Večernji List - najnovije vijesti iz Hrvatske, svijeta, sporta, showbiza i lifestyle
Naslovnica Biznis Gospodarstvo

Šteta od krađa u trgovinama milijarda kuna

U malim se dućanima teže krade, no u porastu su oružana razbojstva i provale, tvrdi D. Munjiza
20. veljače 2020. u 17:31 2 komentara 525 prikaza
Trgovina
Foto: DW
Pogledajte galeriju 1/3

Siromašni, bogati, starci, tinejdžeri, profesionalni lopovi, organizirane skupine i pojedinci... – nema pravila kad su u pitanju kradljivci u trgovinama. Službene procjene govore kako se godišnje u sektoru maloprodaje u Europi ukrade robe u vrijednosti 29 mlrd. dolara ili 1,83% godišnjeg prometa, dok se hrvatski gubitci procjenjuju i na milijardu kuna.

Krađa na dubrovačkom sudu: Pokrali laptope od DORH-a ISTRAGA U TIJEKU Velika krađa na dubrovačkom sudu: Nestali laptopi namijenjeni DORH-u

Teško protiv kradljivaca

Trgovkinja u jednoj zagrebačkoj drogeriji uvjerava nas kako je za krađe najmanje krivo siromaštvo. Tu imaju problema i s tinejdžericama koje više kradu zbog adrenalina ili obijesti nego iz potrebe, maskaru, šampon, ruž..., a kako svaki artikal u prosjeku košta 50-60 kuna – i sa samo 10-ak njih na dan dođe se do znatne svote.

Iz Bipe, gdje se najviše kradu parfemi i dekorativna kozmetika, tvrde kako poduzimaju niz preventivno-sigurnosnih mjera – od suradnje sa savjetnikom za sigurnost i odabranom zaštitarskom kompanijom do edukacija svojih zaposlenica. A slično kažu i u Konzumu, Kauflandu, Pevexu...

– Krađe su, na žalost, neizostavan dio poslovanja svakog trgovačkog lanca – kažu iz Konzuma gdje se najčešće “otuđuju” skupa alkoholna pića, vina, kava, skuplje čokolade i bombonijere, kozmetika, sirevi, suhomesnati proizvodi i slično. Štete?

Kakvi amateri! VIDEO Najnespretnija krađa ikad: Krali televizor, a umalo poginuli zbog šlampavosti

– Od 20-ak do više tisuća kuna – odgovaraju iz Pevexa, gdje kao razloge krađa navode “pustu potrebu i nemogućnost plaćanja potrebnih artikala do profesionalnih i organiziranih skupina”.

Tvrde kako su s obzirom na visoku razinu korporativne sigurnosti, ulaganje u sustave tehničke zaštite i edukaciju djelatnika – efikasni u sprečavanju krađa kao i u naknadnim naplatama, a sve krađe prijavljuju i nadležnim policijskim postajama.

I zaposlenici koriste priliku

– Kradu i zaposlenici. Ako trgovina ne vodi računa o osiguranju (video nadzor, posebni zaštitni čipovi, zaključavanje skupe robe, zaštitari,...), to se pročuje pa i organizirani lopovi, kleptomani, ali i zaposlenici koriste priliku. Ovisno o formatu, dućani od krađa (u većima se lakše krade) gube 0,1% do 0,5% godišnjeg prihoda. Znamo li da je godišnji promet svih trgovina u RH cca 50 mlrd. kuna, riječ je o ogromnoj svoti! – kaže pak Drago Munjiza, glavni izvršni direktor Lonie.

Provala Krao novac, alkohol i cigarete Otkriven serijski provalnik koji je nanizao 14 krađa

Ističe kako su Loniji prednost mali dućani iz susjedstva i mini marketi, pa nemaju puno velikih i skupih krađa. No istina je da su u porastu oružana razbojstva i provale od kojih su trgovci osigurani kod osiguravateljskih kuća.

– Kad su u pitanju profesionalci, manje skupine od 2-3 osobe, jedan obično “zašprehava” prodavača, drugi skidaju barkodove i markice i trpaju robu – priča kriminalist Željko Cvrtila.

Neki kradu i u dosluhu s prodavačima i s preprodavačima. No kako sitno djelo krađe male vrijednosti do 1000 kuna ne podliježe kaznenom progonu te policija takva djela ne istražuje po službenoj dužnosti, tek rijetki trgovci poduzimaju privatne tužbe protiv kradljivaca, što oni obilno koriste.

Ilustracija RAVNE NJIVE Masovna krađa goriva u Splitu: Tijekom noći 15 automobila ostalo praznih rezervoara

Na sreću, objašnjava Cvrtila, postoji i pojam produženog kaznenog djela. Ako se počinitelja u više navrata uhvati u sitnom djelu krađe, otuđeni iznosi se mogu zbrojiti pa se na toj osnovi može kazneno goniti po službenoj dužnosti, a ne samo po privatnoj tužbi.

Potres koji je pogodio Zagreb uzrokovao veliku štetu u Đorđićevoj ulici
10 PITANJA O POTRESIMA
Što znači kad je dva dana mirno, a onda cijelu noć tutnje mali potresi?
Imunitet – snaga svakog organizma
PROMO
Imunitet – snaga svakog organizma
  • crodark:

    sok od jabuke pak. 5 litara 50kuna, a za dva dana na akciji 25 kuna. ko sad krade?

  • jurajuric120:

    sića kolko oni pokradu nas na legalan način sa maržama. jedne cipele na proljeće 1000kn, na zimu spuštene na 200kn i još su u plusu. cijela ova milijarda kuna je ukalkulirana na sve nas poštene potrošaće.