Najnovije vijesti
Objavljeno vijesti danas: 1
Pošalji priču
Imaš priču, fotografiju ili video?
Američki ministar energetike

Rick Perry: LNG terminal na Krku bit će i te kako isplativ

Rick Perry
Foto: Reuters/PIXSELL
05.06.2019.
u 23:52

Ako Europa želi ekonomsku tranziciju, trebat će joj više energije, kaže Rick Perry

Novi izvori plina na jugoistoku Europe, poput potencijalne eksploatacije u rumunjskom dijelu Crnog mora, ne ugrožavaju isplativost gradnje LNG terminala u Omišlju na otoku Krku jer će potražnja za tim energentom samo rasti, a cijena padati, istaknuo je jučer u Ljubljani američki ministar energetike Rick Perry.

Večernji list nedavno je pisao da će eventualnim početkom eksploatacije plina iz rumunjskog dijela Crnog mora, u čemu vodeću ulogu ima američka kompanija ExxonMobil, ionako skromni budući kapaciteti LNG terminala u Omišlju na Krku postati irelevantni za širu europsku regiju. Kritičari gradnje terminala na Krku ističu i kako dvadesetak LNG terminala koji danas već postoje u Europi trenutačno rade s četvrtinom kapaciteta. “Mislim da ti argumenti nisu legitimni”, kazao je Perry koji je u Sloveniju došao na summit Inicijative Tri mora.

“Trebat će vam puno više plina nego što ćemo vam ga moći isporučiti”, istaknuo je američki ministar i dodao kako u Europi postoji sve veći apetit za čišćim energentima. “Ako Europa želi ekonomsku tranziciju, trebat će joj više energije”. Naveo je primjer Njemačke koja planira napustiti nuklearnu energiju.

“Ili će se svjetla ugasiti, ili će koristiti LNG. Nema treće opcije”, rekao je o toj državi i dodao kako Washington svakako podržava gradnju terminala na Krku, “ne nužno zbog kupnje američkog plina”, nego jer je povećanje broja ruta i dobavljača “dobra formula za Europu” koja ne može biti slobodna i suverena ako će ovisiti samo o ruskom plinu.

 

Ključne riječi

Komentara 4

Avatar Zagor 74
Zagor 74
07:03 06.06.2019.

Brojke na stol, a ne mišljenja. EBITDA se ne sastoji od političkog stava već jasnog prihoda i troška za investitora. Ako plin ne teče, a trenutni terminali to potvrđuju, prihoda nema.

PR
prokurator
02:12 06.06.2019.

Rick Perry: LNG terminal bit će i te kako isplativ a najviše meni.

AD
adrad
07:09 06.06.2019.

OK, neka nam Amerika da garanciju da će LNG biti isplativ. I ako to ne bude tada Hrvatska od Amerike naplati penale.

Važna obavijest
Sukladno članku 94. Zakona o elektroničkim medijima, komentiranje članaka na web portalu i mobilnim aplikacijama Vecernji.hr dopušteno je samo registriranim korisnicima. Svaki korisnik koji želi komentirati članke obvezan je prethodno se upoznati s Pravilima komentiranja na web portalu i mobilnim aplikacijama Vecernji.hr te sa zabranama propisanim stavkom 2. članka 94. Zakona.

Za komentiranje je potrebna prijava/registracija. Ako nemate korisnički račun, izaberite jedan od dva ponuđena načina i registrirajte se u par brzih koraka.

Želite prijaviti greške?

Još iz kategorije