Večernji List - najnovije vijesti iz Hrvatske, svijeta, sporta, showbiza i lifestyle
Naslovnica Biznis Potrošač

Uz potporu Addiko banke, Štedopis je podučio više od 500 osnovnoškolaca o financijskoj pismenosti

S ciljem osnaživanja financijske i ekonomske pismenosti, Štedopis, Institut za financijsko obrazovanje, proveo je niz edukativnih radionica za nastavnike i učenike viših razreda osnovnih škola. Donacijom od 100.000 kuna Addiko banka podržala je radionice te omogućila tiskanje udžbenika „Novac i ja“ koji je odobren od Agencije za odgoj i obrazovanje (AZOO).
29. ožujka 2022. u 10:41 45 prikaza
Štedopis

1.000 primjeraka udžbenika „Novac i ja“ donirano je u 65 osnovnih škola, dok je edukativne radionice financijske pismenosti prošlo više od 350 nastavnika i oko 500 osnovnoškolaca u 37 gradova diljem Hrvatske. Učenici su naučili koja je razlika između štednje i ulaganja, kako razlikovati želje od potreba, kako planirati ostvarenje financijskih ciljeva te kako odgovorno upravljati financijama, što će ih možda potaknuti da se i sami jednog dana okušaju u poduzetništvu. Radionice financijske pismenosti vode učenike kroz svijet osobnih financija i na jednostavan i zanimljiv način objašnjavaju osnovna novčana pitanja u stvarnim životnim okolnostima kako bi mladi razumjeli na koji način na sve nas  utječe financijsko i ekonomsko okruženje te da bi bili svjesni vrijednosti novca i odgovorni pri planiranju vlastitih financija.

Sudeći prema velikom odazivu osnovnih škola, važnost financijske pismenosti prepoznali su i nastavnici i učenici. Učenici su bili radoznali saznati kamo će nestati sve kunske novčanice nakon uvođenja eura, koji su moderni načini ulaganja poput ulaganja u  kriptovalute, a pitali su je li moguće slične radionice organizirati i za njihove roditelje.

Projekt bio pun pogodak jer su učenici pokazali veliki interes za gradivo financijske pismenosti koje se, nažalost, ne obrađuje u redovnoj školskoj nastavi. Najveća potvrda kvalitete materijala pripremljenog za radionice došla je od Agencije za odgoj i obrazovanje (AZOO) koja je udžbenik „Novac i ja“ odobrila za korištenje u školama“, izjavila je Marina Ralašić, predsjednica udruge Štedopis.

Podržavanje radionica financijske i ekonomske pismenosti za osnovnoškolce posebno nas veseli jer smatramo da je temelje odgovornog upravljanja novcem potrebno učiti od malih nogu. Nadamo se da će u radionice u budućnosti imati prilike uključiti još više obrazovnih ustanova, a Addiko banka će i dalje podržavati inicijative financijske pismenosti za sve generacije jer smatramo da su ta znanja potrebna u modernom društvu“, izjavila Tanya Šplajt-Brainović, direktorica Ljudskih potencijala i Korporativnih komunikacija Addiko banke.

Addiko banka strateški se opredijelila za brigu o financijskoj pismenosti građana, jer je kao financijska institucija odgovorna podijeliti svoje znanje s društvom u kojem posluje. Trenutno sudjeluje i u edukativnim aktivnostima Hrvatske gospodarske komore kojima se obilježava Svjetski i Europski tjedan novca, a na web stranicama Addiko banke se u svakom trenutku mogu pronaći praktične preporuke o financijskim temama „Zašto ovo nismo učili u školi?“ za građane i „Upoznaj svoje poslovanje“ za male i srednje poduzetnike, dok je kreditne termine moguće provjeriti u Kreditnom rječniku

UBOJSTVO IZ 2019.
Mladić je ubio djeda pa tijelo sakrio u šumu, ostatke tražili i lovci. Ubojica poznat zbog krađa i droge
Životno osiguranje
DODATNA ZAŠTITA
Nakon smrti oca uspjeli smo spasiti obiteljski posao zahvaljujući njegovoj brizi za našu budućnost