Najnovije vijesti
Objavljeno vijesti danas: 23
Pošalji priču
Imaš priču, fotografiju ili video?
preuzimanja

Spajaju se Tisak i iNovine?

'06.02.2013., Zagreb - Agrokor, Ivica Todoric predsjednik Agrokor koncerna i Rick Weilens, predsjednik Uprave NineSigma za Europu potpisali ugovor o suradnji. Photo: Robert Anic/PIXSELL'
'Robert Anic/PIXSELL'
20.04.2013.
u 12:00

U Agrokoru tvrde da dvije kompanije 
idu u konsolidaciju poslovanja, a o daljnjim potezima još ne mogu govoriti

Agrokorov Tisak i Adrisove iNovine vjerojatno idu u spajanje. U Agrokoru nam je samo potvrđeno da dvije tvrtke idu u konsolidaciju poslovanja, no uzme li se u obzir da Agrokor drži Tisak, u kojem udjel ima i Adris, a Adris ima konkurentske iNovine, taj je potez vjerojatan. Osim toga, obje su kompanije jučer objavile namjeru o ponudi za preuzimanje Tiska.

Preslagivanje

– S obzirom na mali kapacitet tržišta i pritisak na rezultate poslovanja Tiska, kompanije Agrokor i Adris grupa kao njegovi najveći dioničari potpisali su sporazum iz kojeg proizlazi zajedničko djelovanje u naporima konsolidacije poslovanja i troškova radi održivosti poslovanja – odgovoreno nam je iz Agrokora. Agrokor ima 54,13 posto udjela u Tisku, a Adris 25,86 posto. Ako nakon ovog poteza dođe i do spajanja Tiska i iNovina, oboje će smanjiti troškove i čvršće se povezati, tvrde analitičari. Inače, u posljednje vrijeme na Zagrebačkoj burzi zaredao se broj javnih ponuda za preuzimanje – Agrokora, Maistre, Valamara... Agrokor je nedavno objavio ponudu za preuzimanje Konzuma u kojem je imao 76,93 posto udjela. Nakon obavljenog preuzimanja ostalih dionica Agrokor sada ima 81,49 posto Konzuma. Iako je takvih dobrovoljnih ponuda bilo puno i velik dio njih to radi zbog povoljne situacije na burzi, kod Agrokora je, smatraju analitičari, riječ o preslagivanju posla uzme li se u obzir ponuda za preuzimanje Konzuma i Tiska te prodaja Frikoma, odnosno njegovo prebacivanje na Ledo. Nakon ponude za Konzum bilo je nagađanja da bi mogao uslijediti delisting dionice s burze ili dokapitalizacija, odnosno da se to radi zbog Mercatora. Uglavnom, slažu se analitičari, Agrokor vjerojatno pametno priprema teren za neke buduće poteze, o kojima zasad ne govori.

Adrisov Adria Resort nedavno je objavio javnu ponudu za preuzimanje Maistre, u kojoj ima 84,05 posto udjela. Valamar Adria Holding s još šest društava zajednički je dao ponudu preuzimanje Riviere Adria u kojoj zajedno imaju 77,52 posto udjela. Zagrebačka banka išla je u ponudu za preuzimanje Istraturista, gdje je imala 71,8 posto udjela, a nakon ponude, prema podacima SKDD-a, povećali su udjel na 93,04 posto.

Povoljne cijene

I dok Agrokor u preuzimanja i preslagivanja ulazi zbog daljnjih strategija poslovanja, ostali ili barem većina to radi zbog povoljnijih cijena dionica na burzi. Vjerojatno se očekuje i da će neke sada podcijenjene cijene dionica porasti u budućnosti pa na vrijeme povećavaju udjel, za što su spremni platiti i premiju.

>> Agrokor počeo dubinsko snimanje Mercatora

Ključne riječi

Još nema komentara

Nema komentara. Prijavite se i budite prvi koji će dati svoje mišljenje.
Važna obavijest
Sukladno članku 94. Zakona o elektroničkim medijima, komentiranje članaka na web portalu i mobilnim aplikacijama Vecernji.hr dopušteno je samo registriranim korisnicima. Svaki korisnik koji želi komentirati članke obvezan je prethodno se upoznati s Pravilima komentiranja na web portalu i mobilnim aplikacijama Vecernji.hr te sa zabranama propisanim stavkom 2. članka 94. Zakona.

Za komentiranje je potrebna prijava/registracija. Ako nemate korisnički račun, izaberite jedan od dva ponuđena načina i registrirajte se u par brzih koraka.

Želite prijaviti greške?

Još iz kategorije