Večernji List - najnovije vijesti iz Hrvatske, svijeta, sporta, showbiza i lifestyle
Naslovnica Biznis Gospodarstvenik godine

Na čelu lanca koji u danu 
može ugostiti 56 tisuća turista

Vodeću domaću turističku kompaniju Željko Kukurin preuzeo je u godini u kojoj je proslavio 40. rođendan, a svega četiri godine u svojoj karijeri nije radio u Valamaru
14. studenoga 2017. u 08:44 0 komentara 801 prikaza
Foto: Luka Stanzl/Pixsell

Na turističkoj je sceni od 2000., a već od 2003. na menadžerskim pozicijama.

 

Otkako je na čelu Valamar Zagreb: Brojni građani i turisti uživaju u adventskom ugođaju Biramo izvrsnost Turistička sezona rekordima je ušla u povijest, a još nije završila Rivijere teče treća godina. Vodeću domaću turističku kompaniju Željko Kukurin preuzeo je u godini u kojoj je proslavio 40. rođendan, a oni koji ga znaju od njegovih poslovnih početaka svjedoče da ga menadžerske pozicije nisu previše promijenile.
Ozbiljan, odmjeren i čak pomalo samozatajan, oduvijek je bio fokusiran na posao, rezultate i brojke, ali i neformalan prema suradnicima. Nikad se nije razbacivao riječima, rijetko i dozirano istupa u medijima i danas kad je vrlo traženo stručno ime, a kad uzme riječ na sjednicama Turističkog vijeća Hrvatske turističke zajednice svima je jasno da slijedi neka vrijedna primjedba, sugestija. opaska. Vodeću domaću turističku kompaniju Valamar Rivijeru, sa šest tisuća radnika koja u jednom danu može ugostiti 56.000 turista i godišnje ostvaruje čak šest milijuna noćenja, vodi više nego uspješno. Grupacija koja ima 45 objekta od Istre do Dubrovnika, točnije 30 hotela i ljetovališta te 15 kampova, prošlu je godinu završila s 1,58 milijardi kuna ukupnih prihoda i plusom od 18 posto prema 2015. Ove se godine rast nastavlja sličnim tempom, a prvih devet mjeseci ove godine zaključeno je s ukupnim konsolidiranim poslovnim prihodima od 1,74 milijardi kuna. Zanimljivo je da Kukurin, koji danas donosi odluke o investicijama od pola milijarde kuna godišnje, svega četiri godine u svojoj karijeri nije radio u Valamaru.

Vrijednost tvrtke

U toj je kompaniji, koja je posljednjih godina investirala čak četiri milijarde kuna i čija trenutna vrijednost premašuje sedam milijardi kuna, prije 17 godina počeo i svoj pripravnički staž. Započeo je kao pomoćnik direktora na otoku Sv. Nikola i tu se zadržao do 2003., Nakon toga je do 2009. obnašao različite menadžerske poslove u prodaji i marketingu Valamara, u kojoj je bio zadužen i za razvoj niza strateških projekata u grupi. U Valamaru ga nije bilo samo od 2010. do 2014., kada je vodio umaški Istraturist.
 Za predsjednika Uprave 2015. imenovan je ubrzo nakon što se vratio u Valamar, a među zanimljivosti svakako spada i podatak da je ovaj uspješni istarski menadžer ljetos na burzi, po cijeni od 25,25 kuna, kupio 33.660 Valamarovih dionica. I tim je potezom iskazao povjerenje u kompaniju, čije je poslovanje reorganizirao i koju vodi uz dvoznamenkaste stope rasta. Od kada je predsjednik uprave, vrijednost kompanije je više nego udvostručena, a Valamar je ušao među deset najvećih kompanija po tržišnoj kapitalizaciji u Hrvatskoj.

Tisuću novih radnih mjesta

Prvog Valamarovog čovjeka dioničari jako vole; povrat za dioničare u proteklom razdoblju godišnje iznosi više od 30 posto. Svojim šefom zadovoljni su i zaposlenici. Samo ove godine omogućio je otvaranje tisuću novih radnih mjesta na poslovima menadžera u hotelskim operacijama, IT stručnjaka, marketingaša i djelatnika u prodaji, građevinara, kuhara, konobara, recepcionara..., a u Valamaru se solidno i zarađuje. Prosječna plaća u toj kompaniji je za viša 29% od prosjeka u turističkoj industriji. Zaposleni, pri tom, mogu računati i s povišicama. Valamar Rivijera sa Željkom Kukurinom na čelu ulaže i u obrazovanje svojih djelatnika, samo lani osigurano je 217 stipendija.
Velika izloženost Valamara stranim tržištima (čak 95 posto gostiju su stranci), Kukurina praktički čini i uspješnim izvoznikom.

1 / 1
Valamar hoteli

Valamarovi gosti potroše u Hrvatskoj godišnje oko tri milijarde kuna, a Valamar je samo u ovoj godini realizirao nešto više od 1,3 milijardi kune nabave roba i usluga u Hrvatskoj te, plasirajući to strancima, odradio indirektni izvoz roba i usluga. Uspješni predsjednik Uprave Valamar Rivijere i predsjednik je Nadzornog odbora rapskog Imperiala, koji je Valamar Riviera preuzeo krajem prošle godine.

Poduzetnik Biramo izvrsnost Glasujte za najboljeg gospodarstvenika i gospodarski događaj godine! Valamar hoteli Dodana vrijednost Valamaru dobit rasla na 500 milijuna kuna Luka Burilović, predsjednik HGK Biramo izvrsnost Gospodarstveni uspjesi poruka mladima da ostanu u Hrvatskoj

ČITATELJI GLASUJTE

U izboru za Gospodarstvenika i gospodarski događaj 2017. sudjeluju i čitatelji Večernjeg lista.

Na web stranici vecernji.hr/gospodarstvenik-godine putem obrasca za prijavu dajte svoj glas jednom od nominiranih gospodarstvenika i gospodarskih događaja godine uz kratko obrazloženje. Dva najbolje argumentirana odabira osvajaju nagrade. Prva nagrada je smartphone Cat S60 dual SIM, a druga nagrada je tablet Mytab P101. Glasovanje traje do 30. studenog.

VELIKA TUGA
Preminuo Damir iz ŽNV: Bio je samohrani otac koji je prije 14 godina postao udovac
Konzum
NOVO NORMALNO
Mijenjanje navika? Kako je nemoguće postalo moguće
Napišite prvi komentar!

Za komentiranje je potrebna prijava/registracija. Ako nemate korisnički račun, izaberite jedan od dva ponuđena načina i registrirajte se u par brzih koraka.