Naslovnica Biznis Gospodarstvenik godine

Treba nam pravna sigurnost i stabilni odnosi s Rusijom

Željko Kukurin, predsjednik uprave Valamara, pozdravio najavu Vlade da će porezno rasteretiti plaćanje smještaja i hrane za sezonske radnike
04. prosinca 2017. u 22:46 2 komentara 219 prikaza
Panel: Perspektive razvoja hrvatskog gospodarstva
Foto: Borna Filic/PIXSELL
Pogledajte galeriju 1/3

Veseli nas najava premijera Plenkovića da se izdvajanja za smještaj i prehranu radnika više neće oporezivati. To će nam otvoriti prostor da ta sredstva usmjerimo u povećanje plaća, kazao je Željko Kukurin, predsjednik uprave Valamara na okruglom stolu u sklopu izbora gospodarstvenika i gospodarskog događaja godine.

Gospodarstvenik godine AKCIJA VEČERNJEG LISTA I POSLOVNOG DNEVNIKA Gospodarstvenici godine su Mate Rimac i Željko Kukurin

Turizam stvara petinu BDP-a

Premijer je iz prve ruke mogao čuti kako su poduzetnicima posebno važni i stabilni politički odnosi s Rusijom. Za stabilnost prema četvrtom najvećem izvoznom tržištu Podravke založio se predsjednik uprave Podravke Marin Pucar. Ta je tvrtka u Rusiji ostvarila oko 300 milijuna kuna prihoda. Turizam je zadnjih godina dosta investirao, no Kukurin je upozorio da bi investicija trebalo biti puno više. Ulagači s kojima dosta surađuje postavljaju brojna pitanja o uvjetima poslovanja, pravne sigurnosti, previsokim kamatnim stopama.

Panel: Perspektive razvoja hrvatskog gospodarstva
1 / 71
Svečana dodjela titule gospodarstvenika i gospodarskog događaja godine

– Država treba osigurati pravnu sigurnosti i smanjiti administriranje – kazao je Kukurin. Turizam stvara petinu hrvatskog BDP-a, što možda i nije baš najbolje za zemlju.

– Moramo rasti i u drugim smjerovima – upozorio je John Gašparac, predsjednik Uprave PwC Hrvatska. Odgovarajući na pitanje zamjenika glavnog urednika Večernjeg lista Mislava Šimatovića je li dobro da država bude toliko ovisna o turizmu, ministar financija Zdravko Marić kazao je da bez obzira na velik udio turizma u BDP-u, i dalje postoji potencijal da se on razvija.

– Investicijski ciklus pridonio je obogaćenju ponude – kaže ministar Marić, a s njim se slaže i prvi čovjek Valamara, tvrtke koja za ovu jesen najavljuje još 700 milijuna eura investicija.

– Rekonstrukcijom objekata dižemo kvalitetu i mijenjamo strukturu gostiju koji troše više – kaže Kukurin. Ministar financija Zdravko Marić složio se da trebaju vidjeti pomaci u pravnoj sigurnosti, a jedan od elemenata te sigurnosti je stabilan i predvidiv porezni sustav. Na pitanje što je s obećanim smanjenjem PDV-a, ministar je rekao da će nastojati održati riječ, no nije spominjao nikakve rokove.

Panel: Perspektive razvoja hrvatskog gospodarstva
1 / 30
Dobitnici nagrade za gospodarstvenika i gospodarski događaj godine

– To je u političkom dijelu percepcijski najdojmljivije. Prvo smo išli na smanjivanje izravnih poreza, poreza na dohodak i dobit jer su kod njih najvidljiviji efekti u srednjem roku. Smanjili smo porez na dobit za velike na 18, a za male poduzetnike na 12 posto i u isto vrijeme prihod od tog poreza bio je milijardu kuna veći od plana. Pokazalo se da često manje znači više – istaknuo je Marić. Ministar kaže da su financijska tržišta već ukalkulirala poboljšanje rejtinga u cijenu hrvatskog duga, no nije mogao točno reći kad se očekuje promjena rejtinga.

Potencijal u zdravoj hrani

– Rejtinške kuće imaju neke svoje procedure. I s naše je strane potrebna neka vrsta pozitivnog pritiska – kazao je Marić. A što očekuju poduzetnici u 2018. godini?

– Mislim da smo ove godine napravili velik uspjeh jer je zbog Agrokora prijetilo urušavanje gospodarstva, ali to se nije dogodilo zahvaljujući naporima Vlade – kazao je šef Podravke. Valamar u sljedećem razdoblju planira 2 milijarde kuna investicija te rast oko 30 posto godišnje. Gašparec s optimizmom gleda na proizvodnju i poljoprivredu, posebno u segmentu zdrave hrane.      

Luka Burilović, predsjednik HGK Biramo izvrsnost Gospodarstveni uspjesi poruka mladima da ostanu u Hrvatskoj Zagreb: Brojni građani i turisti uživaju u adventskom ugođaju Biramo izvrsnost Turistička sezona rekordima je ušla u povijest, a još nije završila Biramo izvrsnost Na čelu lanca koji u danu 
može ugostiti 56 tisuća turista
OHR SAVJETNIK
Otkrijte imate li sivu mrenu
  • Drekavac:

    put briselskog cinovnika plenkovica u ukrajinu i slanje ministra ugroze vojske u poljsku svakako pridonosi dobrim odnosima s rusima....

  • NV:

    Mi trebamo biti veći rusi od srba ako treba.