Najnovije vijesti
Objavljeno vijesti danas: 191
Pošalji priču
Imaš priču, fotografiju ili video?
Razlike u zaštićenosti i sigurnosti

Tko je fleksibilan?

pozaic3_mil_311.jpg
Foto: Mišo Lišanin
06.09.2008.
u 10:52

Sanja Crnković Pozaić svoju bogatu karijeru vezanu za tržište rada nastavlja u tvrtki BIT Croatia, novoosnovanoj podružnici BIT Austrija, najvećoj tamošnjoj privatnoj kompaniji za osposobljavanje radne snage, koja vrlo usko surađuje s austrijskim Zavodom za zapošljavanje.

– Mnoge se danas mjere aktivne politike provode tako da se traže usluge od privatnog sektora. Želja mi je razvijati i provoditi slične asesment centre kako bi se otvorio put cjeloživotnom učenju na svim područjima i u svim sektorima. BIT ima i financijski i kognitivni potencijal da djeluje na ovom terenu posebno koristeći se svojim iskustvom i dobrim referencama.

Moj je izbor konzultantski posao, a ne samo rad s učenicima – kaže Crnković Pozaić, te dodaje da ju je fascinirala orijentiranost na obrazovanje i treninge u Austriji, koja ih je spremna platiti, a u cilju veće kompetencije svoje radne snage. 

Kako je godinama vezana za zbivanja na tržištu rada, Crnković Pozaić vrlo jasno uočava njegov glavni problem, a to je, kaže, jaz između ponude i potražnje.

– Tvrtke trebaju neke nove vještine i znanja koja su strana našem obrazovnom sustavu, pa će zbog njegove spore prilagodbe, ali i demografske situacije doći do izrazitih manjaka u pojedinim zanimanjima, a istovremno višaka u drugima.

Zato se mora raditi na usklađivanju procesa učenja i vrsta znanja koja se dobivaju u školama s onim procesima koji postavljaju uvjete rada u gospodarstvu. Tu mora biti mnogo čvršća suradnja između svih obrazovnih institucija i tvrtki, ali bi se i regionalne agencije i poduzetnička infrastruktura morale priključiti u ispravljanje strukture ponude i potražnje za radom.

Problem je i to što svi akteri smatraju da je obrazovanje problem i odgovornost onih drugih, a ne njih samih.

Država ne može jedina biti odgovorna za unapređivanje znanja i vještina, nego se u taj proces moraju aktivnije uključiti sindikati i poslodavci, ali je i odgovornost pojedinaca za vlastitu karijeru također vrlo bitna – kaže Crnković Pozaić, te upozorava da bi uskoro koncept sigurnosti radnog mjesta mogla zamijeniti sigurnost zaposlenja.

Više neće biti trajnih radnih mjesta, pa će radnici trebati ulagati u svoje kompetencije  tražene na tržištu zbog lakšeg nalaženja novih poslova, ali koje će moći  i lako izgubiti. Ta promjena umanjuje obveze poslodavaca, povećava mobilnost radne snage i zahtijeva veću financijsku podršku za povećanje zapošljavanja.


Što bi ZOR trebao sadržavati ili što u njemu mijenjati

Sanja Crnković Pozaić smatra potrebnim smanjenje zaštite koju uživaju neke skupine zaposlenika, a povećanje zaštite onima koji je sada nemaju. Kaže da treba legalizirati rad na crno, adresirati pitanja poljoprivrede i zaposlenosti u njoj koja nije definirana, a u cilju da se sve ekonomske aktivnosti priznaju, evidentiraju i oporezuju po stopama koje su al pari prihodima iz tih niskodohodovnih aktivnosti. Također bi spojila, kako u ciljevima tako i u provedbenim politikama, sustav socijalne skrbi, zapošljavanjau00A0i zakonodavstva koji se odnose na neke specifične skupine, primjerice branitelje, osobe s invaliditetom, majke itd. Idealnim vidi vođenje integrirane politike u ciljevima gospodarskog razvoja, obrazovanja i tržišta rada, čije bi politike bile podupirane. Kaže da je slaba suradnja resora, bez zajedničkog razvojnog cilja, glavni krivac manje efikasnosti politika koje su prepreka u oslobađanju razvojnog potencijala zemlje.

Želite prijaviti greške?

Još iz kategorije