Najnovije vijesti
Objavljeno vijesti danas: 3
Pošalji priču
Imaš priču, fotografiju ili video?
topi se, topi

Stranci na našim dionicama izgubili 1,58 milijardi kuna

biznis
Thinkstock
08.05.2013.
u 19:53

Vrijednost dionica u rukama stranih vlasnika u travnju je pala čak 1,58 milijardi kuna, piše Poslovni dnevnik.

Vrijednost dionica u rukama stranih vlasnika u travnju je pala čak 1,58 milijardi kuna, piše Poslovni dnevnik, dodajući kako su prema posljednjim podacima Središnjeg klirinškog depozitarnog društva (SKDD) stranci u travnju bili vlasnici 92,99 milijardi kuna vrijednih dionica.

Mjesec prije te su dionice vrijedile 94,58 milijardi kuna. Travanjska korekcija ujedno je i najveća u posljednjih 11 mjeseci. U svibnju prošle godine stranim vlasnicima je vrijednost njihovih dionica pala za 3,34 milijarde kuna na 76,81 milijardu. Ukupna vrijednost svih dionica u Hrvatskoj, koje su deponirane u SKDD-u, na kraju prošlog mjeseca iznosila je 243,79 milijardi kuna. To je 2,67 milijardi manje nego u ožujku, odnosno za 1,08 posto. S obzirom na to da se gotovo 56 posto vrijednosti svih dionica u Hrvatskoj nalazi na Zagrebačkoj burzi, logično je da je padu najviše kumovala loša situacija na tržištu kapitala. Prema posljednjim podacima Zagrebačke burze (ZSE) za travanj, tržišna kapitalizacija dionica pala je za 2,5 milijardi kuna. Na kraju mjeseca iznosila je 136,45 milijardi kuna.

Za više od polovice tog pada "zaslužne" su četiri najveće kompanije na burzi od koji su tri u većinskom stranom vlasništvu. O kojim je firmama riječ, pročitajte ovdje.

 

Ključne riječi

Još nema komentara

Nema komentara. Prijavite se i budite prvi koji će dati svoje mišljenje.
Važna obavijest
Sukladno članku 94. Zakona o elektroničkim medijima, komentiranje članaka na web portalu i mobilnim aplikacijama Vecernji.hr dopušteno je samo registriranim korisnicima. Svaki korisnik koji želi komentirati članke obvezan je prethodno se upoznati s Pravilima komentiranja na web portalu i mobilnim aplikacijama Vecernji.hr te sa zabranama propisanim stavkom 2. članka 94. Zakona.

Za komentiranje je potrebna prijava/registracija. Ako nemate korisnički račun, izaberite jedan od dva ponuđena načina i registrirajte se u par brzih koraka.

Želite prijaviti greške?

Još iz kategorije