Najnovije vijesti
Objavljeno vijesti danas: 49
Pošalji priču
Imaš priču, fotografiju ili video?
USKRAĆEN HD PRIJENOS

Tražili 200.000 kuna za HD signal, HRT: Nismo nikoga zakinuli

Croatia's players celebrate an own goal by Brazil's Marcelo during their 2014 World Cup opening match at the Corinthians arena in Sao Paulo June 12, 2014.
Foto: Reuters/PIXSELL (Ilustracija)
17.06.2014.
u 17:16

Oko 600.000 građana ne može gledati utakmice u HD-u

Gotovo 600 tisuća korisnika HT-ova MAXtv-a, Iskon.TV-a, Vipnetova Vip.TV-a, B.Neta te Amis TV-a uskraćeno je za HD prijenos Svjetskog nogometnog prvenstva u Brazilu jer je HRT od svakog operatora zasebno zatražio jednokratnu uplatu od 200.000 kuna da bi dobili prava prijenosa utakmica u HD kvaliteti, doznaje Poslovni dnevnik.

Obične antene

U isto vrijeme HRT je HD prijenos pustio besplatno preko obične antene pa sada, paradoksalno, građani mogu preko antena gledati utakmice iz Brazila u boljoj kvaliteti nego uz pomoć naprednih televizijskih usluga poput IPTV-a, web i mobilnih usluga, satelitske i kabelske televizije. Kada su na Prisavlju shvatili da nijedan operator ne kani potpisati takav ugovor, traženi iznos navodno su prepolovili. No i dalje nijedan od operatora nije HRT-u potpisao te uvjete.

Manja vrijednost

Dobro upućeni izvor iz telekomunikacijske branše objašnjava da HRT time protivno strategiji širokopojasnog interneta umanjuje vrijednost televizijskih usluga operatora.

Ističe da je to velik problem s obzirom na to da su upravo takve usluge one na kojima operatori grade isplativost ulaganja u optičku i drugu naprednu fiksnu infrastrukturu za brzi internet u koju država planira ulagati pet milijardi kuna, dijelom i iz fondova EU. Na HRT-u su nam potvrdili da su tražili naknadu za "sekundarno emitiranje HD signala HTV-a 2" te da je visina naknade određena troškovima koje imaju za eksperimentalno emitiranje signala.

>> Povijest televizije i televizora od početaka do danas

Komentara 31

Avatar garestrasni
garestrasni
18:23 17.06.2014.

i što to nas zanima, svatko može gledati drugi preko zemaljske antene

SR
srečko45
19:11 17.06.2014.

otkada je uvedena DTV televizija , već bi bilo krajnje vrijeme da krenu emitirati HD signal a to se odnosi na sve tv kuće jer zašto kupujemo uređaje koji podržavaju sve moguće opcije a imamo zaostale tv kuće

SP
space2
20:10 17.06.2014.

slika na HRT 2 HD je puno bolja od "običnog" HRT 2. samo šteta što će to veselje potrajati samo dok traje svjetsko prvenstvo. HRT se ponaša ko da su devedesete što se tehnologije tiče, pa ni 16:9 signal jošjoš nemaju!!! evo, dnevnik HTV1 format 4:3 i rezolucija 576i !!! pa već od 2005 pa na dalje se mogu kupiti samo 16/9 televizori a oni nam šalju format slike iz prošlog stoljeća!!! isto se odnosi i na zvuk, kod njih je izgleda stereo zvuk vrhunac tehnologije. za ne povjerovati, gospodo sa hrt-a šta se više čeka, uložite nešto novaca u kvalitetu i tehnologiju, od ovoga mislim da gubim vid koliko je mutno. jedino pohvala za 2. HD program. ipak ispada da sve što je dobro kratko traje.

Važna obavijest
Sukladno članku 94. Zakona o elektroničkim medijima, komentiranje članaka na web portalu i mobilnim aplikacijama Vecernji.hr dopušteno je samo registriranim korisnicima. Svaki korisnik koji želi komentirati članke obvezan je prethodno se upoznati s Pravilima komentiranja na web portalu i mobilnim aplikacijama Vecernji.hr te sa zabranama propisanim stavkom 2. članka 94. Zakona.

Za komentiranje je potrebna prijava/registracija. Ako nemate korisnički račun, izaberite jedan od dva ponuđena načina i registrirajte se u par brzih koraka.

Želite prijaviti greške?

Još iz kategorije