Najnovije vijesti
Objavljeno vijesti danas: 2
Pošalji priču
Imaš priču, fotografiju ili video?
Zaklada Adris

Vlahović: Biti uz pametne i mlade znači biti na strani budućnosti

Ante Vlahović
Foto: Goran Stanzl/PIXSELL
25.11.2015.
u 22:30

Na javni natječaj Zaklade Adris ove je godine pristiglo 736 prijava, a čak četvrtina prijava odnosi se na projekte iz područja Znanje i otkrića

Pod geslom Upoznajte pametnu i kreativnu Hrvatsku, Zaklada Adris, inače najveća zaklada u ovom dijelu Europe, i ove je godine dodijelila donacije vrijedne više od tri milijuna kuna kroz programe – Znanje i otkrića te Stvaralaštvo, Ekologija, Baština i Dobrota. Izvrsnim učenicima i studentima te polaznicima poslijediplomskih i doktorskih studija dodijeljene su u devetom natječajnom ciklusu 22 stipendije za 77 projekata.

– Izvorna je zamisao projekta Zaklade Adris promicati kulturu izvrsnosti, znanja i solidarnosti u hrvatskome društvu. Zagovarati učenje, rad i zauzetost za opće dobro, slijediti liniju dijaloga etičkih vrijednosti i postignuća suvremene znanosti te zajedno osvajati prostor nade za nove naraštaje hrvatskih ljudi – izjavio je prilikom utemeljena Zaklade 2007. godine prvi čovjek Adris grupe Ante Vlahović. Osam godina poslije, a nakon što su deveti put ovaj tjedan dodijeljene donacije, Vlahović potvrđuje da "biti danas uz pametnu, mladu i kreativnu Hrvatsku znači biti na strani budućnosti". Otad Adris grupa za financiranje Zaklade izdvaja jedan posto iz godišnje dobiti. Ukupno je dodijelila više od 33 milijuna kuna za gotovo 700 projekata u osam godina koji potiču inovativnost, kreativnost, razvoj znanosti, očuvanje hrvatske prirodne i kulturne baštine te dobrotu i solidarnost u hrvatskom društvu, a ujedno je dodijeljeno i više od 250 stipendija.

Odgovornost i pamet

– Kontekst današnjeg vremena i društva pred Zakladu stavlja zadatak da inzistira na društvenoj odgovornosti, ali jednako tako i na pameti te kreativnosti. Taj cilj najbolje ostvarujemo podrškom našim mladim ljudima, tako da im omogućimo sudjelovanje u stvaranju bolje budućnosti – istaknuo je na ovotjednoj dodjeli donacija predsjednik Zakladne uprave Korado Korlević.

Na javni natječaj Zaklade Adris ove je godine pristiglo 736 prijava. Čak četvrtina prijava odnosi se na projekte iz područja Znanje i otkrića, što upućuje na prepoznavanje djelovanja Zaklade na razvoj znanosti, obrazovanja i stvaralaštva u zemlji. Među najznačajnijim projektima su Sekvenciranje nanoporama u istraživanju porijekla višestaničnosti Prirodoslovno-matematičkog fakulteta Sveučilišta u Zagrebu, kojim se otvaraju potpuno novi pravci u biomedicini, biotehnologiji i prehrambenoj industriji, te projekt Dječje siromaštvo i strategije nošenja sa siromaštvom kućanstava u Hrvatskoj Ekonomskog instituta u Zagrebu, kojim se, među ostalim, želi utvrditi koje je javne politike potrebno razviti za suzbijanje siromaštva među djecom te kako se kućanstva nose sa siromaštvom.

Tu je nadalje projekt Demografska infrastruktura za bolje procjene i politike Ekonomskog fakulteta Sveučilišta u Zagrebu, kojim će se omogućiti kvalitetan uvid u uzroke aktualnih demografskih problema, poput iseljavanja stanovništva i smanjenja stope nataliteta. Zaklada je podržala i projekt Genomski testovi za neurorazvojne bolesti Odjela za funkcionalnu genomiku Centra za translacijska i klinička istraživanja (Medicinski fakultet Sveučilišta u Zagrebu), koji se provodi s ciljem konstruiranja novog sveobuhvatnog panela gena radi razumijevanja i dijagnosticiranja neurorazvojnih bolesti.

Potporom projektu Rekonstrukcija, konzervacija, sanacija i zaštita sjeverne koritne mletačke utvrde Kaštel u Puli Povijesnog i pomorskog muzej Istre, Zaklada daje važan doprinos revitalizaciji i revalorizaciji starogradske jezgre Pule i kulturno-turističkoj ponudi grada, dok se donacijom projektu Laboratorijska ispitivanja i zaštita beramskih freski Sveučilišta Jurja Dobrile u Puli (donacija 2014.) podupiru istraživanja radi očuvanja znamenitih kasnogotičkih freski, iznimnog kulturno-umjetničkog blaga.

