Večernji List - najnovije vijesti iz Hrvatske, svijeta, sporta, showbiza i lifestyle
Naslovnica Biznis Kompanije i tržišta

Za 750 zaposlenika Saponije prosječna neto plaća po radniku rast će za cca 12 posto

- Za dogovoren paket mjera, kojim ćemo unaprijediti položaj radnika Saponije, dodatno ćemo uložiti više od 11 milijuna kuna – navela je predsjednica Uprave Saponije dr.sc. Dajana Mrčela, dipl. oec.
10. lipnja 2021. u 17:07 2 komentara 3336 prikaza
Foto: Saponia
Pogledajte galeriju 1/2

Potpisan je novi Kolektivni ugovor za radnike Saponije d.d. koji stupa na snagu 1. srpnja i vrijedit će tri godine. 

- Za 750 zaposlenika Saponije  prosječna neto plaća po radniku rast će  za cca 12 posto, odnosno  projicirana masa bruto 2 plaće po novom kolektivnom ugovoru u odnosu na ostvarenje 2020. godine rast će 17 posto -  istaknula je predsjednica Uprave Saponije dr.sc. Dajana Mrčela, dipl. oec. 

ŠTO KAŽU BROJKE? Analitičari iznenađeni: U svim županijama prosječna plaća prešla granicu od 6000 kuna

- Za dogovoren paket mjera, kojim ćemo unaprijediti položaj radnika Saponije, dodatno ćemo uložiti više od 11 milijuna kuna – navela je ona.

 Pregovori sindikata i uprave Saponije su bili intenzivni, istaknuto je, „ali u odličnom ozračju i s istim ciljem“.

- Moram izraziti zadovoljstvo kao predsjednik EKN-a, da  je ovo najveće povećanje neto i bruto plaća u postotku na nacionalnoj razini od početka 2020. – rekao je Željko Klaus, predsjednik  Samostalnog sindikata energetike, kemije i nemetala, koji je s Mrčelom potpisao Kolektivni ugovor.

Željko Grbačić, povjerenik podružnice Saponije, dodao je da je cilj pregovaranja ostvaren jer su povećana materijalna prava radnika te da je za Saponiju ovo najveći pomak od početka kolektivnog pregovaranja.

ANALIZA HNB-a U Hrvatskoj je oko 8000 tvrtki koje ne pokrivaju ni trošak kamata

- Osobno mi je najvažnije da smo s novim modelom povećali primanja za radnike Saponije s najmanjim plaćama te od sada nitko neće imati plaću manju od minimalne - napomenula je Dajana Mrčela prilikom potpisivanja ugovora.

Novi Kolektivni ugovor, rečeno je, odraz je kvalitetnog dijaloga i međusobnog poštovanja socijalnih partnera, a prigodom postizanja sporazuma o odredbama Kolektivnog ugovora strane su uvažile gospodarske prilike u okruženju, poslovne rezultate Saponije i potrebu za osiguravanjem socijalne sigurnosti radnika te motiviranje radnika da ostanu raditi u Saponiji. Odredbe novog Kolektivnog ugovora usklađene su sa Zakonom o radu, a zadržan je nivo stečenih prava radnika Saponije d.d.

- U Saponiji smo uvijek isticali da  su zaposlenici naša najvažnija karika za uspješan rad i razvoj kompanije te nam je želja da su zadovoljni svojim radnim mjestom i okruženjem u kompaniji. Kao poslodavac koji brine o zadovoljstvu svojih zaposlenika i želi da ostanu raditi u kompaniji želimo biti pozitivan primjer drugim kompanijama u lokalnoj zajednici, ali i na nacionalnom i regionalnom tržištu – poručila je predsjednica Uprave Saponije Dajana Mrčela. 

 

Ivana Paradžiković
Novi izazovi
Pogledajte koji je prvi javni angažman Ivana Paradžiković odradila nakon odlaska s Nove TV
Renault Twingo
DOBRA ODLUKA
Nakon dugo vremena sjela u auto i oduševila se
  • Avatar Duško68
    Duško68:

    Nalaze li se i zaposlenici Kandita u toj priči, ili će oni ostati"potrčko"za Sapunjarce?