Najnovije vijesti
Objavljeno vijesti danas: 1
Pošalji priču
Imaš priču, fotografiju ili video?
poslovni uzlet

Srednje velika poduzeća su uporište preokreta u gospodarstvu županije

Srednje velika poduzeća su uporište preokreta u gospodarstvu županije
Foto: Dusan Mirkovic/PIXSELL
31.01.2014.
u 11:09

Unatoč negativnim poslovnim trendovima koji prate Požeško-slavonsku županiju, tamošnja su se srednje velika poduzeća uspjela profilirati kao perjanica gospodarske aktivnosti.

Unatoč negativnim poslovnim trendovima koji prate Požeško-slavonsku županiju, tamošnja su se srednje velika poduzeća uspjela profilirati kao perjanica gospodarske aktivnosti. Od ukupno 14 srednjih poduzeća čak ih je 12 poslovalo s dobitkom, a broj zaposlenih povećali su i u odnosu na 2012. i u odnosu na pretkriznu 2008. U tom razdoblju rasle su im plaće, a izvoz premašio 56 posto prihoda. Pokazala je to analiza koju ju u sklopu projekta Poslovni uzlet Poslovnog dnevnika napravila tvrtka Bisnode. Razlog tog uspjeha, stoji u analizi, je taj što su srednje velike tvrtke bile sposobne servisirati financijske obveze prema kreditorima, što jačaju izvoz, likvidnost im je i više nego dobra, uredno naplaćuju potraživanja i na vrijeme podmiruju obveze. 

“Na vrijeme smo shvatili da je vrijeme za odlučne i oštre promjene. U 2010. smo počeli s planom restrukturiranja, smanjili broj zaposlenih i plaće što je kroz tri godine rezultiralo pozitivnim poslovanjem. Sada dvije godine zaredom ostvarujemo dobit. Orijentirani smo na izvoz, jer je to jedino što nam može pomoći. Hrvatska je premalo tržište da možemo biti sami sebi dostatni”, poručuje Danijel Zadjelović, direktor tvrtke iz Lipika, dok se tamošnji proizvođači slažu kako rast gospodarsva županije leži u izvozu i dobroj promociji van zemlje. 

“Alarmantno je da danas izvozimo manje vina nego prije deset godina. Moramo više izvoziti, a pri tome bi se trebali usmjeriti i na ekološki pristup proizvodnji koji je vrlo tražen u Europi. Naša zemlja nije zagađena i to bi nam trebalo pomoći u marketingu”, smatra Vlado Krauthaker, jedan od najuspješnijih hrvatskih vinara.

Ključne riječi

Još nema komentara

Nema komentara. Prijavite se i budite prvi koji će dati svoje mišljenje.
Važna obavijest
Sukladno članku 94. Zakona o elektroničkim medijima, komentiranje članaka na web portalu i mobilnim aplikacijama Vecernji.hr dopušteno je samo registriranim korisnicima. Svaki korisnik koji želi komentirati članke obvezan je prethodno se upoznati s Pravilima komentiranja na web portalu i mobilnim aplikacijama Vecernji.hr te sa zabranama propisanim stavkom 2. članka 94. Zakona.

Za komentiranje je potrebna prijava/registracija. Ako nemate korisnički račun, izaberite jedan od dva ponuđena načina i registrirajte se u par brzih koraka.

Želite prijaviti greške?

Još iz kategorije