Biznis Gospodarstvo

Za turizam je potrebno bar četiri godine srednje škole

Za zanimanja u turizmu trebat će visoke škole, smatra Matušić, a Springer ističe: Strukovna karijera nije manje vrijedna od menadžerske
13. veljače 2019. u 08:53 9 komentara 728 prikaza
Turistički djelatnik – izazovi i mogućnosti
Foto: Dalibor Urukalovic/PIXSELL
Pogledajte galeriju 1/21

Ključni je problem turističkog sektora nedostatak djelatnika, ali i to što se na natječaje za posao javljaju ljudi s nedostatnim kvalifikacijama, rečeno je na panel-diskusiji “Upravljanje ljudskim potencijalima – obrazovanje za turizam”. Panelisti su se složili da je veliki problem što je Hrvatska godinama imala dovoljno, čak i previše, radne snage te se nije razmišljalo kako sustavno urediti taj problem. Frano Matušić, državni tajnik u Ministarstvu turizma, svjestan je da je, osim infrastrukture, radna snaga glavni izazov hrvatskog turizma.

Turistički djelatnik – izazovi i mogućnosti Strukovna zanimanja traže se više no ikad, cijenimo ih!

– Većina zanimanja u turizmu je u trogodišnjem režimu obrazovanja i tu nema napretka. Moramo im omogućiti četverogodišnje školovanje i mogućnost usavršavanja na višoj ili visokim školama. Budućnost je da većina zanimanja u turizmu bude oblikovana kroz visokoškolski sustav – kaže Matušić. Dodaje da se sad vatrogasno može urediti centre kompetentnosti koji će usmjeriti i obučiti mlade. To su zapravo srednje ugostiteljske škole čiji je opseg djelatnosti znatno proširen za turističku struku. Iz EU je za to povučeno 1,2 milijarde kuna u dva projekta. Ivanka Springer, posebna savjetnica ministra rada i mirovinskog sustava, istaknula je da strukovna karijera nije manje vrijedna od menadžerske.

– Svatko tko se odluči danas za strukovnu školu, mora u tome vidjeti budućnost – kaže Springer. Dodaje da je bitno povezivanje obrazovanja s gospodarstvom te cjeloživotno obrazovanje. Vlado Prskalo, pomoćnik ministrice znanosti i obrazovanja, smatra da je problem u tome što je Hrvatska dugo imala dovoljno radnika u svim sektorima, a društvena klima postala je takva da su strukovne škole postale nepoželjne za djecu i njihove roditelje kao mjesta gdje bi oni stvorili svoju budućnost. Prskalo smatra da se mora puno više raditi na ugledu strukovnog obrazovanja. – Centri kompetencija jedan su od načina kako iskoristiti prilike, a u čemu će nam pomoći i EU s milijunima kuna – kazao je Prskalo. Jedan od šest nacionalnih pilot-projekata regionalnih centara kompetentnosti je srednja ugostiteljska škola u Splitu kojoj je na čelu Ivo Bilić.

Konferencija Turistički djelatnik - Izazovi i mogućnosti Turistička konferencija 'Nije problem samo manjak radnika, nego i ljudi s nedostatnim kvalifikacijama'

– To je sinergijska priča škole, poslodavaca, strukovnih udruga, lokalne zajednice i ostalog. Poslodavci nikad neće biti zadovoljni budu li tražili da im škole same po sebi isporuče gotove kadrove – kaže Bilić. Valamar Riviera jedan je od lidera hrvatskog turističkog tržišta, a samo ove godine zaposlit će 7000 ljudi, od kojih polovicu sezonaca, a ostale u nekom obliku cjelogodišnjeg zapošljavanja. Ivana Budin Arhanić, potpredsjednica za poslovni razvoj i korporativne poslove Valamar Riviere, upozorava da je, osim plaće, svakom djelatniku važno razviti svoje vještine i kompetencije i imati predvidljivu i sigurnu budućnost.

– Bitno je da je netko siguran da se kroz organizirani sustav može razvijati od, npr. spremačice do voditelja pa onda i dalje. Valamar stalno ima dvjestotinjak učenika i stotinjak studenata, a stipendiramo i oko 300 učenika. Imamo zapravo vlastiti sustav obrazovanja – akademiju, što je običaj u gotovo svim velikim svjetskim tvrtkama. Dosad smo uložili već 60 milijuna kuna i u smještaj za radnike – ističe predstavnica Valamara. Na panelu predstavila se i Katarina Bevanda, slastičarka francuske slastičarnice Miss Delice. Ta ekonomistica je nakon diplome 10 godina radila u naftnom sektoru i maštala o – slastičarstvu.

'Kako privući i zadržati turističkog djelatnika' Zapošljavanje stranaca treba biti samo vatrogasna prijelazna mjera

– Kad se sestra vratila iz Francuske, s praktičnim iskustvom, uz moje znanje ekonomije, ušle smo u to. Završila sam u Zagrebu dvomjesečni tečaj francuskog slastičarstva. Nakon četiri godine, mogu reći da nisam požalila. Suočila sam se, čak i u obiteljskom krugu, s podcjenjivanjem – a što ti sad ideš peći kolače, pa zašto si se toliko školovala? A mi danas surađujemo s brojnim velikim tvrtkama, bankama, veleposlanstvima... i stvorile smo nešto od čega možemo pristojno živjeti – kazala je Bevanda.  

A1
BRZINA JE VRLINA
3 razloga zašto je 5G tehnologija bitna za budućnost gaminga
  • Avatar MK
    MK:

    Ministarstvo Turizma treba spojiti sa Ministarstvom Gospodarstva i prepustiti neka Darko Horvat to dalje vodi, onda se sigurno nece dogoditi da toliko pametnih ljudi filozofiraju o ovakvim bizarnostima umjesto da na visoj razini donose strateske odluke da se te bizarnosti ... prikaži još! ne dogode... Dio aktivnosti Ministarstva Turizma treba premjestiti u HTZ a onaj za gospodarstvo kao cijelinu relevantan trebe biti integriratn u Ministarstvo Gospodarstva... Glupo je da imamo niz ministarstva koja debatiraju o istom problemu samo svatko ministarstvo iz svoje uskogrudne perspektive - dok je program mjera za rjesenje za sve isti (Gospodo kada cete ne samo "saslusati" nego i "poslusati" Stjepana Sterca?)! ...Kada ce poceti te strukturalne reforme? ...Svicarska ima 8 milijun stanovnika, puno veci prihod od turizma, turizam je relativno sitan dio ukupnog gospodarstva - a ipak imaju svega 7 Ministara! ...U Hrvatskoj ce tek ici na bolje kada turizam nece biti najvaznija gospodarstvena tema - na zalost imamo politicare koji samo znaju u dimenziji nocenja, kreveta i sadrzaja raspravljat (i onda se njima pored toliko pameti ko iz vedra neba dogodi, da ponestane radne snage!)...

  • Avatar kiselica
    kiselica:

    Svatko tko radi treba voljeti svoju struku, a posao treba traziti tamo gdje Vas vise cjeni. Oni koji uce i rade cijeli zivot moraju uspjeti u sredinama koja cijene znanje, rad i iskustvo.

  • propalismoFranjoskroz:

    U sabor zato možeš i nepismen