Zaklada je, nadalje, znatna sredstva osigurala i za brojne druge projekte koji promiču znanje, izvrsnost i inovativnost, primjerice za realizaciju dvaju projekata Instituta Ruđer Bošković – Utjecaj epigenetičkih promjena izazvanih faktorima iz okoliša na metabolizam i Priprava višenamjenskih (bio)nanosustava interakcija zlatnih nanočestica s adenovirusnim vektorima. Donacija Dječjoj bolnici Srebrnjak omogućit će pak provedbu projekta Translacijski pristup optimizaciji terapije u djece s astmom (akronim OPAT-TA), porečki Institut za poljoprivredu i turizam, zahvaljujući Zakladi, provest će projekt Socijalna distanca i indeks polikroničnosti mladih djelatnika u hotelijerstvu, a Farmaceutsko-biokemijski fakultet Sveučilišta u Zagrebu projekt Razvoj novih analitičkih metoda kao preduvjet proizvodnje visokokvalitetnog i ekološki dobivenog maslinova ulja.

Od znanosti do folklora

Na području stvaralaštva financirat će projekt Umjetnička baština Istre Javne ustanove Galerija Klovićevi dvori. Zaklada je donacijom podržala i projekte Matice hrvatske – Komunikološka škola MH 2015: Medijskim odgojem do medijske pismenosti i Mladi glazbenici u Matici hrvatskoj. U području ekologije Zaklada ove godine donacijom podržava projekt Nutritivna svojstva starih, zanemarenih kultivara jabuka s područja Slavonije Prehrambeno-tehnološkog fakulteta Sveučilišta Josipa Jurja Strossmayera u Osijeku i brojne druge.

Među dosadašnjim dobitnicima sredstava Zaklade nalaze se kliničko-bolnički centri, znanstvene institucije i fakulteti sa svih hrvatskih sveučilišta, folklorna društva, ekološke udruge, zavodi i instituti, arhivi i muzeji, galerije i centri inovativnosti, ali i pojedinci – kreativci, književnici, inovatori i umjetnici, nadareni učenici i studenti. *

Jedan od najpoznatijih svjetskih violončelista, član dua 2Cellos Stjepan Hauser, bio je među prvim stipendistima Zaklade, a stipendiran je primjerice i mladi violinski virtuoz Ivo Dropulić. Doc. dr. rer. nat. Tomislav Domazet Lošo uz pomoć Zaklade nastavio je s projektom koji se temelji na genomskoj filostratigrafiji. KBC-u Split omogućena je s milijun kuna donacije nabava aparata za transplantaciju krvotvornih matičnih stanica, KBC-u Zagreb za kupnju srčane mehaničke pumpe VAD, projektu Integracije RH u Europsku mrežu za unaprjeđenje liječenja bolesti mozga tehnologijom matičnih stanica... Zaklada je uključena i u brojne humanitarne projekte, kao što je Korak u život i Besplatan smještaj i podrška roditeljima teško bolesne djece za vrijeme liječenja i terapija u zagrebačkim bolnicama Caritasa Zagrebačke nadbiskupije.

>> Zaklada Adris u devetom donacijskom ciklusu za pametnu i kreativnu Hrvatsku donirala više od tri milijuna kuna

Komentara 1

NN
narodne_novine
11:56 26.11.2015.

Vlahović i ekipa iz Adrisa su dobar primjer KAKO NE RADITI. Zašto, pa samo pogledajte što su napravili sa kapitalom od cigareta u zadnjih 20 godina ..? Totalno nesposobni. Mogli su danas biti 10X veći i najveća tvrtka u regiji,ji, a ne trošiti na zidanje skupih hotela itd...a ovaj komunistički direktor skupa sa drugima koji su se '90 godina dočepali tvrtki trebaju što prije otiči ako će ova država imati bilo kakvu šansu za prosperitet. 3m kuna je kap u more što bi trebali ulagati u mlade ljude.., na primjer, da su stipendirali 10 mladi hrvata na nekim svijetskim sveučilištima poput Harvard, MIT, Oxford, Sorbonne itd.., onda bi to bio pravi potez a ovo je samo medijska priča da Vlahović nahrani svoj ego...

Važna obavijest
Sukladno članku 94. Zakona o elektroničkim medijima, komentiranje članaka na web portalu i mobilnim aplikacijama Vecernji.hr dopušteno je samo registriranim korisnicima. Svaki korisnik koji želi komentirati članke obvezan je prethodno se upoznati s Pravilima komentiranja na web portalu i mobilnim aplikacijama Vecernji.hr te sa zabranama propisanim stavkom 2. članka 94. Zakona.

Za komentiranje je potrebna prijava/registracija. Ako nemate korisnički račun, izaberite jedan od dva ponuđena načina i registrirajte se u par brzih koraka.

Želite prijaviti greške?

Još iz kategorije