Najnovije vijesti
Objavljeno vijesti danas: 2
Pošalji priču
Imaš priču, fotografiju ili video?
teški dani

Dramatično upozorenje: Neprihvaćanje gornje granice cijena ruske nafte mogao bi povećati cijene za 40 posto!

Nafta
Reuters/PIXSELL
12.07.2022.
u 07:31

Cilj je bio postaviti cijenu na razinu koja pokriva ruske marginalne troškove proizvodnje kako bi Moskva bila potaknuta da nastavi izvoziti naftu, ali ne dovoljno visoka da bi joj omogućila financiranje rata protiv Ukrajine, rekao je dužnosnik.

Svjetska bi cijena nafte mogla porasti za 40 posto odnosno na oko 140 dolara po barelu ako se ne prihvati predložena gornja granica cijene ruske nafte, zajedno s izuzećima od sankcija koje bi dopustile isporuke ispod te cijene, izjavio je visoki američki dužnosnik Ministarstva financija.

Američka ministrica financija Janet Yellen razgovarat će o provedbi predložene gornje granice cijene nafte s japanskim ministrom financija Shunichijem Suzukijem kada se sastanu u utorak, rekao je dužnosnik.

Cilj je bio postaviti cijenu na razinu koja pokriva ruske marginalne troškove proizvodnje kako bi Moskva bila potaknuta da nastavi izvoziti naftu, ali ne dovoljno visoka da bi joj omogućila financiranje rata protiv Ukrajine, rekao je dužnosnik.

Japanski dužnosnici izrazili su zabrinutost zbog preniske gornje granice cijene, ali nisu odmah odbacili potencijalni raspon cijena od 40 do 60 dolara po barelu, rekao je dužnosnik.

Ključne riječi

Komentara 1

ST
stefj
08:02 12.07.2022.

Ograničiti cijenu po kojoj će se kupovati nafta je interesantna ideja, to bi moglo funkcionirati samo ako cijeli svijet na to pristane, teško će se za to pridobiti Kina... Inače, kada se slijedeći puta zapjeva pjesmica Danke Deutschland treba razmisliti o tome kako je cijena plina u EU 8 puta veća nego cijena u SAD-u. Toliko o strateškim odlukama Njemačke i njihove opstrukcije alternativnih pravaca dobave plina po cijeloj Europi... Nije niti nafta neka velika razlika, no sreća da je tu nabava bila od svugdje, a ne samo iz Rusije...

Važna obavijest
Sukladno članku 94. Zakona o elektroničkim medijima, komentiranje članaka na web portalu i mobilnim aplikacijama Vecernji.hr dopušteno je samo registriranim korisnicima. Svaki korisnik koji želi komentirati članke obvezan je prethodno se upoznati s Pravilima komentiranja na web portalu i mobilnim aplikacijama Vecernji.hr te sa zabranama propisanim stavkom 2. članka 94. Zakona.

Za komentiranje je potrebna prijava/registracija. Ako nemate korisnički račun, izaberite jedan od dva ponuđena načina i registrirajte se u par brzih koraka.

Želite prijaviti greške?

Još iz kategorije