Večernji List - najnovije vijesti iz Hrvatske, svijeta, sporta, showbiza i lifestyle
Naslovnica Biznis Kompanije i tržišta

Sve je čisto da na Cresu za tri godine izrastu tereni za golf

Lošinjska Jadranka zemljište je dobila u najam od Krčke biskupije. Planiraju graditi hotele, igrališta, vile, manju marinu, ali i helidrom
07. studenoga 2016. u 22:00 1 komentara 353 prikaza
Golf
Foto: Duško Marušić/PIXSELL

Ovih je dana Skupština Primorsko-goranske županije donijela odluku o izmjeni županijskog prostornog plana na području Punta Križe, čime je projekt golf-igrališta na Mataldi lošinjske tvrtke Jadranka proglašen županijskim interesom. Tvrtka je već krenula u proceduru u kojoj će napraviti strateške procjene, s naglaskom na studiju utjecaja zahvata na okoliš.

Cappeli Protiv Marićeve reforme? Ugostitelji tvrde: Ministar turizma podržava da se stopa PDV-a ne povećava Gari Capelli Vatreno krštenje Ministar Capelli na burzi turizma u Londonu gari capelli Upozorenje ministra Capellija Skok PDV-a za turizam na 25% uništit će 10.000 radnih mjesta

– Za to vrijeme Zavod za prostorno planiranje trebao bi definirati finalne kapacitete, a nama preostaje predstavljanje konačnog idejnog rješenja golf-terena i osiguranje svih dozvola. Očekujemo da bismo u realizaciju projekta krenuli kroz tri godine. Prema sadašnjim procjenama, vrijednost je projekta oko sto milijuna eura. Previđeno je da golf resort obuhvaća hotel sa 100 soba, 15 do 20 vila s bazenima, dva championship golf-terena s 18 rupa, helidrom i manju marinu. Helidromom se planira privući ljude i osigurati dolazak gostiju s puno šireg prostora – kaže predsjednik uprave Jadranke Sanjin Šolić.

Zanimljivo je i da će golf-terene projektirati slavni golfer Ernie Els, što će sigurno na Lošinj i Cres privući najbolje svjetske golfere i zaljubljenike u golf. Isto tako, s obzirom na to da Els godišnje odabire svega dva terena na kojima želi raditi, i to na najljepšim lokacijama svijeta, projekt će, vjeruje Šolić, sigurno imati pozitivan turistički učinak. Prije odluke Županijske skupštine prethodile su dvoipolgodišnje pripremne radnje pa je postignut konsenzus s građanima i lokalnom samoupravom, a s Krčkom biskupijom, koja je vlasnik zemljišta, potpisan je dugogodišnji najam terena samo za potrebe golfa, uz uvjet da nema gradnje apartmana i nema prodaje.

Projekt je predstavljen i lokalnoj zajednici, a kada je dobivena podrška Gradskog vijeća i tadašnjeg gradonačelnika, danas ministra turizma Garija Capellija, usmjerili su se razgovori sa županijskim predstavnicima koji su vrlo brzo prepoznali značaj projekta za širu lokalnu zajednicu. U međuvremenu je i poseban naglasak bio na izradi studije o zaštiti prirode.

Šolić kaže da je važan benefit cijelog projekta produljenje sezone. Usto, dodaje, projekt će donijeti i otvaranje stotinjak novih radnih mjesta, čime će se neposredno utjecati na negativan trend odlaska mladih s otoka, ali i privlačenje ljudi iz drugih dijelova Hrvatske koji žele raditi.

>>Primorsko-goranski ugostitelji najavili dvosatno prosvjedno zatvaranje lokala

psina
BLISKI SUSRET
Rijedak prizor u moru kod Istre: Ribar snimio drugu najveću živuću ribu na svijetu
Hrvatski Telekom
UPRAVLJA S 516 E-PUNIONICA
Hrvatski Telekom: Predvodnik e-mobilnosti u regiji