Naslovnica Biznis Kompanije i tržišta

Uvjeti kralja laminata: Dajte dovoljno drva za tvornicu u Vukovaru

Ogulinci imaju dvije opcije, od kojih prva uključuje ulaganje u Vukovar, ovisno o sirovini, a druga samo ulaganje u Ogulin i Bjelovar
22. travnja 2017. u 15:04 2 komentara 820 prikaza
Vukovar
Foto: Žarko Bašić/Pixsell

U vrijeme kada je svako novo radno mjesto zlata vrijedno, tvrtka Bjelin iz Ogulina želi u Vukovaru otvoriti tvornicu u kojoj bi zaposlila 250 ljudi. Direktor Stjepan Vojinić obratio se gradskoj i svim državnim mjerodavnim tijelima pismom namjere kojim najavljuje moguće ulaganje u drvnu industriju, od oko 25 milijuna eura.

– U Vukovaru bismo gradili tvornicu s pilanama i finalnim proizvodom do lamela debljine četiri milimetra. Osnovni uvjet je da nam Hrvatske šume zajamče desetogodišnji ugovor za najmanje 50.000 kubnih metara hrasta godišnje. Trebamo najmanje 100.000 četvornih metara zemljišta za gradnju hale – poručuje Vojinić očekujući pomoć Grada Vukovara. Novac, tvrdi, nije problem i gradnja bi mogla brzo početi, a pogon u Vukovaru proraditi već dogodine. No, ključna su dva uvjeta – sirovina i lokacija.

Inačice A i B

– Naš plan ima inačice A i B. Obje ovise o raspoloživosti i dostupnosti sirovine. Trenutačno naša tvrtka ima godišnji ugovor za 38.000 kubika hrasta, što će ubuduće zadovoljavati oko 40 posto naših potreba – kaže Vujinić objašnjavajući da su povod ulaganju posljednje aktivnosti Vlade vezane uz poticanje i oživljavanje poslovnih aktivnosti u Slavoniji.

Sa željenih 50.000 kubika hrasta išlo bi se u realizaciju opcije A u sklopu koje bi u Vukovaru bio sagrađen pogon, dok bi se u Ogulinu udvostručila proizvodnja troslojnog parketa s milijun kvadrata na dva milijuna, što bi stvorilo još 200 radnih mjesta. Radi se o investiciji od 25 milijuna eura. U isto vrijeme u Bjelovaru bi se uložilo 20 milijuna eura u tvornicu furnira kapaciteta 10 milijuna kvadrata, za još 50 radnika. No, ne osiguraju li se potrebne količine sirovine, išlo bi se na inačicu B, bez povećanje proizvodnje parketa, nego gradnju “high-tech” tvornice Woodura koja osigurava samo 100 radnih mjesta u Ogulinu i 50 u Bjelovaru, uz ukupnu investiciju od 30 milijuna eura. Dakle, bez Vukovara.

15.06.2014., Vukovar - Novi izbori u gradu Vukovaru za gradsko vijece i gradonacelnika zbog ne izglasavanja proracuna. Zeljo Sabo dosao je na glasovanje.  Photo: Davor Javorovic/PIXSELL Plan za Vukovar SDP nudi Sabi da im bude kandidat za župana jer strahuju da će se natjecati za gradonačelnika Rješavanje utega prošlosti Borovu treba 120 milijuna kuna, Vlada jamči za kredit

– Ovo je iznimno pozitivna priča za Vukovar koji bi postao svojevrsni centar drvne industrije u Hrvatskoj. U tijeku su i razgovori s talijanskim ulagačem Florianom koji također investiranje uvjetuje ugovorima za drvnu masu. Razgovarat ćemo s nadležnima u ministarstvu i Hrvatskim šumama kako osigurati potrebne količine – kaže gradonačelnik Ivan Penava.

Svjetski patenti

Tvrtka Bjelin u vlasništvu je grupacije Pervanovo invest AB iz Švedske koja je dosad u Hrvatsku investirala oko 700 milijuna kuna i ovdje ima 550 radnika. Vlasnik je Hrvat Darko Pervan, nazvan i kraljem laminata, koji ima više od 1500 patenata registriranih u svijetu i više od 200 nositelja licencija kroz čije statistike imaju najtočnije podatke o svjetskim ekonomskim pokazateljima. Tvrtka Bjelin je nekad bila u vlasništvu generala Pave Miljavca kad je otišla u stečaj. Preuzeo ju je RI Petrol, a od njega tvrtka Darka Pervana i promijenila joj ime.

>> Pogledajte kako danas izgledaju Vukovar i vukovarski Vodotoranj

>> Kredit Borovu samo je vatrogasna akcija

Trendovi budućnosti
ŠTO NAS ČEKA
Kako tvrtke mogu postati još konkurentnije: trendovi budućnosti kojima ćemo se prilagoditi ili propasti

A1 izdvaja za Vas

  • taxiico:

    a kolika bi bila plaća? lako je otvoriti radno mjesto za 3000kn.mj.