Naslovnica Biznis Kompanije i tržišta

Stvara se najveća svjetska zrakoplovna kompanija

American Airlines i US Airways objavili su da se namjeravaju udružiti, čime će nastati najveća svjetska zrakoplovna kompanija. Vrijednost nove kompanije bit će 11 milijardi dolara
14. veljače 2013. u 13:08 0 komentara 3 prikaza
American Airlines
Foto: Press Association/PIXSELL

American Airlines i US Airways objavili su da se namjeravaju udružiti, čime će nastati najveća svjetska zrakoplovna kompanija. Vrijednost nove kompanije bit će 11 milijardi dolara, piše Reuters.

Fuzija je uslijedila nakon vala konsolidacije koja je pomogla američkim zračnim kompanijama da stanu na zdrave financijske temelje. Očekivani dogovor pripremao se više od godinu dana. American Airlines, dio AMR CORP-a, zahtjev za proglašenje bankrota proglasio je u studenom 2011. godine, a US Airways u udruživanje je krenuo početkom 2012. godine.

Ovo će biti već treće veliko spajanje zračnih kompanija od 2008. godine. Delta i Northwest udružili su se te godine, a zadržali su ime Delta. United i Continental ujedinili su se 2010. i time stvorili trenutačno najveću zračnu kompaniju – United Airlines.

Analitičari kažu i da bi najnovije udruživanje moglo donijeti probleme jer će 86 posto u domaćem prometu SAD-a držati samo četiri kompanije: Delta, United, Southwest i novi te veći American Airlines.

>>American Airlines planira otpustiti 13.000 radnika

 

Hrvatski Telekom i Institut za razvoj i inovativnost mladih (IRIM)
Generacija NOW
Pobjednički tim natječaja Hrvatskog Telekoma i IRIM-a: „Definirali smo i napravili svoj standard IT učionice – onakav kakav kod nas još ne postoji“

A1 izdvaja za Vas

Napišite prvi komentar!

Za komentiranje je potrebna prijava/registracija. Ako nemate korisnički račun, izaberite jedan od dva ponuđena načina i registrirajte se u par brzih koraka.