Večernji List - najnovije vijesti iz Hrvatske, svijeta, sporta, showbiza i lifestyle
Naslovnica Biznis Gospodarstvenik godine

Gospodarstvenici godine su Mate Rimac i Željko Kukurin

Vlada će u idućoj godini broj kvota za uvoz stranih radnika povisiti na 31.000. Prvi put i za uvoz 300 IT stručnjaka
04. prosinca 2017. u 21:31 1 komentara 840 prikaza
Gospodarstvenik godine
Foto: Goran Stanzl/PIXSELL
Pogledajte galeriju 1/7

Godinu za nama obilježila je kriza koncerna Agrokor, ali i rekordna turistička sezona, pad javnog duga i stabilnije javne financije s najmanjim deficitom proračuna od pretkriznih vremena. Čitatelji su odlučili da je najvažniji gospodarski događaj 2017. godine odobrenje novca EU za Pelješki most, a stručni žiri je za događaj godine izabrao donošenje i provedbu Zakona o postupku izvanredne uprave. Gospodarstvenik godine po izboru čitatelja je Željko Kukurin, čelnik turističke tvrtke Valamar, a stručni žiri je gospodarstvenikom godine proglasio Matu Rimca.

Biramo izvrsnost Na čelu lanca koji u danu 
može ugostiti 56 tisuća turista

Minimalac veći za 127 kuna

Premijer Andrej Plenković otvarajući Večernjakovu dodjelu nagrada najavio je da će na sjednici Vlade u četvrtak donijeti paket mjera kojim će povećati minimalnu plaću na 43 posto prosječne plaće, a istodobno će se donijeti i poticajne mjere za radno intenzivne djelatnosti smanjenjem doprinosa na 50 posto. Minimalnu plaću prima oko pedeset tisuća radnika, a ona bi mogla porasti sa sadašnjih 3276 na 3435 kuna bruto. Kad se od tog iznosa oduzme 20 posto mirovinskih doprinosa (724 kune), to bi na ruke bilo 2748 kuna – 127 kuna više nego sada!

Gospodarstvenik godine
1 / 71
Svečana dodjela titule gospodarstvenika i gospodarskog događaja godine

Minimalna plaća će se povećati i plaćanjem prekovremenog rada koji se više neće moći uračunavati u osnovnu plaću, poručio je premijer Plenković. Jedna od poticajnih mjera u turizmu, kazao je premijer, bit će i porezne olakšice za prijevoz i smještaj sezonskih radnika. Vlada će u idućoj godini broj kvota za uvoz stranih radnika dignuti na 31.000. Tako će u idućoj godini uz devet tisuća postojećih dozvola biti odobreno jos 22 tisuće njih. Građevinarima su udovoljeni zahtjevi o uvozu više od dvanaest tisuća radnika, pa će se dodatnih dvije tisuće dozvola usmjeriti uglavnom na zapošljavanje u turizmu, ali i u brodogradnji. Novost je i da će Vlada dopustiti zapošljavanje 300 IT stručnjaka iz inozemstva.

– Ovo je jedna od najizazovnijih godina od osnutka Hrvatske. Donošenjem Zakona o postupku izvanredne uprave spriječili smo ono što većina promatrača u biti i ne percipira, sve negativne posljedice za brojne dobavljače, poduzetnike, mala poljoprivredna gospodarstva. To je potres koji bi ekonomiju učinio fragilnijom i slabijom nego što je to ona danas kada su spriječeni svi ti procesi, sačuvana radna mjesta i osigurana uspješna turistička sezona. Kad se nešto i ne dogodi, onda je naša optika prema takvim procesima bitno drukčija, gotovo u nekim segmentima i lakonska – poručio je Plenković. Premijer je podsjetio na izvrsne efekte porezne reforme, najavio visok rast izvoza i u ovoj godini te upozorio da je Hrvatska objavila natječaje za pet milijardi kuna iz fondova EU namijenjenih poduzetnicima.

– Vlada će nastaviti s reformama, ali i voditi brigu o fiskalnoj konsolidaciji kako bi poslovni rezultati bili vidljiviji, a uzlet što rašireniji u cijeloj Hrvatskoj – poručio je Plenković. Potpredsjednica Vlade Martina Dalić, koja je primila nagradu za donošenje i provedbu lex Agrokor, istaknula je da je Vlada učinila ono što joj je i posao, donijevši zakon koji je omogućio djelotvorno upravljanje rizicima.

– Više bih voljela da se zakon nije morao primijeniti, bilo bi jednostavnije da je uprava uspjela riješiti probleme, ali pokazali smo da se Vlada može nositi s najsloženijim i najkompleksnijim problemima, i sve to bez troška za porezne obveznike. Zakon o postupku izvanredne uprave donio je bolje i fer tržišne odnose i otvorio prostor za rast gospodarstva – kazala je Dalić. Više od krize u Agrokoru čitatelje je dojmila vijest o povlačenju sredstava iz fondova EU za Pelješki most. Čak 357 milijuna eura bespovratnih sredstava odobreno je za spajanje juga Hrvatske, a gradnja mosta trebala bi uskoro i započeti. Primajući nagradu za Pelješki most, resorni ministar Oleg Butković istaknuo je da će za tri i pol godine hrvatski građani prelaziti preko jednog od pet najljepših i najvažnijih mostova u Europi. Ministar je najavio da će uskoro biti donesena odluka o izvođaču pa će početkom 2018. početi realizacija projekta.

Gospodarstvenik godine
1 / 30
Dobitnici nagrade za gospodarstvenika i gospodarski događaj godine

Rimac: Želim zadržati mlade

Gospodarstvenici godine Mate Rimac i Željko Kukurin isticali su želju za investiranje. Nakon rekordne turističke sezone i čak 900 milijuna kuna ulaganja u povećanje kvalitete objekata, Željko Kukurin, predsjednik uprave Valamara, istaknuo je da nagradu prima i u ime cijelog turizma, koji je velik pokretač gospodarskih promjena, investitor i izvoznik. Gospodarstvenik 2017. po izboru žirija Večernjeg lista, Mate Rimac, istaknuo je da želi ostati u Hrvatskoj.

– Želim razviti najbolji mogući proizvod i vrhunsko radno okruženje. Otvorili smo stotinu radnih mjesta, želim zadržati mlade ljude i zaposliti nove. Već sad zapošljavamo 16 stručnjaka iz cijelog svijeta – kazao je Rimac.

Zagreb: Brojni građani i turisti uživaju u adventskom ugođaju Biramo izvrsnost Turistička sezona rekordima je ušla u povijest, a još nije završila Luka Burilović, predsjednik HGK Biramo izvrsnost Gospodarstveni uspjesi poruka mladima da ostanu u Hrvatskoj Dobitnici nagrade za gospodarstvenika i gospodarski događaj godine dodjela nagrada Gospodarstvenici godine M. Rimac i Ž. Kukurin, gospodarski događaji lex Agrokor i Pelješki most
Plazma keksi
BAŠ KAO NEKADA
Stvari koje se godinama nisu promijenile, a svejedno ih obožavamo
  • ivanvladoci:

    Gospodarstvenici godine su Mate Rimac i Željko Kukurin, prošle godine je bio Todorić, a na godinu Jajan i Cezar.