Najnovije vijesti
Objavljeno vijesti danas: 22
Pošalji priču
Imaš priču, fotografiju ili video?
PROMO

Sindikat metalaca Hrvatske – Industrijski sindikat (SMH-IS) uz podršku Kraljevine Norveške uspješno je proveo projekt „LISC - Informacijski Sustav Rada u Hrvatskoj“

LISC - Informacijski Sustav Rada u Hrvatskoj
23.12.2021.
u 07:50

Projektne aktivnosti koje su provedene „LISC - Informacijski Sustav Rada u Hrvatskoj“:

Dvodnevni sastanak stručnjaka za raspravu o podacima za izradu izvještaja se održao 16.-17.06.2020. Sastanak je trajao 2 dana, i bilo je 23 sudionika (sindikalisti, predstavnici poslodavaca i predstavnici institucija). To su prvi sastanci u sklopu ovog projekta. Sastanke je koordinirao hrvatski stručnjak koji je vrlo iskusan u temama socijalnog dijaloga.

Nacionalna konferencija rada, Zagreb, 17.11.2020. Ovom događaju je prisustvovalo 24 sudionika i 2 stručnjaka. Zbog COVID-19, koji je nažalost još uvijek prisutan, norveški stručnjak nije mogao otputovati u Hrvatsku. Ipak smo skup organizirali on-line gdje su se hrvatski sudionici okupili u Zagrebu, a norveški stručnjak je aktivno pratio sastanak kroz Zoom aplikaciju.

Podatkovno izvješće – Profil zemlje dostojanstvenog rada (Usporedno izvješće o podacima Norveška-Hrvatska s najboljim praksama iz Norveške i preporukama za implementaciju najboljih praksi u hrvatskom kontekstu) je tiskano i dostavljeno  sudionicima projekta.

Uspostava Informacijskog sustava rada za informiranje i savjetovanje s radnicima o pitanjima vezanim uz dostojanstveni rad metalskog  sektora u Hrvatskoj (održan je nacionalni sastanak, izrađen je vodič & održana je validacijska radionica).

- Nacionalni sastanak je održan 15.04.2021. (25 sudionika + 2 eksperta)

 - Tiskan je Vodič “Program za dostojanstveni rad“ – razvoj alata za uspostavu Informacijskog sustava rada (LISC) kroz WAC tijelo-Klub zagovaranja prava radnika (Klub zagovarača radničkih prava), WRA-Zagovornici Prava Radnika (Pravni Savjetnici zagovaranja radničkih prava) i IB-Informacijski  Ured , te je dana prezentacija na WRA radionici. Vodič je dostupan i u on-line verziji.

 - Validacijska radionica je održana 10.06.2021.: 16 sudionika + 2 eksperta (hrvatski glavni ekspert i moderator)

- WRA radionica je održana 24.-25. lipnja 2021. 21 sudionik  + 1 hrvatski glavni ekspert  + 1 moderator x 2 dana 

- Uspostava WRC s 2 eksperta (pravni savjetnik + psiholog) tokom 4 kvartalna sastanka  po  12 sudionika i 2 eksperta (pravni savjetnik + psiholog), održanih  u razmaku od 13.09. do 29.10.2021. Sudionici su dobili Certifikate te postali  „certificirani“ zagovarači radničkih prava kao ovlašteni članovi kluba za zastupanje radnika u sindikatima.

- Kurikulum je dostavljen i očekuje se tisak uskoro. Nastavni plan i program koristit će se za nominirane zagovornike radničkih prava, a isti nastavni plan i program bio je postavljen  tijekom zadnje 4 kvartalne radionice u skladu s potrebama sudionika.

- Pripremljena je i finalna publikacija koja će se sredinom 12.-og mjeseca 2021. tiskati i dijeliti među sudionicima projekta, a rezultate projekta koji su predstavljeni (e Ne) u publikaciji dijelit će se unutar podružnice te informirati radnike o njihovim pravima/dostojanstvenog rada

- U okviru projekta su također tiskani setovi promotivnih materijala: kemijske olovke, notesi, maske, platnene vrećice.

Više o projektu:
Web stranica projekta
Twitter
Facebook

Supported by Norway through the Norway Grants 2014-2021, in the frame of the Programme “Social Dialogue – Decent Work”/ Podržan od strane Norveške kroz Norveške grantove 2014-2021, u okviru programa "Socijalni dijalog – dostojanstven rad

Želite prijaviti greške?

Još iz kategorije