Večernji List - najnovije vijesti iz Hrvatske, svijeta, sporta, showbiza i lifestyle
Naslovnica Biznis Gospodarstvo

Rick Perry: LNG terminal na Krku bit će i te kako isplativ

Ako Europa želi ekonomsku tranziciju, trebat će joj više energije, kaže Rick Perry
05. lipnja 2019. u 23:52 4 komentara 235 prikaza
Rick Perry
Foto: Reuters/PIXSELL

Novi izvori plina na jugoistoku Europe, poput potencijalne eksploatacije u rumunjskom dijelu Crnog mora, ne ugrožavaju isplativost gradnje LNG terminala u Omišlju na otoku Krku jer će potražnja za tim energentom samo rasti, a cijena padati, istaknuo je jučer u Ljubljani američki ministar energetike Rick Perry.

Viktor Orban ANALIZA Orbán želi smanjiti ovisnost o ruskom plinu spojem na Rumunjsku, Krk ne spominje

Večernji list nedavno je pisao da će eventualnim početkom eksploatacije plina iz rumunjskog dijela Crnog mora, u čemu vodeću ulogu ima američka kompanija ExxonMobil, ionako skromni budući kapaciteti LNG terminala u Omišlju na Krku postati irelevantni za širu europsku regiju. Kritičari gradnje terminala na Krku ističu i kako dvadesetak LNG terminala koji danas već postoje u Europi trenutačno rade s četvrtinom kapaciteta. “Mislim da ti argumenti nisu legitimni”, kazao je Perry koji je u Sloveniju došao na summit Inicijative Tri mora.

“Trebat će vam puno više plina nego što ćemo vam ga moći isporučiti”, istaknuo je američki ministar i dodao kako u Europi postoji sve veći apetit za čišćim energentima. “Ako Europa želi ekonomsku tranziciju, trebat će joj više energije”. Naveo je primjer Njemačke koja planira napustiti nuklearnu energiju.

LNG Trumpov veleposlanik u EU: “Američki LNG poput pada Berlinskog zida”

“Ili će se svjetla ugasiti, ili će koristiti LNG. Nema treće opcije”, rekao je o toj državi i dodao kako Washington svakako podržava gradnju terminala na Krku, “ne nužno zbog kupnje američkog plina”, nego jer je povećanje broja ruta i dobavljača “dobra formula za Europu” koja ne može biti slobodna i suverena ako će ovisiti samo o ruskom plinu.

 

Dario Almesberger
Stručnjak za obnovu otkrio koja bi zagrebačka bolnica izdržala jači potres: Sve druge bi se srušile
Boris Miletić
INTERVJU
„Čovjek koji prestane biti čovjek, izgubio je smisao“
 • Avatar Zagor74 - blokirani
  Zagor74 - blokirani:

  Brojke na stol, a ne mišljenja. EBITDA se ne sastoji od političkog stava već jasnog prihoda i troška za investitora. Ako plin ne teče, a trenutni terminali to potvrđuju, prihoda nema.

 • prokurator:

  Rick Perry: LNG terminal bit će i te kako isplativ a najviše meni.

 • adrad:

  OK, neka nam Amerika da garanciju da će LNG biti isplativ. I ako to ne bude tada Hrvatska od Amerike naplati penale.